İsrail’de yargı reformu planındaki önemli bir tedbir onaylandı

Onay, İsrail Parlamentosu Adalet Komisyonu tarafından verildi

Tel Aviv, yeni yargı planına karşı protestolara sahne oluyor / Fotoğraf: AFP

İsrail Parlamentosu Adalet Komisyonu dün yaptığı açıklamada, ülkede söz konusu tartışmalı plana karşı artan protestolara rağmen, aşırı sağcı hükümet tarafından öne sürülen yargı reform planında önemli bir tedbiri onayladığını duyurdu.

AFP'ye göre, İsrail Parlamentosu Adalet Komisyonu yaptığı açıklamada, ‘yediye karşı dokuz üyenin çoğunluğuyla makullük maddesini’ iptal etmeyi onayladığını bildirdi.

‘Makullük maddesi’, İsrail'deki yargı sisteminin ve yargıçların, özellikle de Yüksek Mahkeme yargıçlarının kullanabileceği usule ilişkin etkili araçlardan biri olarak görülüyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre söz konusu hüküm aracılığıyla Yüksek Mahkeme, hükümet ve ona bağlı bakanlıklar ve resmi organlar tarafından temsil edilen yürütme erkinin çeşitli kollarının çalışmaları üzerinde adli denetim uyguluyor.

İsrail’de muhaliflerin demokrasiyi tehdit ettiğini düşündüğü reform planına karşı ocak ayında başlayan protestoların şiddeti arttı.

Tasarı, gelecek hafta Knesset'ten geçerse yasalaşacak.

Protestoları düzenleyenler, göstericilerin dün sabah ülkenin kuzeyindeki kıyı kenti Hayfa'daki hükümet binalarının önünde toplandıklarını ve Tel Aviv'den Kudüs'e yüzlerce aktivistin katıldığı bir yürüyüş başlatıldığını aktardı.

Gösteriye katılan protestocu Yair Balti, “Ülkemizi bir diktatörlüğe dönüşmekten korumak için Kudüs'e gidiyoruz. Biz bir demokrasi ülkesiyiz ama şimdi diktatörlüğün eşiğindeyiz” açıklamasında bulundu.

Göstericiler cumartesi akşamına kadar Kudüs'e ulaşmayı ve parlamenterlerin pazartesi günü tartışmalı yasayı oylayacakları Knesset yakınlarında kamp kurmayı planlıyorlar.

İsrail on binlerce kişinin katıldığı protestolar doğrultusunda çeşitli tepkilerle karşı karşıya.

Yargı reformu planı, İsrail'in en önemli müttefiki olan Washington'ın muhalefetiyle karşılaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı hükümet, önerilen değişiklikleri daha iyi bir güçler dengesi sağlamak için gerekli görüyor.

Diğer yandan söz konusu reforma muhalif olanlar, yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Netanyahu'nun siyasi nedenlerle haksız yere hedef alındığını savunduğu yargı sistemini baltalamaya çalıştığına inanıyor.

Yargı reformu planında sunulan öneriler arasında, bakanlıklara bağlı yargı danışmanlarının yetkilerinin sınırlandırılmasına ek olarak, yargıçların atanmasına ilişkin kuralların değiştirilmesi ve adaylık sürecinde hükümete çoğunluk verilmesi de yer alıyor.

Hükümet, Yüksek Mahkeme kararını salt çoğunluk oyu ile bozmasına izin verecek ‘istisna maddesini’ de parlamentodan geçirmek istiyor.

Yüksek Mahkeme'yi eleştirenler, İsrail'in anayasa işlevi gördüğü temel yasalarını yanlış yorumladığını ve yasaları geçersiz kılarak yetkilerini kötüye kullandığını savunuyor.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU