Etiyopya Başbakanı Ahmed: Kızıldeniz'de çıkarlarımıza hizmet edecek bir savaş yok

Abiy Ahmed, Addis Ababa'nın hiçbir zaman başka bir ülkeyi işgal etmediğini ve gelecekte de bunu yapmayacağını söyledi

Abiy Ahmed, "Etiyopya'nın bir ulus olarak varlığının Kızıldeniz ile bağlantılı olduğunu" ve ülkesinin bir limana ihtiyacı olduğunu söylemişti / Fotoğraf: AFP

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkesinin herhangi bir ülkeyi işgal etme niyetinde olmadığını ve çıkarlarına hizmet etmek için asla savaşa başvurmayacağını teyit ederken, yaptığı bir konuşma Addis Ababa'nın Kızıldeniz'deki olası iddialarına ilişkin endişeleri artırdı.

13 Ekim'de televizyonda yayınlanan bir konuşmasında "Etiyopya'nın bir ulus olarak varlığının Kızıldeniz'e bağlı olduğunu" ve ülkesinin bir limana ihtiyacı olduğunu söyleyen Ahmed, denizden izole olan Etiyopya ile komşuları arasında "bölge barışının karşılıklı ve dengeli paylaşıma bağlı olduğunu" da sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etiyopya yaklaşık 120 milyonluk nüfusuyla demografik açıdan en büyük ikinci Afrika ülkesi ancak komşuları Eritre ve Cibuti'nin aksine küresel ticaret için en büyük rotalardan biri olan Kızıldeniz'e doğrudan erişimi yok.

Ahmed'in konuşması, diğer ülkelerin "işlerine karışmak istemediğini" ve Kızıldeniz'de bir liman talebini yerine getirmek için barışçıl bir şekilde çalışacağını iddia etmesine rağmen, özellikle Eritre ile yaşanan gerginlikler ışığında gözlemciler arasında endişelere yol açtı.

Etiyopya Başbakanı Ahmed, her yıl kutlanan "Savunma Kuvvetleri Günü" vesilesiyle Addis Ababa'nın merkezinde yaptığı konuşmada, "Etiyopya hiçbir zaman başka bir ülkeyi işgal etmedi ve gelecekte de bunu yapmayacak" dedi.

Abiy Ahmed, özlerine şöyle devam etti:

Denize erişim talebimiz Etiyopya'nın bir işgal başlatacağı korkusuna yol açtı. Etiyopya'nın çıkarlarına savaş yoluyla hizmet etmeyeceği konusunda herkese güvence vermek istiyorum.


Ahmed, 2019 yılında Eritre ile yakınlaşması sayesinde Nobel Barış Ödülü'nü kazandı, ancak Tigray bölgesindeki bölgesel yetkililerin isyanını bastırmak için federal güçler gönderdiğinde itibarı zedelendi. 2020'nin sonbaharından 2022'nin sonbaharına kadar süren bu savaş yüz binlerce kişinin ölümüne neden oldu.

Etiyopya daha önce 1990'larda eski bir İtalyan kolonisi olan Eritre'yi kademeli olarak ilhak ettiğinde Kızıldeniz'e erişim elde etmişti.

Ancak Eritre'nin 1993'teki bağımsızlığından kısa bir süre sonra, 1998-2000 yılları arasında iki ülke arasında bir çatışma çıktığından beri bu limanı kaybetti ve Etiyopya şu anda ihracatını taşımak ve ithalatını almak için Cibuti limanına güveniyor.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU