CHP'nin beş saat süren MYK toplantısı sonrası ilk açıklamalar

CHP Grup Başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç, beş saat süren Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu

28 Mayıs seçimleri öncesi CHP Genel Merkezi'ne asılan Kemal Kılıçdaroğlu afişi seçim sonrasında indirildi/ Fotoğraf: Gökçen Tuncer

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) seçimden sonraki ilk Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sona erdi. 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, Ankara'daki Genel Merkez'de saat 13:00 sıralarında başlayan toplantı yaklaşık beş saat sürdü. 

Toplantıda tüm MYK üyeleri, istifalarını sundu. Bazı isimlerin, 3 Haziran'da gerçekleşecek parti meclisi toplantısından sonrasında yeniden görevlendirilmesi bekleniyor. 

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MYK üyelerinin, teamül gereği istifalarını sunduğunu hatırlattı. 

Özel, "Bütün MYK değişecek diye bir şey yok, değerlendirme yapacağız" dedi. 

Toplantı sonrası duygusal konuşmaların ve uzun teknik değerlendirmelerin de olduğunu belirten Özel, CHP'nin temmuzda planlanan kurultayı ile ilgili olarak da "Genel başkan, kurultay takviminin başlatılması kararı verdi" diye konuştu. 

"Grup başkanlığı için tek aday benim"

Özgür Özel'in yanıtladığı sorulardan biri de CHP Grup Başkanı olup olmayacağı ile ilgili iddiaydı. 

Bilindiği gibi Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığı nedeniyle milletvekili adayı olmamıştı. Bu durumda CHP'nin TBMM grubuna başkanlık edecek bir ismin belirlenmesi gerekiyor.
 

Özgür Özel AA.jpg
Özgür Özel'in Manisa milletvekilliği, 28'inci dönemde de devam edecek/ Fotoğraf: AA

 

Grup başkanı olmaya aday olduğunu ve başka bir adayın olmadığını söyleyen Özel,  "Seçim öncesi bakanlıklar konuşulurken de ben ,Kemal beyin cumhurbaşkanı olması durumunda grup başkanı olacaktım. Öyle konuşmuş öyle anlaşmıştık. Genel başkan şu anda milletvekili olmadığı için bir grup başkanı seçilmesi lazım. Ben adayım başka da bir aday yok" dedi. 

Özel, Faik Öztrak'ın grup başkanı olmak gibi bir niyeti olmadığını da sözlerine ekledi. 

"Kurultay takvimi belirlenecek"

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, MYK sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan diğer bir isim. 

14 seçimlerinde aday olmadığı için 28’inci dönemde Meclis’te olmayacak olan Özkoç, hem parti içinde hem de genel anlamda veriye dayalı bir değerlendirme olacağını söyledi. Özkoç’un açıklamasına göre söz konusu veri, bölge bölge seçim sonuçları ve kamuoyu araştırmaları üzerine olacak. 

CHP’nin büyük kurultayı için temmuz tarihinin netleşmediğini söyleyen Özkoç, “Parti meclisi ile konuşulacak, kurultay takvimi belirlenecek. Bu yaz içinde biter herhalde kongreler” diye konuştu. 

Özkoç’un bahsettiği kongreler, il ve ilçe başkanlığı değişimi için gerçekleşecek kongreler. 

Büyük kurultayın yerel seçimler öncesi mi sonrası mı olacağına ise parti meclisinin karar vereceğini söyledi Engin Özkoç. 

"Hiçbir şey olmamış gibi davranmak olmaz"

Yeni gelen parti meclisinin de önemli olduğunu belirten eski Sakarya milletvekili, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun "Kimse endişe etmesin. Her şey yeniden başlıyor. Unutmayın değişmeyen tek şey değişimdir. Her sahada, her ortamda değişim. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç asla beklemeyeceğiz artık" açıklamalarını da değerlendirdi.
 

engin özkoç aa.jpg
Engin Özkoç'un yeni dönemle birlikte grup başkanvekilliği de sona erdi/ Fotoğraf: AA

 

İmamoğlu’nun aykırı bir şey söylemediğini belirten Engin Özkoç, “Hiçbir şey olmamış gibi davranmak olmaz. Bir durum değerlendirmesi yapıyoruz. MYK bugün istifa etti. Grup başkanvekillerinin hiçbiri, grup başkanvekilliğine aday değil. Özgür Özel, grup başkanlığına aday” diye konuştu ve şöyle devam etti:
 

Yeni bir kadro değişikliği olacak, parti meclisi değişecek, il ve ilçe başkanları değişecek. Yeniden bir değerlendirme yapılacak. 

Türkiye için yapılanlar belli. Millet İttifakı’nın kurulması gibi… Bundan sonrası için nasıl bir yol izlenecek ona bakılacak. 


"MYK, bugün itibarıyla görevini bitirdi"

Özgür Özel’in söylediği “Duygusal konuşmalar”ın detayını sorduğumuz Özkoç, şunları söyledi: 

Engin Altay, ‘son kez toplandık’ dedi. Bir fotoğraf alındı. Bu MYK bir görev yaptı ve bitirdi. İnsanlar, uzun süre yol arkadaşlığı yaptılar. 

Bu MYK, bugün itibarıyla görevini bitirdi. İnsanlar, çok ağır koşullarda çalıştılar. 

Devletin bütün olanakları saldırı halinde kullanıldı. Ahlaki açıdan geçerli bir seçim değil bu, sonuçları itibarıyla. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, televizyonda kendisi söyledi mitinglerde gösterilen videoların montaj olduğunu. 


Özkoç, genel başkanın yola devam edip etmeyeceği ile ilgili soruya, “Kongreler karar verecek” dedi. 

MYK'nın ardından Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ile CHP Genel Merkezi'nde bir araya geldi. 

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU