ABD İran Özel Temsilcisi Hook: İran kendi değişmezse biz zorla değiştireceğiz

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, Tahran yönetiminin yaptırımlarla mücadele ettiğinden onların güdümünde çalışan güçlerin Ortadoğu’daki saldırılarını koordine edecek gücü kalmadığını söyledi

İran'ın Ortadoğu'daki güçlerin saldırıları koordine edecek gücü kalmadı / Fotoğraf: AA

ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook, ABD'nin İran'a yönelik yaptırım uygulayarak, Ortadoğu'da zayıflattığını savundu.

Hook, İran'ın parasının kalmadığını belirterek, "Değişime kendileri karar vermezse biz onların değişmesini zorunlu hale getireceğiz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İran’ın Avrupa ile ticaretine engel olduk”

Rudaw’ın sorularını yanıtlayan Brian Hook, İran’ın yıllardır izlediği politikayı değiştirmek zorunda olduğunu aksi halde ABD’nin zorla değiştireceğini belirtti.

Petrol sektörüne uyguladıkları yaptırımlardan dolayı İran’ın yıllık 50 milyar dolar zarara uğradığını ifade eden Hook, “Petrol bu ülkenin en büyük gelir kaynağıdır. Biz petrolün yanında petrokimya ürünlerine de yaptırım uyguluyoruz. İran’ın Avrupa’yla olan ticaretine engel olduk, bu nedenle ülkenin ekonomisi gün geçtikçe daralıyor. Tahran yönetimi şu an yaptırımlarla mücadele ediyor ve onların güdümünde çalışan güçlerin Ortadoğu’daki saldırılarını koordine edecek gücü kalmadı. İran 2 buçuk yıl öncesine kadar çok zayıf kaldı. Değişime kendileri bile karar vermezler ise biz onların değişmesini zorunlu hale getireceğiz çünkü paraları yok” diye konuştu.

 

ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook
ABD'nin İran Özel Temsilcisi Brian Hook / Fotoğraf: Reuters

 

“İran, Bağdat’ı Güney Tahran olarak görüyor”

İran’ın Bağdat üzerindeki hegemonyası hakkında da değerlendirmelerde bulunan Hook şu ifadeleri kullandı:

Sanırım İran rejiminin Bağdat’ı Batı Tahran gibi görmesini herkes farklında. İran, Irak’ı kendi uzantısı haline getirmek istiyor. İran Ortadoğu ülkelerinin tamamında hâkimiyet sağlamayı amaçlıyor. Irak vatandaşlarının refahını düşünmüyor ve önemsemiyorlar. Bu konuya ilişkin Lübnan halkına sorabilirsiniz. Hizbullah Lübnan’ın zayıflaması için elinden geleni yaptı. Biz bu durumun Irak’ta yaşanmasını istemiyoruz. Huzur ve refah içinde egemenlik sahibi bir Irak’ın olmasını istiyoruz.

"İranlılar 40 yıllık rejim yönetiminden rahatsız"

İran’ın tarihin en kötü dönemini yaşadığını ifade eden Özel Temsilci Hook, “Gurbette yaşayan İranlılar ülkeleri ile gurur duyuyorlar, ama 40 yıllık İran rejiminin yönetim şeklinden olukça rahatsız. Geçtiğimiz 40 yılı, ülkenin en kötü dönemi olarak görüyorlar. Çünkü vatandaşların çıkarlarını en kötü şekilde temsil eden bir hükümet anlayışı var” değerlendirmesinde bulundu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU