Zuckerberg hayal kırıklığına uğradı: Threads kullanımında keskin düşüş

Uygulamaya sadece 5 gün içinde 100 milyon kullanıcı kaydolmuştu

Facebook ve Instagram'ın çatı şirketi Meta'nın geliştirdiği uygulama, "Twitter klonu" diye anılıyor (AA)

Mark Zuckerberg'ün Twitter'a rakip olarak piyasaya sürdüğü Threads uygulamasına yönelik ilgi son günlerde keskin bir düşüş yaşadı.

11 ve 12 Temmuz'da, platformun günlük aktif kullanıcı sayısı 8 Temmuz'a kıyasla yaklaşık yüzde 20 azaldı. Kullanıcı başına harcanan süre de yüzde 50 düştü.

Zuckerberg, uygulamanın erişime açılmasının ardından, kaç kişinin platforma kaydolduğuyla ilgili sık sık paylaşım yapmış ve bundan duyduğu heyecanı dile getirmişti.

Zira uygulamaya sadece 5 gün içinde 100 milyon kullanıcı kaydolmuştu.

Ancak yeni veri analizleri, Threads'in gerçek kullanıcı oranının beklendiği kadar yüksek olmadığını gösterdi.

Zuckerberg Threads'i, Instagram'ın yan ürünü olarak kullanıma sunmayı seçmişti. Instagram kullanıcıları 6 Temmuz'da uygulama mağazasına konan Threads'e kaydolmaya davet edilmişti.

Threads'den tamamen çıkmanın tek yolu, kullanıcının Instagram hesabını silmesinden geçiyor. Aynı zamanda Threads'e kaydolan kullanıcılar, halihazırda Instagram'da takipleştikleri kişileri toplu ekleyebiliyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu özellikler, uygulamaya kısa süre içinde çok sayıda kullanıcının kaydolmasını sağladı. Data.ai verilerine göre, ilk bir hafta içinde Threads dünya çapında 150 milyon indirmeye ulaştı.

Bunların yüzde 33'ünü Hindistan ve yüzde 22'sini Brezilyalı kullanıcılar oluşturdu. İndirmelerin yalnızca yüzde 16'sını ABD'liler oluştururken, onu yüzde 8'le Meksika ve yüzde 5'le Japonya izledi.

Ancak aynı zaman diliminde SensorTower'dan alınan verilere göre, Threads'in günlük aktif kullanıcı sayısı yüzde 40 oranında azaldı. 

Kullanıcı başına uygulamada geçirilen ortalama günlük süre de 4 kat düştü.

Buna göre, kullanıcıların yalnızca yüzde 16'sı, indirdikten sonraki 7. günde uygulamaya giriş yaptı. Ayrıca o hafta sonu boyunca Threads'te geçirilen süre, 6 Temmuz'daki zirveden yüzde 60 daha azdı.

SensorTower analistleri Abraham Yousef ve Seema Shah, Threads'teki etkileşimin 6 Temmuz'da bile Instagram'dan yüzde 85 oranında daha düşük olduğunu ve Twitter'ın da yüzde 60 altında performans gösterdiğini söyledi.
 


Ek veriler, kullanıcı başına Threads kullanımının başlangıçta günde 20 dakika olduğunu, ilk haftanın sonunda ise yalnızca 5 dakikaya düştüğünü ortaya koydu.

Bu arada Twitter ve Instagram'da geçirilen süre ise sırasıyla 30 ve 60 dakikayla sabit kaldı.

Dijital veri ve analiz şirketi Similarweb'den alınan veriler de benzer eğilimler gösterdi. Platformun Android verilerini analiz eden firma, 7 ve 10 Temmuz arasına günlük aktif kullanıcı sayısının yüzde 25'ten fazla düştüğünü bildirdi.

Zuckerberg, Threads'in "nezih ve daha samimi bir yer olacağını" söylemişti.

Ancak analistlere göre Facebook ve Instagram'da halihazırda uygulanmakta olan otosansür, Threads'e de yansıdı.

Kullanıcılar gönderileri nedeniyle platformdan atılmaları halinde Instagram hesaplarını da kaybedeği için korkuya kapıldı.

Zira uygulamanın Instagram entegrasyonu, Twitter'ın can damarı olan anonim hesaplara da olanak tanımıyor.

 

Independent Türkçe, CNBC, Russia Today

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU