Feyzioğlu: HSK'nın yapısı değişirse dolar 2 liraya düşer; yargı reformu kabul edilirse Demirtaş tahliye edilebilir

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Yerleşkesi'nde düzenlenen adli yıl açılış resepsiyonunda konuştu

Fotoğraf: AA

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, adli yıl açılışı için Türkiye Büyük Millet Meclisi Yerleşkesi'nde yapılan resepsiyonda, Hakim ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) yapısının değişmesi halinde dolarda 2 liralık düşüş olacağını ileri sürdü. 

Feyzioğlu ayrıca, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin kabul edilmesi halinde Edirne'de tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da hükümlü olduğu davayla ilgili bundan yararlanıp tahliye edilebileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

GazeteDuvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre,  “Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) üyelerinin yarısı, Meclis’in 5’te 3 çoğunluğuyla (360 milletvekili) seçilsin, kalan yarısı Yargıtay ve Danıştay genel kurullarında belirlensin” önerisinde bulunan Feyzioğlu, HSK’nin yapısıyla ilgili tek başına bir anayasa değişikliği yapılabileceğini belirtti.

Yargı reformu paketine de değinen Feyzioğlu, içeriğin değişmemesi durumunda, istinaf düzenlemesiyle gazeteciler ve avukatların temyize gidebileceğini dile getirdi. 

Erdoğan'ın sözleri baronun gündeminde değil

Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Adli Yıl Açılış Töreni’nde gündeme getirdiği “İlk çözmemiz gereken meselelerden biri, tüm meslek teşekküllerinin seçim yöntemlerinin, temsili demokrasiye uygun hale getirilmesidir” sözlerinin hatırlatılması üzerine Baro’nun gündeminde böyle bir konunun bulunmadığını söyledi.

Bakanlık gündeminde de bu yönde bir çalışma olmadığını belirten Feyzioğlu, “Önümüze gelir. Sıcak bakıp bakmayacağımıza o zaman karar veririz ama hazırlanan pakette de yok” diye konuştu. Feyzioğlu ısrarlı sorular üzerine Baro yönetim kurulunda konunun enine boyuna değerlendirileceğini dile getirdi.

"FETÖ yargıdan büyük ölçüde temizlendi"

Hakim ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yapısının değişmesi gerektiğine dile getiren Feyzioğlu, 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası yaşanan ve bugüne kadar devam eden OHAL sürecini “Ara dönem” olarak tarif etti.

“FETÖ’nün yargıdan büyük ölçüde temizlendiğini” söyleyen Feyzioğlu, “HSK’nın yapısını artık değiştirelim” dedi. 2010, 2017 yıllarında yapılan değişiklikleri eleştiren Feyzioğlu, “Hadi değiştirelim ama ilk haline getirmek isterseniz ona da karşı çıkarım” değerlendirmesinde bulundu.

HSK'da bakan ve bakan yardımcısının olmaması gerektiğini söyleyen Feyzioğlu’nun önerisine göre, Yargıtay Başkanı'nın, Hakimler Kurulu Başkanı; Yargıtay Başsavcısı'nın da Savcılar Kurulu Başkanı olması hem Avrupa Konseyi ilkelerine hem de AİHM’e uygun olacak.


 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU