Gladyatör'ün ulaştığı 51 yıllık rekora bir daha yaklaşan olmadı

Ridley Scott'ın 2000 yapımı destansı filmi, bu "istenmeyen" onuru taşıyor

Gladyatör, En İyi Film'in yanı sıra Erkek Oyuncu, Kostüm Tasarımı, Ses ve Görsel Efekt Oscarlarını da almıştı (Dreamworks)

Gladyatör (Gladiator), 2000'de olağanüstü bir başarı elde ederek En İyi Film Oscar'ını kazanmayı başarırken 51 yıllık bir rekoru da kırdı. 

Ridley Scott'ın yönetmen koltuğunda oturduğu film, gişede fırtına gibi eserek hem eleştirmenlerin hem de sinemaseverlerin beğenisini kazanmıştı.

12 adaylıkla Oscar'ın favorisiydi

503 milyon doların üzerinde hasılat yapan Gladyatör, tarihi epik türüne yeni bir soluk getirerek anında bir klasik haline geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eleştirmenler filmi heyecan verici aksiyon sahneleri, otantik set tasarımları, güçlü performansları ve Gladyatör'ün tarihsel doğruluğu nedeniyle övdü. 

Replikleriyle birlikte müzikleri de tanınır hale gelen Gladyatör, 73. Akademi Ödülleri'nin de en büyük favorisi haline geldi.

Russell Crowe'un başrolde olduğu Gladyatör, toplam 12 adaylık elde ettikten sonra ödülleri silip süpürmeye hazır görünüyordu. 

Film, bunların hepsini kazanamasa da Ridley Scott'ın tarihi destanı toplamda 5 Oscar'ı eve götürmeyi başardı. 

1949'dan beri ilk kez oldu

Söz konusu Oscar olduğunda, En İyi Film genellikle En İyi Senaryo ve En İyi Yönetmen ödülleriyle birlikte gelir.

Gladyatör, En İyi Film ödülünü kazanmayı başardığında, istenmeyen bir rekora da imza atmıştı. 

Yarım yüzyılı aşkın süredir ilk kez En İyi Film ödülünü kazanan film, En İyi Yönetmen veya En İyi Senaryo ödüllerini kazanamadı. 

Bunu başaran son film 1949'da Kralın Tüm Adamları (All the King's Men) olmuştu. Scott, En İyi Yönetmen ödülünü Trafik'le (Traffic) Steven Soderbergh'e kaybetti.

Gözler Gladyatör 2'de

En İyi Özgün Senaryo ödülü de bir başka zamansız klasik Şöhrete Bir Adım'la (Almost Famous) Cameron Crowe'un olmuştu.

Yönetmen Ridley Scott, devam filmi Gladyatör 2'de yeniden yönetmen koltuğunda oturuyor. Scott'ın 2024'te gösterime girecek devam filmiyle Oscar lanetini kırıp kıramayacağı, hem eleştirmenler hem de sinemaseverler arasında merak konusu. 

Gladyatör 2'de Paul Mescal, Pedro Pascal, Denzel Washington ve Joseph Quinn gibi isimler rol alıyor.


Independent Türkçe, ScreenRant, Box Office Mojo

DAHA FAZLA HABER OKU