Irak'ta Captagon üretimi için kurulan ilk fabrikaya el konuldu

Irak İçişleri Bakanlığı, narkotik maddeyi yurtdışından kaçırmak yerine dahili olarak üretme girişimi olduğunu belirtti

Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Saad Maan, el konulan Captagon hap torbalarını inceliyor / Fotoğraf: AFP

Irak makamları 16 Temmuz Pazar (dün) yaptığı açıklamada ülkenin güneyinde, son yıllarda narkotik hapların kaçakçılığı için koridor haline gelen bir ülkede türünün ilk örneği olan Captagon üretimi için bir fabrikaya el koyduklarını belirtti.

Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Saad Maan sosyal medyada yayınlanan kısa bir videoda, "Bugün belki de ilk kez başta Captagon olmak üzere narkotik maddelerin üretimi için bir laboratuvara el konuldu" dedi.

İçişleri Bakanlığı dün (pazar) yaptığı açıklamada, ele geçirilen fabrikanın güney sınırındaki Muthanna eyaletinde bulunduğunu söyledi.

Bakanlık yaptığı açıklamada laboratuvarın, narkotik haplar için 27,5 kilogram olduğu tahmin edilen hammaddeli narkotik Captagon haplarının üretimi için hazırlandığı kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Körfez ülkeleri, esas olarak Suriye'den ve Lübnan sınır şeridinden kaçırılan Captagon haplarının ana varış noktasını oluşturuyor. Bu ilaçların kaçakçılığı 10 milyar dolardan fazla olduğu tahmin edilen karlı bir ticareti oluşturuyor.

Maan, "Muthanna fabrikasındaki üretim süreci içeride gerçekleşiyor. Çünkü çoğunlukla bu tahılların Irak dışından geldiğini biliyoruz" dedi.

Irak Narkotik İşleri Genel Müdürlüğü geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı ağının 3 üyesinin tutuklanmasının ve 2 milyon narkotik hapın ele geçirildiğini duyurdu.

Maan'a göre Irak'ın uyuşturucuya karşı savaşı olumlu sonuçlara ulaştı. Maan, "Uyuşturucu karşıtı savaşçıların son birkaç gündür sarf ettiği çaba, büyük miktarlarda uyuşturucuya el konulması ve bayi başkanlarının tutuklanmasıyla yüksek sonuçlar elde etti. Bu savaşı kazanacağız" dedi.

Captagon hapları, Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından amfetamin, kafein ve diğer maddelerin bir kombinasyonu olan uyarıcı amfetamin olarak sınıflandırılan, üretimi kolay bir ilaçtır.

Batı komşusu Suriye ile sınır bölgelerine ek olarak, güney Irak'ın doğu komşusu İran ile sınırına bitişik bölgeleri, özellikle kristal malzeme olmak üzere uyuşturucu kaçakçılığı için önemli bir geçittir.

Geçen kasım ayında Irak Ulusal Güvenlik Servisi, Irak'ta kristal üreten bir adamın tutuklandığını duyurdu.

Ajans o sırada tutuklunun ülkelerden birinden kristal yapmayı öğrendiğini ardından deneyimi Irak'a aktardığını ve büyük miktarlarda malzeme yaptığını söyledi.

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU