Hayat boyu kafeste yaşayan 28 yaşındaki şempanze ilk kez güneşi gördü

"Vanilla, bu yeni dünyaya açılan kapıda biraz endişeliydi"

28 yaşındaki bir laboratuvar şempanzesinin, gökyüzünü net biçimde ilk kez gördüğü anlar kaydedildi.

Vanilla adlı dişi şempanze, tüm hayatı boyunca esaret altında, ABD'nin New York kentindeki bir biyomedikal araştırma tesisinde kapalı alanda yaşamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şempanzeleri koruma grubu Save Chimps'e (Şempanzeleri Kurtar) göre tesiste onun gibi onlarca şempanze, kuş kafeslerini andıran asılı kafeslerde yaşıyordu.

1995'te New York'taki tesisten çıkarılan şempanzeler, Kaliforniya'da bir hayvan kurtarma tesisi olan Wildlife Waystation'a gönderilmişti. Burada da üstü kapalı bir sığınağın içine yerleştirilmişlerdi.

Florida merkezli sivil toplum kuruluşu, Vanilla da dahil olmak üzere 29 şempanzeyi bu sığınaktan alarak kendi barınaklarına yerleştirdi.

Vanilla işte bu tesiste güneşi ve gökyüzünü ilk kez gördü.

Kurumun yakın zamanda yayımladığı bir videoda Vanilla'nın ilk başta tereddüt ettiği, sonrasında bir kapı aralığından dışarı çıktığı görülüyor. 

Dwight adlı bir başka şempanzeyle kucaklaşan Vanilla, video boyunca yeni açık havadaki yaşam alanını keşfederken tekrar tekrar gökyüzüne bakıyor.
 


Save the Chimps temsilcilerinin açıklamasına, "Bir başka şempanze Shake, adacığa tereddüt etmeden çıktı. Ancak Vanilla, bu yeni dünyaya açılan kapıda biraz daha endişeliydi" ifadeleri yer aldı:

Alfa erkeği Dwight onu kendisine katılmaya teşvik edene kadar kapı eşiğinde oturdu.

 

Independent Türkçe, Livescience, Save The Chimps

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU