Nerede olduğu bilinmeyen Navalni hakkındaki yargı süreçleri durduruldu

Birleşmiş Milletler'e göre Navalni'nin durumu "zorla kaybedilme" anlamına geliyor

2020'de Noviçok isimli sinir gazıyla zehirlenen Navalni, Almanya'da 5 ay süren bir tedavi dönemi geçirmişti (AA)

Rusya'da iki haftadır kayıp olan tutuklu muhalif lider Aleksey Navalni'nin yargılanacağı 7 duruşma iptal edildi.

Avukatları mahkemenin, "Navalni'nin nerede olduğu bulunana kadar" yasal süreçleri durdurma kararı aldığını duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yargılandığı farklı davalardan, yaklaşık 30 yıl hapis cezasına çarptırılan Navalni'ye yaklaşık 2 haftadır ulaşılamıyor. Ekibi, iletişim kuramadıkları Rus siyasetçinin yüksek güvenlikli bir cezaevine nakledilmiş olabileceğini belirtiyor.

Navalni'nin danışmanlarından Kira Yarmiş, Rusya'daki yaklaşık 200 gözaltı merkezine başvuru yaptıklarını ancak Rus muhalifin nerede olduğunu bulamadıklarını söyledi.

Kremlin de Navalni'nin nerede olduğuna ilişkin soruları yanıtsız bıraktı. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, yaptığı açıklamada "tutuklularının kaderini takip etme niyetleri ve imkanları olmadığını" öne sürdü.

Birleşmiş Milletler'in Rusya insan hakları raportörü Mariana Katzarova ise yaptığı açıklamada, "Rus yetkililerin, Navalni'nin yeri ve durumunu bu kadar uzun süre açıklamamasından dolayı endişeliyim. Bu zorla kaybedilme anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Katzarova sözlerine şu şekilde devam etti:

Navalni'nin tutuklu bulunduğu süreçte gerçekleşen insan hakkı ihlallerine yönelik cuma günü gerçekleşecek duruşmanın iptal edildiğini öğrendim. Mahkeme, 6 Aralık'tan bu yana Navalni'yi göremeyen avukatlarına müvekkillerinin artık Vladimir bölgesinde tutulmadığını söyledi ve başka bir detay paylaşmadı.

Navalni'nin kayboluşu Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeniden adaylığını açıkladığı bir dönemde geldi. Rus muhalif gizemli kayboluşundan bir hafta önce "Putinsiz Rusya" isimli bir internet sitesi açtığını duyurmuş ve her yurttaşın 10 kişiyi Putin'e oy vermemesi için ikna etmesini istemişti.

Navalni destekçileri ayrıca Moskova, St. Petersburg ve Novosibirsk gibi kentlerde reklam panolarını QR kodlarla doldurarak Putin karşıtlarını ses çıkarmaya çağırmıştı.

47 yaşındaki Rus siyasetçi uzun süredir Rusya'daki Putin karşıtı muhalefetin yüzü konumunda. Vladimir Putin yönetimindeki kişilerin yolsuzluklarını ifşa eden Navalni, Rusya çapında binlerce kişiyi harekete geçirerek sokağa dökmeyi başarmıştı.

2020'de zehirlenen Navalni, 2021'de Almanya'daki tedavisini tamamlayarak Rusya'ya dönmesinin ardından tutuklanmıştı. 

Araştırmacı gazetecilik platformu Bellingcat ve Rus haber sitesi The Insider'ın ortak yürüttükleri çalışma Navalni'ye yönelik zehirleme vakasının arkasında Rus istihbaratının olduğunu ortaya koymuştu.

Navalni daha önce yargılandığı davalardan birinde 9, bir başkasındaysa 19 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Navalni hakkında geçen haftalarda "vandalizm" suçlamasıyla yeni bir dava daha açılmıştı.


Independent Türkçe, Guardian, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU