ABD ve Ukrayna, Rusya'ya karşı yeni strateji arıyor

"Ukrayna, topraklarının yüzde 20'sini kaybetti"

Ukrayna'nın karşı saldırısı haziranda başlamıştı (Reuters)

ABD ve Ukrayna, karşı saldırıda hedeflenen ilerlemenin sağlanamamasının ardından yeni bir strateji kurmak için masaya oturdu.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen ABD'li yetkililer, ülkenin önde gelen gazetelerinden New York Times'a (NYT) "Riskler çok büyük. Yeni bir strateji ve ek finansman olmadan Ukrayna savaşı kaybedebilir" dedi. 

Haberde yeni planların, Amerikan ordusundan üst düzey komutanlarla Ukraynalı askeri yetkililerin geçen hafta Almanya'nın Wiesbaden şehrinde düzenlediği görüşmede masaya yatırıldığı belirtildi. 

Pentagon, görüşmeye ABD Avrupa Komutanlığı'nda görev yapan General Christopher Cavoli ve Korgeneral Antonio Aguto Jr.'ın liderlik ettiği bir heyet gönderdi. Cavoli ve Aguto Jr.'ın Ukrayna ordusundan yetkililerle düzenli görüşmeler gerçekleştirerek, ABD'nin askeri talep ve önerilerini ileteceği ifade edildi. Ayrıca Aguto Jr.'ın dönem dönem Kiev'e gönderileceği ve cephedeki gelişmeleri yakından takip edeceği bildirildi. 

"Koru ve inşa et"

Haberde, ABD ordusundan bazı kişilerin Kiev yönetiminin "koru ve inşa et" metodunu kullanmasını istediği aktarıldı. Buna göre Ukrayna'nın 2024'te elindeki toprakları muhafaza etmeye ve kendi silah üretim kapasitesini geliştirmeye odaklanması talep ediliyor. Böylelikle ülkenin özellikle askeri alanda kendi kendine yetebilecek ve yeni Rus saldırılarını püskürtebilecek seviyeye ulaşması hedefleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NYT, Washington yönetiminin bu taktikle "Rusya'nın gelecek yılın sonunda veya 2025'te yapıcı müzakerelere girmesini sağlayacak kadar inandırıcı bir tehdit yaratmayı amaçladığını" yazdı. 

Buna ek olarak Ukrayna'nın Kırım'ın içlerine düzenlediği saldırılarla Rus ordusunun dengesini bozmayı başardığı, ABD'nin bu tarz saldırıların devam etmesini istediği aktarıldı.

Öte yandan Ukrayna'nın savaşta topraklarının yaklaşık yüzde 20'sini kaybettiğine dikkat çekilirken, Amerikalı yetkililerin bu kaybın tamamen telafi edilmesini mümkün görmediği yazıldı.

NYT'nin aktardığı bilgilere göre ABD ordusu son üç ayda 36 bin Ukraynalı askere savaş eğitimi verdi. Ancak eğitimler sürerken Rusya da kendi savunma hatlarını güçlendirdi. 

Taktiksel anlaşmazlık

Ukrayna'nın karşı saldırısını çıkmaza sokan bir diğer unsurun da Washington ve Kiev arasındaki taktiksel anlaşmazlık olduğu ifade edildi. Buna göre ABD, doğudaki Donbas cephesini gözden çıkararak, Ukrayna ordusunun güney cephesine odaklanmasını istedi. Özellikle de Rusya'nın Kırım'la bağlantısının kesilmesini talep etti. 

Ancak Ukraynalı komutanlar, Rusların güneydeki savunmalarının aşılamayacak kadar sağlam olduğunu ve birçok bölgeye mayın döşendiğini belirterek, birlikleri tek cepheye yığmak yerine bir kısmını doğuya diğer kısmını da güneye gönderdi. 
 


Cephedeki savaş kilitlenirken, Washington yönetiminin Kiev'e desteğinin devamı da zora girdi. 

İsrail ve Ukrayna'ya yardımları da içeren 105 milyar dolarlık bütçe talebinin oylamaya sunulup sunulmaması için 7 Aralık'ta düzenlenen ön oylama, ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato'da reddedilmişti.

NYT'ye konuşan ABD'li yetkililer, Ukrayna'nın gelecek yıl savaşı "kısıtlı bütçeyle" sürdürmek zorunda kalabileceğini söyledi. 

Washington merkezli düşünce kuruluşu Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Michael Kofman, "Ukrayna ve Batı uzun vadeli bir strateji doğrultusunda isabetli yatırımlar yaparsa, Ukrayna avantajı yeniden ele geçirebilir" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle açtığı savaşın başından beri ABD, Kiev yönetimine yaklaşık 111 milyar dolar değerinde askeri, insani ve finansal destek gönderileceğini duyurmuştu.


Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU