Oleg Tsaryov'a yönelik suikast girişimi hakkında neler biliniyor?

Kremlin, Zelenski'yi devirip yerine Tsaryov'u getirmeyi planlamıştı

Tsaryov, Rus ayrılıkçılara desteğiyle Kiev yönetiminin hedefine oturmuştu (Reuters)

Ukrayna'da Kremlin yanlısı eski milletvekili Oleg Tsaryov'un silahlı saldırıya uğradığı ve hastaneye kaldırıldığı bildirildi. 

Ailesinin, siyasetçinin Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, Tsaryov'un Kırım'daki Yalta şehrinde yaşadığı evinin civarında dün gece yarısı silahlı saldırıya uğradığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paylaşımda, 53 yaşındaki politikacıya kimliği belirsiz kişilerce iki el ateş edildiği, ambulans olay yerine vardığında Tsaryov'un kan kaybından bayıldığı ifade edildi. 

Rusya'nın savaşta kontrolünü ele geçirdiği Zaporijya'ya atadığı Vladimir Rogov ise Tsaryov'un yoğun bakımdaki tedavisinin sürdüğünü söyledi.

Rus devlet ajansı TASS da iç güvenlik kurumu Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) olayla ilgili inceleme başlattığını aktardı.

Saldırıyı SBU üstlendi

Öte yandan Ukrayna'nın iç güvenlik teşkilatı Ukrayna Güvenlik Servisi'nden (SBU) kimliğini paylaşılmasını istemeyen bir yetkili, Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a saldırıyı kendilerinin düzenlediğini söyledi.

Tsaryov'un "tamamen meşru bir hedef olduğunu" savunan yetkili, saldırının özel bir operasyon kapsamında yapıldığını belirtirken, olaya dair daha fazla detay paylaşmadı.

SBU yetkilisi, Tsaryov'a ilişkin ajansa şunları söyledi: 

Uzun süredir işledikleri suçların hesabını vermesi gereken hainler listesinde yer alıyordu. O sadece 'Rus dünyasının' bir hayranı değil, Kiev'i ele geçirmek için Rus tanklarıyla birlikte gelen bir kişiydi.

Ukrayna'nın askeri istihbarat servisi Savunma Bakanlığı İstihbarat Baş Müdürlüğü (GUR) Sözcüsü Andrey Yusov ise olayla ilgili detay paylaşamayacaklarını ve Tsaryov'un sağlık durumunu takip ettiklerini söyledi.

Reuters, Kremlin'in savaşın ilk günlerinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi devirip yerine Tsaryov'u getirmeyi planladığını da hatırlattı. Moskova'nın savaş sonrası planlarıyla ilgili bilgi sahibi olan ve adlarının açıklanmasını istemeyen üç Rus yetkili, söz konusu iddiayı ajansla geçen yıl paylaşmıştı. 

Rus ayrılıkçıların tarafına geçti

Tsaryov, 2002-2014'te Ukrayna parlamentosunda Bölgeler Partisi'nin (Partiya rehioniv) grup başkan yardımcılığını yürütmüştü. Rusya'da sürgünde yaşayan ve 2010-2014'te Ukrayna'nın lideri olarak görev yapan Viktor Yanukoviç'in partisi, Kremlin yanlısı olduğu gerekçesiyle bu yıl şubatta mahkeme kararıyla kapatılmıştı.

Ukrayna'da 25 Mayıs 2014'te yapılan erken seçimlerde devlet başkanlığına adaylığını koyan Tsaryov, daha sonra yarıştan çekilmişti. 

Tsaryov, 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk'ın kurduğu Yeni Rusya Konfederasyonu'nda parlamento başkanı da olmuştu. Konfederasyon bir yıl sonra 2015'te askıya alınmıştı. 
 


Adı "vatan hainleri" listesindeydi

Ukrayna'nın yanı sıra ABD ve bazı Batılı devletler tarafından yaptırım listesine alınan Tsaryov'un adı, Kiev yönetiminin "vatan hainlerinin" adlarını listelediği gayriresmi veritabanı Myrotvorets'te ("Barışçı") de geçiyor.

Söz konusu listede, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in akıl hocası olarak da bilinen Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina ve Rus blogger Vladlen Tatarski'nin adları da yer alıyordu. 

Dugina, ağustosta aracına yerleştirilen bombanın patlamasıyla 29 yaşında hayatını kaybetmişti. Tatarski de St. Petersburg'daki bir kafede nisanda düzenlenen bombalı saldırıyla öldürülmüştü.

CIA şüphesi

Rusya devletine ait Rossiya Segodnya'nın internet sitesinde Tsaryov'a düzenlenen saldırıda ABD istihbaratının da rol oynamış olabileceğine dikkat çekildi. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un (WP) 23 Ekim tarihli haberinde, CIA'in Ukrayna'daki SBU ve GUR'ye on milyonlarca dolar fon sağladığının yazıldığı hatırlatıldı.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters, TASS, RT

DAHA FAZLA HABER OKU