Mısır ve FAO'nun gündeminde su sorunu var

Mısır ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) çeşitli uluslararası etkinlikler aracılığıyla su sorununu küresel iklim eylemi gündemine almak için işbirliği yapıyor

Fotoğraf: AA

Su sorunu gündemli işbirliği, Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Hani Suveylem, FAO Genel Direktör Yardımcısı Daniel Gustafson, FAO Yakın Doğu ve Kuzey Afrika Genel Müdür Yardımcısı ve Bölge Temsilcisi Abdulhakim el-Vair ve Mısır’daki FAO Temsilcisi Nasreddin Hac el-Emin’in Kahire’de Mısır Su Bakanlığı ile FAO arasında su sorunu hakkında iş birliğini geliştirmenin yollarını görüşmek üzere yapılan toplantıda öne çıktı.

Mısır Sulama Bakanı, Mısır devletinin su yönetimi sürecini iyileştirme, su ünitesinden elde edilen verimi en üst düzeye çıkarma, gıda güvenliğini koruma ve su ile gıda arasında önemli karşılıklı bağlılık ışığında mahsul verimliliğini artırma alanında gösterdiği büyük çabalara dikkat çekti. Afrika’daki iklim değişikliği dosyasında su, tarım ve gıda sektörlerine öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı. Suveylem “Bakanlığın şu anda üzerinde çalıştığı projelerden biri, modern sulamanın su sisteminin geri kalan unsurları üzerindeki etkisini dikkate alarak, su kullanımının rasyonelleştirilmesini sağlayan entegre bilimsel çalışmalara göre modern sulama sistemlerini genişletme projeleridir. Kumlu arazilerde modern sulama sistemlerine geçilmesiyle birlikte şeker kamışı tarlaları ve meyve bahçeleri birinci öncelik olarak belirlendi ve tarım uygulamalarının iyileştirilmesine ve verimli su yönetimine katkıda bulunacak şekilde (uzaktan algılama) yoluyla arazi ve su verimliliğinin izlenmesi alanında Bakanlığın yeteneklerinin geliştirilmesi için çalışıldı” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mısır Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre, Mısır Sulama Bakanı, FAO’nun Kahire Su Haftası gibi birçok uluslararası etkinlikte ve 6. Kahire Su Haftası için hazırlık tedbirlerini gözden geçirdiği iklim konferanslarında düzenlenen su etkinliklerinde Bakanlığın stratejik ortağı olduğunu belirtti. Bakan ayrıca “Su Haftası uluslararası su gündeminde dikkat çeken bir platformun yanı sıra özellikle su ve iklim değişikliği alanlarında Afrika kıtasının sesini uluslararası düzeyde yükseltmek için önemli bir platform haline gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Mısır Sulama Bakanı ayrıca ülkesinin son dönemde ‘COP 27 konferansı kapsamında su aktiviteleri sırasında, suyu küresel iklim eyleminin merkezine yerleştirmek için çalıştığını, iklim konferansları tarihinde bir ilk olarak konferans kararlarında sudan 5 kez bahsedildiğini’ belirtti. Mısır ayrıca su sektöründe iklim değişikliğine uyum sağlamak için uluslararası bir girişim başlattı. Sulama Bakanı, FAO’yu Mısır Sulama Bakanlığı’na bağlı Su Kaynakları Bölgesel Eğitim Merkezi aracılığıyla, başta Afrika ülkeleri olmak üzere gelişmekte olan ülkelerde iklim değişikliğine uyum alanında projeler hayata geçirmeyi ve su alanında uzmanların kapasitelerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmayı hedefleyen girişimi desteklemeye çağırdı.

Bakanlar Kurulu’na göre, Mısır şu anki Afrika Su Bakanları Konseyi (AMCOW) başkanlığı aracılığıyla kıta düzeyinde Mısır, su alanında tüm Afrika ülkeleriyle iş birliğini geliştirmek ve tüm uluslararası forumlarda Afrika kıtasının ihtiyaçlarını öne sunan birleşik mesajlar oluşturmak için çalışıyor.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU