Robot taksilerin engellediği ambulanstaki hasta öldü

"Otonom araçlar yoğun saatlerde kullanıma hazır değil"

Otonom taksilerin çalışma saatleri geçen ay genişletilmişti (Tayfun Coikun / Anadolu Ajansı)

ABD'nin San Francisco kentinde hayata geçirilen sürücüsüz taksiler felakete karıştı.

San Francisco İtfaiyesi'nin aktarımına göre, Cruise firmasının iki sürücüsüz taksisi, durumu kritik olan bir yaralıyı taşıyan ambulansın geçişini engelledi. Yaralı hastanede kısa süre içinde hayatını kaybetti.

4 Ağustos'ta yaşanan olayda otonom araçlar 4 şeritli, tek yönlü bir caddenin sağdaki iki şeridinde durdu. Ambulansın geçmesi için diğer şeritteki polis aracının hareket ettirilmesi gerekti.

New York Times'ın haberine göre sürücüsüz araçların ulaşımı ve bakımı geciktirdiği belirtildi.

Ambulanstaki hastaya araba çarpmıştı. Yaralı, kaza alanından yaklaşık 3,8 kilometre uzaklıktaki Zuckerberg San Francisco Genel Hastanesi'ne vardıktan yaklaşık 20 ila 30 dakika sonra hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

General Motors'un otonom araç üreten yan kuruluşu Cruise sözcüleriyse firmanın hatalı olmadığını savundu.

Cruise'un New York Times'la paylaştığı görüntülerde, araçlardan birinin yaralı ambulansa taşınmadan önce olay yerinden hareket ettiği, diğerinin de ambulans ayrılana kadar sağ şeritte durduğu görüldü.

Görüntülerde ayrıca Cruise taksinin sağ tarafından aralarında ambulansın da bulunduğu diğer araçların geçtiği saptandı.

Şirketten yapılan açıklamada, "Yaralı ambulansa yüklenir yüklenmez ambulans olay yerinden hemen ayrıldı ve Cruise aracı hiçbir zaman engellemedi" ifadeleri yer aldı.

Görüntülere göre ambulans, hasta yüklendikten yaklaşık 90 saniye sonra duran Cruise aracının yanından geçti.

İtfaiye Şefi Jeanine Nicholson ise bu tür olaylarda "saniyelerin önemli olduğunu" vurguladı ve sorunun müdahale ekiplerinin hastaya ulaşamamasından kaynaklandığını söyledi.

Nicholson, "Henüz Cruise'un herhangi bir şeyin sorumluluğunu üstlendiğini görmedim" diye konuştu.

San Francisco Denetleme Kurulu Başkanı Aaron Peskin de hastanın ölüm sebebinden bağımsız olarak, sürücüsüz araçların trafiğe neden olmasının endişe verdiğini ekledi:

Otonom araçlar yoğun saatlerde kullanıma hazır değil.

Cruise'un yanı sıra Google'ın ana şirketi Alphabet'e bağlı Waymo firması da geçen yıl San Francisco'da sürücüsüz taksi hizmeti sunmaya başlamıştı.

Son olay, her iki şirketin de Kaliforniya eyalet yetkililerinden San Francisco'da tüm saatlerde hizmet sunma izni almasından 4 gün sonra yaşandı.

İtfaiyeciler, acil müdahale ekiplerinin şimdiye dek 70'ten fazla otonom araçla benzer sorunlar yaşadığını bildirdi.

Ekipler, sürücüsüz taksilerin acil durum araçlarını engellediğini ve yangınla mücadeleye engel olduğunu savundu.

Sürücüsüz taksi hizmetlerinin yaygınlaşmaya başlamasından bu yana Cruise araçlarının trafiği tıkadığı veya ıslak çimentoya sıkıştığı örnekler var.

17 Ağustos'ta bir Cruise taksisi, itfaiye aracıyla çarpışmıştı. Ertesi gün, otonom araçların güvenliğini denetleyen Kaliforniya Motorlu Araçlar Departmanı, Cruise'dan şehirde işlettiği araç sayısını yarıya indirmesini istemişti.

 

Independent Türkçe, New York Times, Forbes

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU