Irak... ABD eski ‘angajman kurallarını’ bırakıyor

Silahlı grupların “şiddetli ve tam isabet” hava saldırılarından sonra ABD güçleri tavırlarını değiştirdi

ABD’nin Bağdat’ın Curf es-Sahr kentine düzenlediği hava saldırısında ölen Hizbullah Tugayları üyelerinin cenaze töreni, 22 Kasım / Fotoğraf: Reuters

ABD kuvvetlerinin Irak’taki İran yanlısı grupların saldırılarıyla başa çıkma biçiminde dikkate değer bir değişime tanık oldu. ABD geçtiğimiz birkaç günlerde birçok kez eski ‘angajman kurallarının’ dışında tepki verdi ve hatta Aynu’l Esed Hava Üssü yakınında silahlı bir grupla hafif silahlı çatışmaya bile girdi.

Şarku’l Avsat’ın ABD’li diplomatlar ve Iraklı yetkililerden edindiği bilgiye göre ABD güçleri, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani hükümetine yüklediği ve ‘istikrarı korumayı’ amaçlayan ‘siyasi yaklaşımları’ nispeten terk ettikten sonra, İran yanlısı grupların saldırılarına “doğrudan ve hızlı tepki verme” aşamasına geçecek.

Kaynaklara göre bazı gruplar, "çok isabetli" olan 3 baskın da dahil olmak üzere Irak'ta Amerikalıların işgal ettiği bölgelere doğrudan yıkıcı ateş gücü uyguladı. Bu saldırılarda ABD güçlerinde kayıplar verilmesinin ardından Irak'taki "durum değerlendirmesinin" "şimdi tamamen farklı bir yöne gitti"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynaklara göre, “ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Irak’taki durumu derinlemesine gözden geçirmesi, karadaki güçlere saldırılara karşılık verme izni verilmesi ve daha etkili ve caydırıcı bir planın benimsenmesine ile sonuçlandı.” Geçtiğimiz hafta basında çıkan haberlerde Pentagon’un, Beyaz Saray’ın Irak ve Suriye’deki ABD kuvvetlerine yönelik saldırılara yanıt verilmesi noktasında ‘sınırlı talimatlar’ vermesinden rahatsızlık olduğu ortaya çıkmıştı. ABD’li yetkililer, IŞİD ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu’nu oluşturan ABD’li ve uluslararası güçlerin 17 Ekim’den bu yana Irak ve Suriye’de 60’tan fazla kez hedef alındığını söylüyor.

Görgü tanıkları ve Irak subayları, bir saldırıda insansız hava aracının (İHA) Yeşil Bölge’de bulunan Irak Başbakanı’nın konutunun yakınındaki Haşdi Şabi güçlerinin ana karargâhının üzerinden geçtiğini söyledi. Irak güvenlik yetkilileri, bilinmeyen İHA’nın hareketine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı ancak kaynaklar bunun bir ABD İHA’sı olduğundan ‘neredeyse emin’.

İsminin açıklanmasını istemeyen Iraklı bir yetkili, Irak hükümetinin yakın zamanda “saldırılar gerçekleşmeden önce ABD’lilerden güvenlik telgrafları” aldığını açıkladı. Yetkili, bu telgrafları tatsız siyasi mesajlar olarak nitelendirdi ve bunların içerdiği bilgilerin “şaşırtıcı ve şok edici olduğunu (...) her yerde her şeyi bildiklerini” söyledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU