Prens Harry'nin 5 saatlik çapraz sorgusu: Biyolojik babasıyla ilgili iddialar da gündeme geldi

"Saatler geçtikçe, mahkemede ortaya çıkan Harry, mağduriyet ve kibrin yanıcı bir karışımıydı"

Prens Harry, 1891'de kürsüye çıkan VII. Edward'dan bu yana mahkemede ifade veren ilk üst düzey kraliyet mensubu oldu (Reuters)

Prens Harry, Britanya'nın tabloid medyasına karşı açtığı dava kapsamında hakim karşısına çıktı. Mirror Group Newspapers'a (MGN) karşı açtığı davada mahkemeye çıkan Harry, doğduğundan beri "basından düşmanlık gördüğünü" söyledi.

130 yıl sonra ilk

130 yılı aşkın süredir mahkemede ifade veren ilk üst düzey kraliyet mensubu olan Prens Harry, Londra'daki Yüksek Mahkeme'ye koyu renk bir takım elbiseyle geldi ve gülümseyerek rahat bir izlenim bıraktı. Mahkeme binası önünde bekleyen gazeteciler, birkaç saniye içinde prensin onlarca fotoğrafını çekti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

MGN'nin avukatı Sussex Dükü'nün durumunu anladığını söyledi ancak gazetecilerin eylemlerinin "tamamen yasadışı" olduğunu reddetti.

Prens Harry, mahkemede MGN avukatı Andrew Green tarafından çapraz sorguya alındı ve duruşma ilerledikçe prensin kendine güveni arttı.

Onlarca yıllık deneyimiyle "mahkemede bir canavar" olarak tanımlanan avukat Green, prense ayrıntılı sorular sordu. Savunma hattını, gazetelerin yayımladığı haberlerin kaynağının kamuya açık bilgilere dayandığını öne sürerek oluşturdu. 

5.jpg
Prens Harry, oyuncular Michael Turner ve Nikki Sanderson'ın yanı sıra komedyen Paul Whitehouse'un eski eşi Fiona Wightman'la birlikte yayıncıya dava açan dört kişiden biri (Reuters)


Prens Harry'nin yanıtları genellikle kısaydı ve her haberin özel araştırmacılara ödeme yapılarak elde edildiğinden şüphelendiğini vurguladı.

"Çarpıtılmış versiyonumuzu yarattılar"

Prens Harry mahkemede yaptığı yazılı açıklamada, magazin basınını Kraliyet Ailesi üyelerine rol biçmek ve "kendisinin alternatif ve çarpıtılmış bir versiyonunu" yaratmakla suçladı.

Daha sonra sizi kendilerine en uygun ve mümkün olduğunca çok gazete sattıran rolleri oynamaya yönlendirmeye başlıyorlar, özellikle de 'varisin yedeğiyseniz'...

Sussex Dükü ayrıca, hack'lenerek elde edildiğine inandığı haberlerin sadece güvenlik endişelerine neden olmadığını, aynı zamanda ilişkilerine de zarar verdiğini söyledi.

Kimseye güvenemeyeceğimi hissettim, bu benim için korkunç bir duyguydu, özellikle de bu kadar genç yaşta.

Prens Harry ayrıca, birçok gazetede biyolojik babasının, annesi Prenses Diana'nın o doğduktan sonra ilişki yaşadığı eski subay James Hewitt olduğuna dair söylentilerin yer aldığını da ekledi. 

2.jpg
Davacılar, haberler için bilgi elde etmek amacıyla hukuka aykırı yöntemler kullanıldığını iddia ediyor, MGN ise bunu reddediyor (Reuters)


O sırada zaman çizelgesinin farkında olmadığını anlatan prens, 18 yaşında ve annesini 6 yıl önce kaybetmiş biri için bu haberlerin "incitici, kaba ve zalimce" olduğunu söyledi.

"Harry'nin DNA'sını çalma planı"

Prens Harry, bu magazin söylentilerinin kendisini Kraliyet Ailesi'nden uzaklaştırmaya yönelik bir girişim olduğunu iddia etti:

"Her zaman haberlerin ardındaki nedenleri sorgulamak zorunda kaldım. Gazeteler, Kraliyet Ailesi'nden atılmam için halkın aklına şüphe sokmaya mı çalışıyordu?"

Sussex Dükü, ifadesinde 2002'de People'da yayınlanan ve Dük'ün DNA örneğini çalarak soyunu kontrol etmeye yönelik girişimden bahseden "Harry'nin DNA'sını çalma planı" başlıklı haberden bahsediyordu.

Basını defalarca ilişkilerini bozmaya çalışmakla suçlayan Prens Harry, hükümeti ve Britanya basınını "dibe vurmuş" olmakla eleştirdi.

Daily Mirror'ın eski editörü "Piers Morgan ve onun gazeteci çetesinin, annesi Prenses Diana'nın özel ve hassas konuşmalarının gizlice dinlendiğini düşünmenin midesini bulandığını" da sözlerine ekledi.

4.jpg
Prens Harry ve Meghan Markle, Oprah Winfrey'ye verdikleri röportajda Kraliyet Ailesi'ndeki yaşamlarını anlatmıştı (Reuters)


Medyayı "birbirlerini korumak için çeteleşmekle" ve "iktidardakileri de buna göz yummakla" suçlayan prens, genel olarak tabloid basını eleştirirken, Daily Mirror, Sunday Mirror ve People'ın yayıncısına yönelik özel iddialarda da bulunuyor.

140 haberden 33'ü seçilmiş

Harry, 1996 ile 2010 yılları arasında yayınlanan yaklaşık 140 haberin yasadışı yöntemlerle toplanmış bilgiler içerdiğini ve bunlardan 33'ünün davada değerlendirilmek üzere seçildiğini iddia ediyor. 

Bir diğer tabloid Daily Mail, bugünkü manşetinde Jan Moir'in konuyla ilgili yazısına yer verdi. Yazısına, "Nihayet! İşte başlıyoruz. Perde açılıyor, davul çalıyor. Işıklar ve işte yargıç geliyor, hemen ardından da bir gün gecikmeli olarak Sussex Dükü" diye başlayan Moir, prensin önce memnun göründüğünü, 5 saatlik çapraz sorgu sonrasındaysa "kendisini bu kadar neşeli hissedip hissetmediğinin merak konusu olduğunu" yazdı.

3.jpg
Prens Harry, Kraliyet Ailesi'ndeki resmi görevlerinden çekildikten sonra babasının, telefonlarına yanıt vermediğini söylemişti (Reuters)


Moir, yazısında Sussex Dükü için eleştirel ifadeler kullandı:

Saatler geçtikçe, mahkemede ortaya çıkan Harry, mağduriyet ve kibrin yanıcı bir karışımıydı.

Hakkındaki suçlamalarla ilgili konuşan gazeteci Piers Morgan'sa Sussex Dükü'yle ilgili alaycı bir tavır takındı ve şunları söyledi: 

Ben görmedim ama ona gizlilik kampanyasında başarılar diliyorum. Bir sonraki kitabında okumak için sabırsızlanıyorum.

Dava devam ediyor. Prens Harry bugün tekrar mahkemede olacak.


Independent Türkçe, BBC, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU