Kemal Kılıçdaroğlu: Her evde asgari bir gelir güvencesinin olması lazım

Kılıçdaroğlu, “Eğer bir çocuk yatağa aç giriyorsa, anne beslenme çantasına bir şey koyamıyorsa o ülkede adalet yok demektir” dedi

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da CHP Aile Destekleri Sigortası Buluşması’nda konuştu. Evde yaşlıya veya engelliye bakan kadınların sigorta primlerini devletin yatırması gerektiğini ve emeklilik hakkı olması gerektiğini söyleyen Kılıçdaroğlu özetle şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hakkın, hukukun ve adaletin olması için her evde huzurun, bereketin olması lazım. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, her annenin severek evladını doyurduğu bir düzeni inşa ettiğimizde bu ülkede adalet var demektir. Eğer bir çocuk yatağa aç giriyorsa, anne beslenme çantasına bir şey koyamıyorsa o ülkede adalet yok demektir. Benim bütün hedefim, bu ülkeye adaleti getirmek ve her evde huzurun her evde bereketin olmasını sağlamaktır. Bundan emin olmanızı isterim.

Neden sosyal devlet diyoruz? Sosyal devlet, geliri olmayan veya düşük gelirli vatandaşına hizmet eden devlet demektir. Hiç kimsenin aç ve açıkta kalmadığı herkesin işinin gücünün olduğu bir devlete biz sosyal devlet diyoruz. Şehre kırsaldan çoğunuz geldiniz. Buralarda yaşıyorsunuz. Ama buralar hak ettiğiniz gibi yaşamak sizin hakkınızdır. Çocukların evde rahatça karnını doyurabilmelisiniz.

Az önce söyledin 6 bin lira gelirim var 3 bin lira kiraya veriyorum. Hangi sosyal devlette gelirin yarısı kiraya gider? Gelirin yarısı kiraya gidiyorsa çoluk çocuğun karnını nasıl doyuracaksınız? Bunun için dünya bir çözüm üretmiş. Adına Aile Destekleri Sigortası diyorlar. Aile Destekleri Sigortası şudur: Geliri olmayan veya geliri asgari ücretin altında olan her aileye devlet banka hesabına para yatırır. Kadın gider o parayı emekli gibi, işçi gibi çeker. Evladının rızkını sağlar. Böylece o ailenin fakir olduğunu kimse bilmez. Ancak sosyal devlet bilir.

“Her evde asgari bir gelir güvencesinin olması lazım”

Belediye başkanlarımız şu anda bunu uyguluyorlar. Hepsi uyguluyor. Ama biz bütün Türkiye’de yapmak istiyoruz. Hakkari’de de fakir aile var. Trabzon’da da fakir aile var. Kırklareli’nde de fakir aile var. Dolayısıyla her evde asgari bir gelir güvencesinin olması lazım.

“Hiçbir kadını erkeğe muhtaç etmeyeceğim”

Eğer evde bir engelli varsa, anne çalışamıyor; eğer bir yaşlı varsa ve anne yaşlıya bakıyorsa o zaman o annenin; yaşlıya engelliye bakan annenin sosyal güvenlik primini devletin yatırması lazım. Yeri zamanı geldiğinde o ev kadını emeklilik hakkına kavuşmalı ve onun da emeklilik hakkı olmalı. Benim sözüm var hiçbir kadını erkeğe muhtaç etmeyeceğim.

Kılıçdaroğlu konuşmasını yaparken, dinleyicilen arasından kendisine seslenen bir kadın ve torununu kürsüye davet etti. 59 yaşında olduğunu ve eşinin vefat ettiğini, tek başına çocukları ile torunlarına destek olmaya çalıştığını anlatan kadın şöyle konuştu: 

Gelen gün giden günü aratıyor. Öyle bir zor hayat geçiriyoruz ki. En yakından en acı şekilde yaşayan ben oldum. Yeri geldi çocuklarımın önüne bir tas koyduğumda geri çekildiğim de oldu. Bize hâlâ tozpembe bir tablo çiziyorlar, ben bilmiyorum bana hiç olmadı o toz pembe hayat.

ANKA 

DAHA FAZLA HABER OKU