F1'in tek Rus pilotu Mazepin, yaptırım davasını kaybetti

24 yaşındaki yarışçı, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Cleverly'i mahkemeye vermişti

Mazepin, son yarışını yaptığı 2021 sezonunu 21'inci sırada kapatmıştı (Reuters)

Ukrayna savaşının ardından yaptırımlar nedeniyle takımıyla sözleşmesi feshedilen Rus Formula 1 (F1) pilotu Nikita Mazepin, Birleşik Krallık (BK) Dışişleri Bakanı James Cleverly'e açtığı davayı kaybetti.

Mazepin'in avukatları, BK'nin başkenti Londra'da perşembe günü düzenlenen duruşmada, pilota uygulanan yaptırımların kaldırılmasını talep etti.

Avukatlar, 19 Temmuz'da yapılacak asıl duruşma öncesinde Mazepin'in BK'ye giderek F1 takımlarıyla görüşme yapmayı planladığını fakat yaptırımlar nedeniyle ülkeye giremediğini belirtti. 

Yargıç Thomas Linden ise talebi reddederek, 24 yaşındaki pilota karşı uygulanan yaptırımlara dair gerekçelerin güçlü olduğunu söyledi. 

Sör Linden, hakkındaki yaptırımlar tamamen kaldırılmadan genç pilotun herhangi bir F1 takımıyla anlaşmaya varmasının çok zor olduğuna da işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından Batılı ülkeler, birçok Rus oligarka ve sporcuya yaptırım uygulamıştı. 

BK, Kanada ve Avrupa Birliği, Rus oligark Dmitri Mazepin ve oğlunu geçen yıl martta yaptırım listesine almıştı. 

Forbes'un geçen yılki "Rusya'nın en zengin 200 iş insanı" listesinde, 800 milyon dolarlık malvarlığıyla 150. sırada yer alan oligark, Putin'e yakın isimlerden biri olarak görülüyor.

İş insanı, yaptırımların ardından martta Rus kimya devi Uralchem'in CEO'luğundan da istifa etmişti. 

Amerikan F1 takımı Haas da aynı ay oligarkın oğluyla sözleşmesini feshetmişti. Bunun ardından ligdeki tek Rus pilot olan Mazepin, yaptırım kararının iptali için Cleverly'e dava açmıştı. 

F1 yönetimi, geçen yıl martta aldığı kararla Rus ve Belaruslu yarışçıların ülkelerinin bayraklarını kullanmadan müsabakalara katılmasına izin verileceğini duyurmuştu. 


Independent Türkçe, BBC, Moscow Times

DAHA FAZLA HABER OKU