Michigan Eyalet Üniversitesi, öğrencilerini cinsel istismardan koruyamadığı için rekor ceza aldı

Ceza rekor niteliğinde ancak okulun jimnastik takımı doktorunun kurbanlarıyla varılan uzlaşma anlaşmasına kıyasla küçük kalıyor

Larry Nassar geçen yıl 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmıştı (AP)

ABD Eğitim Bakanı Betsy DeVos, Michigan Eyalet Üniversitesi'ne öğrencileri cinsel istismara karşı koruyamadığı için 4,5 milyon dolar (yaklaşık 26 milyon TL) para cezası verildiğini duyurdu.

Para cezası, üniversitelerin kampüste işlenen tüm suçları bildirmelerini gerektiren federal yasa "Clery Kanunu" uyarınca kesilmiş en büyük tutar olarak rekor kırdı. Fakat bu tutar, okulun jimnastik takımı doktoru Larry Nassar tarafından cinsel tacize uğrayan genç kadınlarla üniversite arasında yapılan 500 milyon dolarlık (yaklaşık 2,8 milyar TL) uzlaşma anlaşmasına kıyasla küçük kalıyor.

Toplam miktar, okulun Nassar ve eski dekan William Strampel aleyhindeki cinsel taciz iddialarına dair yürüttüğü iki soruşturmayı denetleyen ABD Eğitim Bakanlığı'yla varılan anlaşmanın bir parçası.

ABD Eğitim Bakanı DeVos “Michigan Eyalet Üniversitesi'nde olanlar gerçekten tiksindirici” diye konuştu. “Larry Nassar ve William Strampel'in hüküm giydiği suçlar iğrenç ve akıl almaz. Üniversitenin bu suçlara verdiği yanıt da aynı şekilde” diye ekledi.

 

 

Nassar geçen yıl tıbbi muayene bahanesiyle onlarca kız çocuğu ve genç kadını istismar ettiği için 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı.

Ayrıca taciz için 125 yıla kadar ayrı bir hüküm ve çocuk pornografisi için de ek olarak 60 yıllık federal hapis cezası verildi.

Bakanlığa bağlı Federal Öğrenci Yardım Ofisi tarafından finanse edilen Clery Kanunu'na yönelik ihlaller arasında; olayları uygun şekilde bildirmemek, suç istatistiklerini açıklamamak ve şikayetleri kampüs güvenliğine bildirmemek de bulunuyor.

DeVos ayrıca, Eğitim Bakanlığı Medeni Haklar Ofisi'nden, üniversitenin IX. Madde'de (okulların kampüslerde yaşanan cinsel taciz vakalarını ele alıp soruşturmasını gerektiren federal medeni haklar yasası) belirtilen yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini soruşturmasını istedi.

Birincisinden ayrı yürütülen bu soruşturmanın sonucunda, okulun Nassar aleyhindeki şikayetleri ele alışının yetersiz kaldığı belirtildi. Soruşturmada, Strampel'in de öğrencileri “cinsel olarak düşmanca” bir ortama maruz bıraktığı ve bu korkunç durum karşısında defalarca harekete geçmediği tespit edildi.

DeVos gazetecilere yaptığı açıklamada, "Yönetimdeki çok fazla insan bu davranışlardan ve şikayetlerden haberdardı ama yine de bu sapıklar maaş almaya ve daha fazla öğrenciyi istismar etmeye devam etti" diye konuştu.

Varılan uzlaşma ayrıca üniversitenin gelecekte Clery Kanunu'na uyacak bir sistem yaratıp sürdürmesini ve geçmiş cinsel suistimallerden etkilenenlere destek sağlamasını gerektiriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU