İsrail ve Hizbullah arasında saldırılar şiddetleniyor: UNIFIL bölgeden ayrılacak mı?

Hizbullah sınırdaki bir bölgeyi hedef aldı ve Kiryat Shmona’da sirenler çaldı

Fotoğraf: AA

Lübnan’ın güney sınırında çarşamba günü saatlerce süren temkinli sakinliğin ardından İsrail ile Hizbullah arasındaki karşılıklı bombardıman öğleden sonra yeniden başladı ve akşam saatlerinde her iki tarafta da yoğunlaştı. Bombardıman Lübnan’daki Şeba Çiftlikleri, Kafr Shuba, Halta ve Alkhuraybah’ın eteklerine ulaştı. İsrail ordusu, olası roket saldırılarına karşı uyarmak için Kiryat Shmona da dahil olmak üzere sınırın yakınında sirenlerin çalındığını bildirdi.

Hizbullah salı günü 5 üyesinin yaşamını yitirdiğini duyurduktan sonra çarşamba günü, Lübnan’ın güneyindeki Meiss el-Jabal beldesinde üyelerinden Ali Adnan Şukayi’nin hayatını kaybettiğini açıkladı ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Lübnan Kızıl Haçı ekipleri “Çarşamba öğleden sonra, daha önce İsrail bombardımanının hedefi olan üç kişinin naaşları ve ceset parçaları da, sınıra yakın Alma el Şaab köyü bölgesinin eteklerinden Hiram Hastanesi’ne nakledildi. Bu operasyon, Lübnan Ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) güçleriyle koordineli olarak gerçekleştirildi” açıklamasında bulundu.

Sahada öğleden önce güney cephesi sakin kalırken, Hizbullah’ın İsrail sınır noktası Labbouneh-Nakura bölgesinde Cel el-Alem mevkiini bir dizi güdümlü füzeyle hedef almasının ardından İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmalar yeniden başladı. İsrail ordusu yoğun keşif uçağı uçuşunun ortasında, Nakura beldesi dışındaki Labbouneh bölgesini ve Ayta ei-Şaab ile Dhayra arasında bulunan el-Beyad bölgesini çok sayıda top mermisiyle bombaladı.

Ajans daha sonra, Hizbullah’ın Houla ve Meiss arasındaki el-Menara askeri tesisini hedef almasının ardından, devlet hastanesinin yakınındaki Meiss el-Jabal kasabasındaki halka açık yola İsrail’in bombalı saldırı düzenlediğini bildirdi.

Hizbullah ‘Cel el-Alem bölgesine, Zarit Kışlası’na ve Ras Naqura açıklarında bulunan Bahri bölgesine güdümlü füzeler ve uygun silahlarla’ saldırdığını açıklamıştı.

Akşam saatlerinde el-Manar TV, Hizbullah’ın Aitaroun’un karşısındaki El-Malikiye askeri tesisini hedef aldığını bildirdi. İsrail’in tepkisinin şehrin dış mahallelerini hedef almak olduğuna dikkati çeken İsrail medyası, Lübnan’dan gelen top mermilerinin Şeba Çiftlikleri’ndeki askeri mevzileri hedef aldığını duyurdu. Ayrıca kuzeydeki Kiryat Shmona yerleşimine de iki roket düştüğüne dikkat çekildi.

Şafak vakti Hizbullah, İsrail ordusuna ait bir Merkava tankını hedef aldığını, tankın doğrudan vurulduğunu, bazı askerlerin öldürüldüğünü bazılarını ise yaralandığını açıkladı. Hizbullah, öğleden sonra yaptığı açıklamada, salı günü öğleden sonra ise İsrail unsurlarının hedef alındığını gösteren bir video yayınladı. Salı öğleden sonra üyelerinin güney sınırındaki Ramia bölgesinde toplanan İsrail askerlerini güdümlü füzelerle hedef aldığını gösteren bir video yayınladı. Bunlar, biri ölü ve biri yaralı olmak üzere doğrulanmış bir can kaybına neden oldu.

Öte yandan İsrail medyası, Lübnan sınırındaki çok sayıda askeri mevzinin ateşe maruz kaldığını bildirdi. İsrail topçusunun Lübnan’ın güneyindeki bazı noktaları bombalayarak karşılık verdiği, Hizbullah’ın tanksavar füzesi atması sonucu 4 İsrail askerinin yaralandığı bildirildi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü (UNIFIL) Sözcüsü Andrea Tenenti, “Güneydeki durum gergin ve Mavi Hat’taki taraflara daha fazla savaşa sürüklenmemeleri çağrısında bulunmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca “Hiç kimse daha fazla insanın ölmesini ve yaralanmasını görmek istemediği için Lübnan’daki tarafları ateşi kesmeleri ve bu krize bir çözüm önermemize izin vermelerini umuyor ve bunun için çağrı yapıyoruz” ifadelerine de yer verdi. 

Tenenti “UNIFIL’in planı sahadaki güvenlik koşullarına göre değişiyor ve konuşlandırmamız açısından hiçbir şeyi değiştirmedik ve gündemimiz ülkedeki güvenlik durumuna göre belirleniyor. UNIFIL barış güçleri hala yerlerinde ve görevlerini yerine getiriyorlar” ifadelerini kullandı. Tenenti son olarak, “Lübnan içinde ve dışında asker rotasyonu gibi düzenli faaliyetler de dahil olmak üzere çalışmalarımız devam ediyor. Ayrılma planımız yok ve gerilimi azaltmak ve durumun daha da kötüleşmesini önlemek için 24 saat boyunca elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU