Ukrayna First Lady'si Zelenska: "Batı desteği keserse ölürüz"

Biden'ın 105 milyar dolarlık İsrail-Ukrayna bütçesi Senato'dan dönmüştü

Savaşta çatışmalar, özellikle Donetsk'teki Avdiyivka şehri civarında yoğunlaşmış durumda (Reuters)

First Lady Olena Zelenska, Batılı ülkelerin desteğini kesmesinin Ukrayna'yı "ölümcül bir tehlikeye" sokacağını söyledi. 

Zelenska, Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'ye verdiği söyleşide, "Eğer dünya destek vermekten bıkarsa bizi ölüme terk etmiş olur dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin eşi, "Gerçekten yardıma ihtiyacımız var. Basitçe şöyle ifade edeyim; bu durumdan usanıp bıkamayız, böyle yaparsak ölürüz" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

45 yaşındaki Zelenska, Rusya'ya karşı verdikleri mücadelede uluslararası kamuoyunun desteğini kaybedebileceklerine yönelik işaretler gördüğünü söyleyerek, "Bu bizi çok incitiyor. Bizim için bu bir ölüm kalım meselesi" dedi.

Zelenska'nın açıklaması, ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato'da İsrail ve Ukrayna'ya yardımları da içeren 105 milyar dolarlık bütçe talebinin oylanmasının reddedilmesinin ardından geldi.

Bütçe talebinin oylamaya sunulup sunulmaması için 7 Aralık'ta yapılan ön oylamada, birçok Cumhuriyetçinin yanı sıra bağımsız Senatör Bernie Sanders da "Hayır" oyu kullandı. Vermont Senatörü, İsrail'e sağlanacak yardımlar nedeniye tasarıyı veto ettiğini belirtti.  

14 milyar doları İsrail, 61 milyar doları da Ukrayna'ya ayrılan bütçenin oylamaya sunulması için 60 oy gerekiyordu. Ön oylamada 49 senatör "Hayır", 51 senatörse "Evet" oyu verdi.

Cumhuriyetçiler, göçmen politikasında birtakım değişiklikler başta olmak üzere istedikleri düzenlemeler yapılmadan bütçeyi onaylamaya karşı çıkıyor.

ABD Başkanı Joe Biden ise oylamadan önceki açıklamasında, Cumhuriyetçilerin "aşırılıkçı göçmen politikalarını fonlama talebini, Ukrayna'ya sağlanacak desteğe karşı silah gibi kullandığını" savunmuştu. 
 

zelenska.jpg
Olena Zelenska, eşi Zelenski'yle 2003'te evlenmişti (Reuters)


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği emirle açtığı savaşın başından beri ABD, Kiev yönetimine yaklaşık 75 milyar dolar değerinde askeri, insani ve finansal destek gönderileceğini duyurmuştu.

BBC'nin bugünkü haberinde belirli kesitlerine yer verdiği söyleşinin tamamı pazar günü yayımlanacak. 


Independent Türkçe, BBC, PBS, AA

DAHA FAZLA HABER OKU