Black Mirror'ın 6. sezonunda beklenmedik değişiklik

Black Mirror'ın yeni sezonu, distopik gelecekten uzaklaşıp çarpık bir geçmişe bakmayı tercih ediyor

Dizinin ilk bölümünde Salma Hayek rol almış, "iğrenç sahne yüzünden dizideki rolünü sorguladığını" söylemişti (Netflix)

Black Mirror'ın yeni sezonu 15 Haziran'da Netflix'te yayımlandı. Dizinin 6. sezonunda, tamamen yeni bir yöne doğru ilerlemesi dikkat çekti. Bu sezon, teknolojik ve distopik geleceğe uzanmasa da temel korku duygusunu ve zihin bükücü sekanslarını koruyor. 

Antolojinin ilk bölümü, önceki sezonlardaki hikayelere en çok benzeyen bölüm olarak öne çıkıyor. Ancak geleceğin radikal teknolojik sonuçlarını ele almak yerine günümüz teknolojileri ve sorunlarıyla önemli bir bağlantı kuruyor. 

Fantastik ve doğaüstü öğeler eklenmiş

Bölümlerin geri kalanı ya geçmişte geçiyor ya da geçmişle büyük bir bağlantıya sahip. Gelecekten geçmişe ve günümüze yapılan bu geçiş, sezonun "ötekilik" hissini sağlamayı başarıyor. Bu da dizinin fantastik, korku ve doğaüstü gibi diğer türleri keşfetmesini kolaylaştırıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sezonun ilerleyen bölümlerinde zamanda daha da geriye gidilirken, ilk bölüm günümüzde başlayarak yapay zeka, dijital yayıncılık platformları ve gelişmiş sahtecilik gibi güncel teknolojileri içeriyor. 

2019'dan bu yana yayımlanan ilk Black Mirror sezonu, karışık eleştiriler aldı. Collider, "dizinin kendi ufkunu genişlettiğini" söylerken Atlantis "yeni kurguların bayat hikaye anlatımı ürettiğini" ileri sürüyor. Esquire, "dizinin geleceğimize dair söyleyeceği pek bir şeyin kalmadığını" ifade ederken, Guardian "bunun dizinin en iyi sezonu olmasa bile distopik dramanın varoluşsal kaygılarımızı tetikleyeceğini" söylüyor.

Birincil söylem "keder ve kimlik"

Yeni sezondaki Beyond the Sea ve Demon 79 gibi bölümler açıkça geçmişte geçiyor ve teknolojinin kendisinden ziyade insanlık halleri ve ruhun inceliklerine odaklanıyor. 

Beyond the Sea, teknolojinin karanlık yönlerini, özellikle de uzaydaki bir insanın bilincini Dünya'daki bir android kopyasına gönderebilen bir cihazı ele alıyor, ancak birincil söylemi keder ve kimlik üzerine. 

Buna karşılık Loch Henry ve Mazey Day gibi diğer bölümler, geçmişte geçmekten ziyade geçmişe gönderme yapıyor. Bu iki bölümle ilgili en beklenmedik şey, fütüristik ve akıllara durgunluk veren teknolojinin belirgin bir şekilde yokluğu. 

Aynayı insanlığa ve etiğin kendisine çevirdi

Deneysel olarak adlandırılan Black Mirror sezonu, eski teknolojiyi tercih ederek insan davranışlarına, röntgenci hayranlıklara ve bunların sonuçlarına ışık tutuyor. Geçmişe yapılan bu gönderme aynı zamanda izleyiciyi bir adım geriye çekilip günümüze, özellikle de mevcut medya dünyasını saran insanlık ve empati eksikliğine bakmaya davet ediyor.

Gözlerini geçmişe ve günümüze diken Black Mirror'sa, aynayı teknolojinin kötüye kullanımından insanlığa ve etiğin kendisine çeviriyor.


Independent Türkçe, Collider, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU