Derne'de ihmalkarlıkla suçlanan yetkilere karşı düzenlenen protestoların ardından belediye meclisi görevden alındı

ABD'den Libya'daki sel felaketi sonrası ihtiyaçların karşılanması için yardım kuruluşlarına 11 milyon dolarlık bağış

Derne'deki göstericiler iki barajın çökmesiyle ilgili olarak yetkililer hakkında derhal soruşturma başlatılmasını istediler / Fotoğraf: Reuters

Libya'nın doğusundaki Derne şehrinde dün yüzlerce kişi, ihmalkarlıkla suçladıkları yetkililere karşı duydukları öfkeyi dile getirmek amacıyla protesto gösterisi düzenledi.

Göstericiler, binlerce kişinin öldüğü ve Derne'yi adeta yok eden sel felaketinden bir hafta sonra yetkililerden hesap sorulmasını talep ettiler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Göstericiler, Sahabe Camisi önünde düzenledikleri protesto sırasında aralarında Libya Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih'in de bulunduğu yetkililer hakkında ihmalkarlık suçlamasıyla soruşturma başlatılmasını talep ettiler.

Protesto sırasında göstericilerin bazıları Derne'nin simge yapılarından biri olan caminin üzerine çıkıp altın kubbesinin önünde oturdular.

Derne Belediye Başkanı Abdulmunim el-Gaysi'nin sözcüsü, Reuters'a yaptığı açıklamada, öfkeli protestocuların sel meydana geldiğinde Gaysi'nin evini ateşe verdiğini söyledi.

Independent Arabai'nın haberine göre Libya'nın doğusunu yöneten hükümetin Sivil Havacılık Bakanı Hişam Ebu Şekivat, Gaysi'nin görevden alındığını açıkladı. Konuyla ilgili yorumunu almak üzere ulaşılmaya çalıştığımız Gaysi ile şimdiye kadar iletişim kuramadık.

Libya'nın doğusunu yöneten İstikrar Hükümeti'nden yapılan açıklamada, Başbakan Usame Hammad'ın Derne Belediye Meclisi'nin tüm üyelerini görevden aldığı ve haklarında soruşturma başlatılması talimatı verdiği bildirildi. 

Birlik çağrısı

Dünkü protesto gösterileri, güçlü bir fırtına sırasında iki barajın çökmesinin ardından Derne'yi vuran sel felaketinden sonra yapılan ilk büyük protesto gösterisi olurken göstericiler, 10 yılı aşkın bir süredir siyasi olarak çatışma ve kaosla bölünmüş haldeki bir ülkede ulusal birliğin sağlanmasını talep eden sloganlar attılar.

Göstericilerden biri olan Mansur adlı bir öğrenci, binlerce kişinin ölümüne yol açan iki barajın çökmesiyle ilgili derhal soruşturma başlatılmasını istediklerini söyledi.

Göstericilerden Taha Miftah (39) ise protesto gösterisinin, hükümetlerin krizi yönetemediğine ve özellikle TM'yi olayın sorumlusu olmakla suçladığına dair bir mesaj olduğunu söyledi.

Miftah, felaketle ilgili uluslararası bir soruşturma başlatılması ve şehrin uluslararası denetim altında yeniden inşa edilmesi çağrısında bulundu.

Halen binlerce kişinin kayıp olmasından dolayı felakette hayatını kaybedenlerin toplam sayısı henüz belirlenemezken yetkililerin açıkladığı rakamlar arasında büyük farklar söz konusu.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) felakette hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 922 olduğunu teyit etti.
 


ABD'den yardım kuruluşlarına 11 milyon dolarlık bağış

Ayrıca ABD Başkanı John Biden, ABD'nin, Libya'daki sel felaketinin ardından insani yardım çalışmalarını yürüten yerel ve uluslararası kuruluşlara 11 milyon dolarlık ek bağış yapacağını açıkladı. 

Derne'nin yer aldığı Libya'nın doğusu, Libya Ulusal Ordusu (LUO) Başkomutanı Halife Hafter'in kontrolü altında ve ülkenin batısındaki başkent Trablus'ta uluslararası toplum tarafından meşru olarak kabul edilen Ulusal Birlik Hükümeti'ne (UBH) paralel olarak kurulan İstikrar Hükümeti tarafından yönetiliyor. 

 

 

Independent Arabia, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU