Erdoğan: Netanyahu adını tarihe Gazze kasabı olarak yazdırdı

"Gıdasını, elektriğini, suyunu kesip açık hava hapishanesine çevirdikleri Gazze'de 2 milyon insana soykırım uyguladılar"

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuşma yaptı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan,  "Gıdasını, elektriğini, suyunu kesip açık hava hapishanesine çevirdikleri 2 milyon insana soykırım uyguladılar. Gazze'yi yakıp yıktılar. Her türlü zulmü yaptılar. Yüzde 70'ten fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 16 bin kardeşimiz İsrail saldırısında şehit oldu. 35 bin üzerinde kardeşimiz yaralandı" dedi.

Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu için ise, "Adını tarihe şimdiden Gazze kasabı olarak yazdırdı" ifadesini kullandı.

"Bu kara leke Netanyahu'ya destek verenlerin de alnına yapıştı" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Bu utanç lekesi tarihten temizlenmeyecek. Bir ikisi hariç batılı ülkelerin tepkisizliğini de unutmayacağız. Hesap vermeleri için mevcut tüm yolları deneyeceğiz. İsrail hukuk önünde hesap verecek. Tüm imkanlarımızla Gazzeli kardeşlerimizin yanındayız. Temaslarımızın en önemli konusu Gazze'deki savaştır. İspanya devlet başkanı ile görüştük. Dik duruşları için İspanya'yı tebrik ediyorum. Yarın Birleşik Arap Emirlikleri'ne gidiyoruz. Gazze için neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz. Cuma günü başlayan esir takaslarını ve insani arayı müspet bir gelişme olarak görüyoruz. 

"Merkez Bankası brüt rezervi 134,5 milyar liraya çıktı"

"Muhalefetin kara propagandalarına rağmen firmalarımız dünya çapında başarılara imza atıyor" diyen Erdoğan, "Bu iklimin güçlenmesi için iş dünyamıza her türlü desteği sağlıyoruz. Her girişimcimizin yanındayız. Merkez Bankamız bu amaçla yeni yatırım taahhütlü kredi programına 100 milyar dolarlık limit tahsil edildi. 3 yıl boyunca toplam 300 milyar lira limit ayrılacak. İhracatçılarımız için günlük reeskont limitlerini 10 kat artırıp 3 milyar seviyesine çıkardık. Her iki kararın özel sektörümüze hayırlı olsun. Merkez Bankası rezervlerimizin de Eylül 2014'ten bu yana 134,5 milyar dolara çıktığının müjdesini veriyorum" dedi.

Erdoğan ayrıca şunları laydetti:

Deprem bölgesinde fahiş fiyat uygulayanları konuşmaktan hicap duyuyoruz. Depremi siyaseten fırsata çevirmek isteyenler gibi ekonomik kazanca dönüştürmek isteyenler de var. İstismar edenler sandıkta derslerini alıp milli iradenin şamarını yediler. Yapı malzemelerine fahiş fiyatlar söz konusu. Yakın kentlerde yüzde 20 yüzde 30 farkla satılıyor. Bu vicdansızlığın üzerime gideceğiz. Mevcut cezaların 10 kat ağır uygulanmasını sağlayacağız. Bölgede fedakarca çalışan firmalarımıza da her türlü desteği vereceğiz. Yoğun talebin maliyetleri artırdığının farkındayız. Yapım işlerine ek fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesine imkan tanıyoruz. 

Muhalefete eleştiri

Konuşmasında CHP lideri Özgür Özel ve muhalefete yönelik eleştirilerde bulunan Erdoğan şunları söyledi:

Bölücü örgüte sempatiyle bakanlarla opera dinlemeyi, seçim ittifakı kurmayı marifet saydılar. El etek öptükleri için onur duyduklarını söylüyorlar. Muhalefet cephesinde yaşananları sadece yüzümüz kızararak değil üzülerek izliyoruz. Milletimiz artık hançer siyasetinden bıktı. Adlarını duymak yüzlerini dahi görmek istemiyor. Seçim sonuçlarından sonra biraz umutlanmıştık. Belki hatalarını anlarlar dedik. ama değişen hiçbir şey olmadı. Ağır yenilginin tüm faturasını cumhurbaşkanı adaylarına kestiler. Yollarına pişkince devam ettiler. Gizli mutabakat konusunda aynı taktiği uyguluyorlar. Tam göbeğinde yer aldıkları kirli pazarlıkta kendilerini temize çıkarmaya çalışıyorlar. Utanmasalar kazınıyoruz yalanını da inkar edecekler. CHP'de genel başkan değişti ama CHP'de siyaset yapış tarzında zerre değişiklik olmadı. Dün de milletin aklı ile alay ediyorlardı bugün de halkı hafife alıyorlar. Tüm umutlarını masa başı senaryolara bağlamış durumdalar. Figüranlar dışında hiçbir şey değişmedi. Sahne önündekiler yenilendi ama sahne gerisindeki akıl daneleri aynı kaldı.

Bizdeki muhalefetten ne köy olur ne kasaba. Bunların ufku ancak buna yetiyor. Biz bunlara bakarak rehavete kapılmayacağız. 31 Mart seçimleriyle ilgili hazırlıklarımızı, yürüteceğiz. Rakiplerimizin karşımızdakiler değil, onları kontrol edenler olduğunu unutmayacağız. Bugün bir başlık atıyorum, yeniden İstanbul.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU