Cumhurbaşkanı Yardımcılığı ve bakanlıklarda devir teslim töreni

Yeni kabinenin ardından yeni atanan isimler görevlerini devralıyor

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin açıklanmasının ardından devir teslim törenleri devam ediyor. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay görevini Cevdet Yılmaz'a devretti.

Oktay törende yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti:

Geçtiğimiz 5 yılda küresel sınamalardan geçtik. Küresel sorunların üstüne deprem felaketini yaşadık. Hamd olsun tüm zorluklardan alnımızın akıyla çıktık. Genel koordinasyon ve spesifik çalışmaları büyük bir gayretle yerine getirdik. Dünya lideri Sayın Cumhurbaşkanımızın yoğun dış temaslarında 159 gün boyunca ifa etmenin onur ve gururunu yaşadım. Yasama ve yürütme arasında işbirliğini güçlendirdik. Bütçe sürecinde koordinasyonu sağladık. Ankara Milletvekili olarak hizmete devam edeceğiz

"Yeni yönetim sistemimiz gelişerek, güçlenerek devam edecek"

Görevi devralan Cevdet Yılmaz da şöyle konuştu:

Son seçimlerde halkımız bir kez daha yeni yönetim sistemine 'evet' demiştir. Önümüzdeki dönemde yeni yönetim sistemimizin gelişerek, güçlenerek devam edeceğini vurgulamak istiyorum. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görevini ifa ettiğim dönemde Sayın Oktay ile teşvik-i mesaimiz olmuştur. Daha önce de birlikte çalışma imkanı olmuştu. Ben kendisine yeni görevinde başarılar diliyorum.

"Dünyanın her yerinde menfaatimizi koruduk"

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı'na atanan Hakan Fidan da görevi Mevlüt Çavuşoğlu'ndan devraldı.

Çavuşoğlu devir teslim sırasında yaptığı açıklamada "Diplomasi kimliğimizin ayrılmaz bir parçası. Türk'ün olduğu her yerde devlet, devletin olduğu her yerde diplomasi vardır. Çok hızlı değişen dünyada geleneklere sadakat kadar, zamanın ruhuna göre hareket etmek gerekiyordu, biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hareket ettik. Girişimci ve insancıl dış politika ruhuyla dünyanın her yerinde menfaatimizi koruduk" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamasından öne çıkanlar ise şöyle:

Şahsıma gösterdikleri güven sebebiyle Sayın Cumhurbaşkanına şükranlarımı sunuyorum. Sayın Çavuşoğlu ile dostluğumuz yüksek lisans dönemimizde başladı. Bugün Cumhuriyetimizin 100. Hariciye Teşkilatımızın 500. yılında aranıza katılmaktan mutluluk duyuyorum. Devletimizin refahı için her türlü emeği vereceğiz. Devletimize, milletimize vatanımıza hayırlı uğurlu olsun, Allah mahcup etmesin.

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş görevi devraldı



Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, görevi törenle Derya Yanık'tan devraldı.

Yanık, törende, “Bugün bayrak değişimi için bir aradayız” dedi.

“AK Parti’de görevler bir bayrak değişimidir” ifadelerini kullanan Yanık, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı son derece hassas bir nokta" nitelemesinde bulundu.

Göktaş ise şu ifadelere yer verdi:

Müreffeh bir Türkiye için, Türkiye yüzyılı için yol alıyoruz. Türkiye artık etkin bir Aile ile ilgili çalışmalara ağırlık vereceğiz. Ailenin öneminin farkındayız.

Türkiye artık etkin bir sosyal hizmet anlayışıyla vatandaşlarına tek tek ulaşan ve tüm dünyada örnek gösterilen bir ülke. Bu başarısında bireyi ve aileyi öne çıkaran, kuşatıcı sosyal politikaların payı büyük. Bundan sonra da bu doğrultuda aileyle ilgili çalışmalara ağırlık vereceğiz. Toplumların şekillenmesinde, değer yargıların kuşaktan kuşağa aktarılmasında, ailenin öneminin farkındayız. Güçlü birey, güçlü aile, güçlü toplum ve güçlü Türkiye'ye olan inancımızı özellikle vurgulamak istiyoruz. Tıpkı aile ve toplum hizmetlerinde olduğu gibi kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler, şehit ve gaziler ile ilgili çalışmalarımızı yüzyıl vizyonumuzla yürüteceğiz.

Ulaştırma Bakanlığı'nda devir teslim töreni

AK Parti Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu, görevi Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu’na devretti.

Devir teslim töreninde açıklamalarda bulunan Adil Karaismailoğlu, "Bugün 26 milyon araç trafikte seyrederken, trafik sıkışıklığından bahsedilmemesi, trafik kazalarının düşmesi Sayın Cumhurbaşkanımızın planlamaları sayesinde oluyor.Bundan sonraki çalışmalar ile de birlikte dünyanın lider ülkesi olacaktır. Buradaki insan kaynağı, yatırımlar ve bu yatırımları yaparken finansal yöntemler çok kritiktir. Hiçbir yatırımdan geri durmadık, Çanakkale Köprüsü’nden İstanbul Havalimanı’na kadar çok büyük mühendislik hikayeleri yazıldı Türkiye’de. Sadece isimlerini saysak bile saatler sürer. Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki kadrolar ile bunlar yapıldı. Çok büyük afetlerle mücadele ederken yatırımlarımızın aksamaması bizim için gururdur" dedi.

 

Görevi devralan Uraloğlu da "21 yıldır yaptığımız özverili çalışmalarla, ulaşım, altyapı ve denizcilik gibi alanlarda çağ atladık. Ülkemizi sadece bölünmüş yol ağlarıyla donatmadık, köprüler, viyadükler, tüneller de yaptık. Hali hazırda başlayan projeleri de tamamlayacağız" diye konuştu.

Bakanlıkta yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veren Uraloğlu, "Hali hazırda başlayan raylı sistemlere ve demiryollarına da aynı şekilde o ağırlığı vererek sürdüreceğiz. Dünya denizciliğinde geldiğimiz seviyeyi de daha yukarıya çekmek için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, görevi Fatih Dönmez'den devraldı

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, görevi Fatih Dönmez'den devraldı.

Bayraktar, bakanlıkta gerçekleştirilen devir teslim töreninde, 21 yılda birçok piyasa reformuyla, yapısal anlamda enerji ve tabii kaynaklar alanında çok büyük bir dönüşüm gerçekleştirildiğini söyledi.

Söz konusu dönemde artan enerji talebinin karşılanması ve dışa bağımlılığın azaltılması için çalışıldığını dile getiren Bayraktar, 2017'de açıklanan Milli Enerji ve Maden Politikası'yla enerjide arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa hedeflerinin ortaya konulduğunu ifade etti.

Bayraktar, iklim krizi, pandemi, dünyada yaşanan tedarik zinciri problemi, artan ham madde ve enerji fiyatları, daralan finansal piyasalar, Rusya Ukrayna Savaşı ve 6 Şubat depremleri nedeniyle zor bir süreçten geçildiğini belirterek, "Bütün olumsuzluklara rağmen 2017 yılında ortaya konan orta ve uzun vadeli tüm hedeflerin gerçekleştirilmesi için başarıyla çalışmaya devam edildi" diye konuştu.

Gelecek dönemde önemli projeleri kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda enerji ve tabii kaynaklar alanında daha büyük bir dönüşüm için, yeni bir yatırım ve reform hamlesiyle ülkemizin refahına en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle sizlerle beraber çalışacağız. İnanıyorum ki bu sayede bölgesinde enerji alanında çok önemli bir aktör olan Türkiye'nin küresel enerji ve maden piyasalarındaki rolünü daha da güçlü hale getireceğiz. Güçlü bir siyasi irade ve kararlılık olmadan bu hedefleri gerçekleştirmek asla mümkün değil. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımıza ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonu ve bize her zaman vermiş olduğu destekten dolayı şükranlarımı arz ediyorum.

Bayraktar, enerjide Türkiye'nin Yüzyılı altyapısını hazırlamak için bugüne kadar katkı sağlayan önceki dönem enerji bakanlarına teşekkür ederek, Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez'e yasama çalışmalarında başarılar diledi.

"Bayrağı gönül huzuru içinde devrediyorum"

Dönmez, geçen 5 yılda Türkiye'nin elektrikte kurulu gücünün 105 bin megavata çıktığını, doğal gazın 81 ile ulaştırıldığını ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu güç içindeki payının yüzde 55'e ulaştığını anımsattı.

Nisan ayında Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ne yakıtın getirildiğini ve santralin nükleer tesis statüsüne kavuştuğunu ifade eden Dönmez, yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma üniteleri, sıvılaştırılmış doğal gaz terminallerinin geliştirilmesi ve günlük gaz giriş kapasitesinin artırılması gibi çalışmalarla doğal gaz altyapısının güçlendirildiğini aktardı.

Dönmez, petrolde yeni keşiflerle üretimin iki katına çıkarıldığını, bor karbür tesisi, nadir elementler ve lityum karbonat pilot üretim tesislerinin de kurulduğunu belirtti.

Görevini uzun yılladır birlikte mesai yaptığı Alparslan Bayraktar'a bırakmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Dönmez, "Kendisi, hem EPDK'deki kurum üyeliği hem de benim müsteşarlığım döneminde müsteşar yardımcılığı yapmıştı. Bakan olduğum dönemde bakan yardımcılığımı yaptı. 13 yılı aşkın bir süredir birlikte çalıştığımız bir kardeşimiz. Bu başarılarda hiç şüphesiz kendisinin de çok büyük emeği, katkısı var. Bugün bayrağı gönül huzuru içinde devrediyorum" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU