Arap Birliği: Kasım ayındaki Kalkınma Zirvesi Moritanya'da yapılacak

Arap Birliği Genel Sekreteri ve Moritanya Devlet Başkanı Kahire'de görüştü

Fotoğraf: Şarku'l Avsat

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Arap Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Zirvesi'nin önümüzdeki Kasım ayında Moritanya'da düzenleneceğini duyurdu. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ve Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Gazvani, Arap Birliği genel merkezinde dün (Pazartesi) yaklaşan kalkınma zirvesi hazırlıklarını görüştü. Görüşmede ayrıca bölgesel ve uluslararası gelişmelere ve ortak Arap eylemi konularına değinildi.

Şarku'l Avsat’ın haberine göre, Ebu Gayt, Gazvani ile görüşmesinde Arap Birliği'nin “bölgedeki durumu, sorumlulukları ve bakış açısını” müzakere ettiklerini bildirdi. Moritanya Devlet Başkanı ise Moritanya'daki tüm siyasi partileri içeren ulusal siyasi diyalogdan başlayarak, Moritanya'daki seçimlere hazırlanmanın çeşitli aşamaları hakkında kapsamlı bir açıklama yaptı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Sözcüsü Cemal Rüşdi, dün yaptığı resmî açıklamada, Ebu Gayt’ın, bu yılın sonunda Senegal ile birlikte Turtle Ahmeim sahasında doğal gaz üretmek için çalışmalara başlayan Moritanya'yı tebrik ettiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ebu Gayt, "Moritanya halkının ekonomik ve sosyal gelişimini desteklemek amacıyla bu zenginlikten yararlanmayı sağlamak için gerekli mevzuat ve yasaların yapılması önem arz ediyor" dedi.

Moritanya Cumhurbaşkanı, Arap Birliği daimî delegeleriyle bir toplantı yaptı. Rüşdi'ye göre Gazvani, ülkesinin Yemen, Suriye, Libya ve Sudan'daki silahlı çatışmaları çözmeye yönelik tüm Arap ve uluslararası çabalara verdiği desteği teyit etti.

Moritanya Cumhurbaşkanı, Şarku'l Avsat'ın bir nüshasını elde ettiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Tüm Arap ülkelerinde güvenlik ve istikrarı yeniden sağlamak için Arap eylemini geliştirmek vazgeçilmezdir. Bu bağlamda bölgede istikrarı sağlama, terörizm ve radikalizmi yenme ve kapsamlı ve sürdürülebilir kalkınmayı tesis etme yolundaki ilk adım, Arap ülkelerindeki silahların sesini susturmak ve halklarının güvenlik ve istikrar hakkını garanti altına almak için Yemen'de, Suriye'de ve Libya'da çatışmayı durdurmayı isteyen tüm ülkeleri desteklemekte yatıyor. Moritanya, Filistin halkının haklarından yana tavır alıyor.

Moritanya Cumhurbaşkanı ülkesinin, 6 ve 7 Kasım tarihlerinde yapılması planlanan Arap Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Zirvesi'nin beşinci oturumuna ev sahipliği yapma arzusunu "Moritanya ortak Arap ekonomik eylemini ilerletmek için seçkin bir istasyon" ifadesiyle dile getirdi.

Gazvani, “dünyayı kasıp kavuran güvenlik, ekonomik ve çevresel krizlere dayanma konusundaki ortak yetenekleri geliştirmek için Arap-Arap çatışmalarını çözme” vurgusu yaptı.

Mısır'ın Arap Birliği Daimî Temsilcisi Muhammed Arfi ise "ülkesinin Moritanya'da yapılacak kalkınma zirvesinin başarısına olan güvenini" teyit etti. Arfi, “Moritanya’nın, Arap vatandaşının ekonomik ve sosyal haklarını geliştirmek için tüm hayati alanlarda ortak Arap kalkınma çalışmalarını teşvik etme konusundaki istekliliği takdire şayan” dedi.

 

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU