Bomonti Bira Fabrikası’nın binaları Diyanet’e devredildi

Diyanet’e tahsis edilen taşınmazların yıkılarak yerlerine mescit, katlı otopark, sergi salonları ve yurt yapılması planlanıyor. Mimarlar Odası dava açmaya hazırlanıyor

1890 yılında Feriköy’de kurulan Bomonti Bira Fabrikası ve ona ait binalar, 1998'de "korunması gereken kültür varlığı" statüsüne alınarak tescil edilmişti / Fotoğraf: Twitter 

Artı Gerçek'tan Rıfat Doğan'ın haberine göre 1890 yılında Feriköy'de kurulan Bomonti Bira Fabrikası’nın parçası taşınmazlar Diyanet’e devredildi.

Haberde "İstanbul’un erken sanayi miraslarından biri olan tarihi yapıyla ilgili İstanbul 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun aldığı kararla 1548 ada 9-10 parsel üzerinde bulunan Hazine Maliyesi’ne ait Bomonti Bira Fabrikası’nın birer parçası olan 'Eski Malt Binası', 'Eski Silo', 'Eski Arpa Temizleme Binası' ve 'Eski Kazan Dairesi' taşınmazlarının Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisine onay verdiği ortaya çıktı" ifadeleri yer aldı.

Mescit, yurt, katlı otopark ve sergi salonu yapılacak

Kurulun ayrıca 13 Haziran tarihinde aldığı kararla mimar Halil Onur’un tescilli yapıların bulunduğu alana ilişkin hazırladığı ve içinde "mescit, yurt, sergi salonu ve katlı otopark" bulunan projeyi de uygun bularak, söz konusu taşınmazların söküm ve yıkımına da izin verdiği kaydedildi.

"Topçu Kışlası" projesinin de mimarı

Mimar Halil Onur'un Taksim Gezi Parkı’na yapılması planlanan ve tepkilere neden olan “Topçu Kışlası” projesinin de mimarı olduğu belirtilen haberde, kurul kararı da yer buldu:

Yapılan görüşmeler sonucunda söz konusu Diyanet İşleri’ne tahsisli taşınmazlara ait Kurulumuzun 15 Mart 2019 tarihli kararı ile ek onaylı rekontrüksiyon projesi doğrultusunda söküm işleminin uygun olduğuna karar verildi.


Koruma Kurulu'ndan binaların yıkımına izin çıkmadı

Tahsis ve yıkım kararı üzerine Şişli Belediyesi’ne bilgi amaçlı yazı yazan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edilen söz konusu taşınmazların Türkiye ve İstanbul’un erken sanayi miraslarından Bomonti Bira Fabrikası ile bir sanayi kompleksi oluşturan ve bu nedenle İstanbul 1 No’lu Koruma Kurulu’nun çeşitli kararlarıyla tescil ve koruma altına alınarak yıkımlarına izin verilmeyen yapılar olduğuna dikkat çekti. 

Mimarlar Odası yazısında “tescili bulunan ve Hazine malı olan Bomonti Bira Fabrikası ve çevresinin anlaşılmaz bir şekilde olan yapımından bir sene önce anılan parsel ve üzerindeki Bomonti Bira Fabrikası’na ait tescilli binalarının kullanımına dair bütün işlev ve yapılaşma koşulları belirlenmiş ve olarak ihaleye çıkmıştır” ifadelerine yer verdi. 

Mimarlar Odası dava açmaya hazırlanıyor

Konuyu yargıya taşımaya hazırlanan Mimarlar Odası, şu açıklamayı yaptı:

Geri dönüşü mümkün olamayacak uygulamalara mahal verilmemesi için özellikle sit alanlarında ve korunması gerekli kültür varlıklarının bulunduğu parsellerde ortak kültür mirasımızın gelecek kuşaklara devredilmesi konusunda anayasal ve evrensel sorumluluğu bulunan belediyenizin ilgi konusu hakkına yapılan işlemlerin durdurulmasını ve tarafımıza bilgi verilmesini önemle rica ederiz. 


Bektaş: Davaya dahil olmak için başvurumuzu yapacağız

Şişli Belediyesi Kent Konseyi Genel Sekreteri Tolga Bektaş'ın da tahsis ve söküm/yıkım kararına tepki göstererek “Kent belleğinin önemli bir parçası olan Bomonti Bira Fabrikası’nın bu şekilde yıkılması kabul edilemez. Mimarlar Odası, konuyu yargıya taşıyacak, biz de davaya müdahil olmak için başvurumuzu yapacağız” dediği belirtildi.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU