İsrail, dokuz Filistin döviz bürosunun terör örgütlerine ait olduğun gerekçesiyle baskın düzenledi

Ordu, polis ve istihbarat güçlerinin katılımıyla dün şafak vakti dokuz Filistin beldesindeki dokuz döviz bürosuna eş zamanlı saldırılar düzenlendi

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

İsrail ordusunun çok sayıda askeri, dün sabaha karşı benzeri görülmemiş bir saldırıyla, Batı Şeria’daki dokuz döviz bürosuna baskın düzenledi ve bunlardan bazılarının sahiplerini gözaltına aldı. Askerler, bu büroların ‘terör örgütlerine’ ait oldukları gerekçesiyle, farklı para birimleri cinsinden on milyonlarca dolar değerindeki paralara el koydular ve Savunma Bakanı Yoav Gallant’ın talimatını bildirdiler.

Ordu, polis ve istihbarat güçlerinin katılımıyla dün şafak vakti dokuz Filistin beldesindeki dokuz döviz bürosuna eş zamanlı saldırılar düzenlendi. Söz konusu döviz büroları Halhul, Beytu’l Makdis, El-Fahr, El-Aculi ve Nur el-Hüda döviz şirketlerine ait.

Bu saldırıya ilişkin askeri talimatlar uyarınca 21 şirket sahibi ve çalışanı, Hamas ve İslami Cihad örgütlerine para aktardıkları şüphesiyle gözaltına alındı.

İsrailli bir sözcü, bu operasyonun terörün finans kaynaklarını kurutmak amacıyla gerçekleştirildiğini ve yolsuzlukla mücadele ve terörle mücadele kurumlarının birkaç hafta boyunca yürüttüğü gizli soruşturmaların ardından bu şirketlerin terör finansmanı sisteminin bir parçası olduğunun tespit edildiğini açıkladı. İsrail’in iddialarına göre bu şirketler para aktarmak ve aklamak için çeşitli aldatma ve dolandırma yöntemleri kullandı.

Başta Ramallah, El-Halil, Cenin ve Tulkerim olmak üzere bu beldelere çok sayıda ordu gücüyle baskın düzenlendi. Askerler çevredeki evlerin çatılarına yerleştiler, çeşitli kavşaklara konuşlandılar ve bölgeyi kuşatma altına aldılar. Döviz bürolarına baskın düzenleyerek paralara, belgelere, kameralara, bilgisayarlara ve bazı durumlarda kasanın kendisine el koydular. Daha sonra büroların kapıları kırmızı mühürle kapatıldı.

Baskın ve beldelerden çekilme esnasında İsrail güçleri ve onlara karşı çıkan silahlı gençlerden şiddetli silah sesleri yükseldi. Bu, Cenin’de Filistinli bir gencin ölümüne, 14 kişinin yaralanmasına, Halhul’da ise dokuz kişinin yaralanmasına yol açtı. İsrail ordusu da bir askerinin yaralandığını duyurdu. İsrailliler, Filistinlilerin kendilerine molotof kokteyli ve taş attığını söylediler.

İsrail güçleri geri çekilirken her büronun kapısına asılmış Arapça bir broşür bıraktılar. Söz konusu broşürde “Bu sarraf terörün finanse edilmesine yardım etmiştir. İsrail ordusu, her yerde terör fonlarına el koymaya devam edecektir. Terörün finanse edilmesi = terörizm” ifadeleri yazılıydı. Aynı zamanda “Yahuda ve Samiriye askeri komutanı, Hamas terör hareketine hizmet sağlayan herkese karşı harekete geçme kararı almıştır” ifadeleri de kullanıldı. Buna ek olarak “Burası askeri komutanın talimatlarını ihlal ettiği ve Hamas’a hizmet ettiği için kapatıldı” şeklinde bir yazı da vardı.

 Broşürde, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde Hamas’a benzer hizmetler sağlayan kişileri ihbar etmek istemesi durumunda, askeri komutanla iletişime geçebileceği telefon numarası bırakıldı.

İsrailli bir güvenlik yetkilisi, benzeri görülmemiş operasyonun terörün finans kaynaklarını kurutmayı amaçladığını söyledi. Bu döviz bürolarının kapatılması ve sermayelerinin ellerinden alınmasının, bu kuruluşlardan gelen gelirlerin kesilmesi anlamına geldiğini ve bunun Hamas’ın ve diğer Filistinli örgütlerin performansını etkileyeceğini vurguladı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU