ABD’den Devrim Muhafızları Ordusu unsurlarına yaptırım

Yaptırımların hedefinde suikast planlarına karışanlar var

Fotoğraf: Şarkul Avsat

ABD dün, İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) ve dış operasyonlar kolu olan Kudüs Gücü'nün yan kuruluşu üyelerine, eski ABD hükümet yetkililerini, ABD ve İran çifte vatandaşlarını ve İranlı muhalifleri hedef alan terör planlarına katılmakla suçlayarak yaptırımlar uyguladı.

ABD Hazine Bakanlığı, bu hamle ile İran ve Türkiye'de ikamet eden üç kişiyi, Kudüs Gücü’ne bağlı bir şirketi ve DMO İstihbarat Teşkilatı’ndaki iki üst düzey yetkiliyi, gazeteciler de dahil olmak üzere yurt dışındaki sivillere suikast planlamasına dahil oldukları için hedef aldığını bildirdi.  

Yaptırımlar, DMO lideri Muhammed Rıza Ensari, DMO Karşı Casusluk Departmanı eski başkanı Ruhullah Bazgandi ve DMO İstihbarat Teşkilatı Dışişleri Departmanı Başkanı Rıza Sirac'ı hedef aldı.

ABD Hazine Bakanlığı, yaptırımların Türkiye merkezli Rey Airlines şirketini hedef aldığını bildirdi. DMO mensubu olduğu açıklanan Türk vatandaşı İranlı Hafız Eminiferd'e de yaptırımlar uygulandı.

ABD, Nisan 2019'dan bu yana DMO’yu terör örgütleri listesinde sınıflandırıyor. Biden yönetimi, nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmaya yönelik tıkanan müzakerelerde İran'ın talepleri arasında DMO’nun listeden çıkarılması dosyası yer almasına rağmen eski Başkan Donald Trump'ın hamlesinden geri adım atmayı reddetti.

Joe Biden yönetimi, geçtiğimiz ocak ayında ABD Kongresi'ne, eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve eski ABD İran Özel Temsilcisi Brian Hook'a hükümet koruması sağladığına dair ayrı bildirimler göndererek Pompeo ve Hook'a yönelik tehditlerin ‘ciddi ve inandırıcı olmaya devam ettiğini’ belirtti. Böylece ABD Dışişleri Bakanlığı, Brian Hook'un Ocak 2021'de görevden ayrılmasından bu yana korunmasını onuncu kez, Pompeo'nun da yedinci kez genişletti.

Yaptırımları aşmak

Muhalefetteki Halkın Mücahitleri Örgütü, İran hükümetini yurt dışında bir şirketi petrol, gaz ve petrokimya ürünleri satmak için kullanmakla ve gelirlerini ABD yaptırımlarını atlatarak terör operasyonlarının finansmanında kullanılmak üzere Tahran'a göndermekle suçladı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığına göre Halkın Mücahitleri Örgütü’nün çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında ortaya koyduğu bilgilerin, ABD başkentinde ‘İran rejiminin ordusu ve silahlı kuvvetlerinin İran ekonomisini yönettiğini, en önemlisi de İran petrolünü, gazını ve petrokimya ürünlerini yasa dışı yollardan ve yaptırımları ihlal ederek İran dışına sattığını ve geliri rejimin ülke içindeki terör ve baskısını finanse etmek amacıyla DMO ve silahlı kuvvetlere gönderdiğini açıkça gösterdiğini’ bildirdi.

Ali Rıza Caferzade basın toplantısında, ‘PCCI’ adlı yabancı bir şirketin rejim yararına İran dışından milyarlarca doların transferine karıştığının kanıtı olduğunu söylediği belgeleri sundu. Caferzade şu açıklamada bulundu:

“İran Ulusal Direniş Konseyi'nin basın toplantısında ortaya koyduğu bilgiler, İran rejiminin ordusu ve silahlı kuvvetlerinin İran ekonomisini yönetmekle görevli olduğunu gösteriyor. En önemlisi de İran petrolünü, gazını ve petrokimya ürünlerini yasadışı bir şekilde ve yaptırımları ihlal ederek İran dışında yönetip satması ve geliri rejimin ülke içindeki terörizmi ve baskısını finanse etmek amacıyla DMO ve silahlı kuvvetlere göndermesidir.”

Caferzade ayrıca bilgilerin, ‘İran rejiminin ordusu ve silahlı kuvvetlerinin İran ekonomisini yönetmekten sorumlu olduğunu açıkça gösterdiğini’ de sözlerine ekledi.

 

Şarkul Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU