BBC: "Erdoğan'la 5 yıl daha" ne anlama geliyor?

"Türkiye'nin bir sonraki cumhurbaşkanı kim olursa olsun, milliyetçilik kazandı bile"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs'taki ilk tur seçimlerinde geçerli oyların yüzde 49,52'sini almayı başarmıştı (AA)

Birleşik Krallık kamu yayımcısı BBC, Türkiye'deki seçimlerin ikinci turuyla ilgili bir haber yayımladı.

Orla Guerin'in imzasını taşıyan ve "Erdoğan'la 5 yıl daha ne anlama geliyor" başlığını taşıyan haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da taksicilerle buluştuğu etkinlikten izlenimler aktarıldı.

Haberde, "Kalabalığı bir orkestra şefi gibi kontrol etti. Kalabalık ona tezahürat ve alkışlarla yanıt verdi ve doğru zamanda muhalefeti yuhaladı" ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Taksici eşiyle birlikte etkinliğe katılan isimlerden biri olan Ayşe Özdoğan, "Erdoğan benim için her şey demek. Önceden hastanelere gidemiyorduk şimdi kolayca gidiyoruz. Ulaşımımız var. Her şeyimiz var. Yolları düzeltti, camiler inşa etti. Ülkeyi yüksek hızlı trenler ve metro hatlarıyla geliştirdi" diye konuştu.

40 yıldır minibüs şoförü olarak çalıştığını söyleyen 58 yaşındaki Kadir Kavlıoğlu ise, "Vatanımızı ve milletimizi sevdiğimiz için cumhurbaşkanımızın arkasında yürüyoruz. Attığı her adımda onunla birlikteyiz. Patates, soğan fiyatları düşsün ya da çıksın, cumhurbaşkanımız bizim umudumuz" dedi.

BBC'nin haberinde, "Ekonomik kriz ve 50 bin kişinin öldüğü yıkıcı depremlere müdahalede yavaş kalınmasına rağmen seçmenler neden hâlâ ona bağlı?" sorusuna yanıt arandı.

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Soli Özel, "O karizmatik ve suçlamalardan kolayca sıyrılabilen bir politikacı. Halkla iletişim becerisi var, bunu reddedemezsiniz. Güç saçıyor. Kılıçdaroğlu'nun yapmadığı bir şey" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turundaki sonuçların ardından muhalefetin keskin bir dönüş yaptığı hatırlatılan haberde, "Türkiye'nin bir sonraki cumhurbaşkanı kim olursa olsun, milliyetçilik kazandı bile. Seçmenler, Erdoğan'ın liderlik ettiği koalisyonun kontrolü ele geçirdiği, gelmiş geçmiş en milliyetçi ve muhafazakar parlamentoyu seçtiler" dendi.

Bu durumun bazı gençlerde rahatsızlık yarattığı belirtilen haberde Boğaziçi Üniversitesi'nde psikoloji eğitimi alan 21 yaşındaki Zeynep ve 23 yaşındaki Mert'in görüşlerine yer verildi.

Üniversitedeki LGBTQ+ kulübünde tanıştıklarını söyleyen Mert, "Erdoğan her konuşmasında, gittiği her etkinlikte bizleri hedef göstermeye başladı. Günden güne, devlet bizden bir düşman yaratıyor" ifadelerini kullandı.

Mert ayrıca, "Hükümetin söylediği her şeyin insanlar üzerinde bir etkisi var. Bunu en yakınlarınızda hatta ailenizde bile görebiliyorsunuz. Bu devam ederse, sonra ne olacak? Sürekli alarm halinde, sürekli gergin, sürekli korku içinde yaşayacağız " diye konuştu.

Ülkede yeni bir dönem başlamasını istediğini söyleyen Zeynep ise, "21 yaşındayım ve 20 yıldır burdalar. Değişim istiyorum. Eğer olmazsa üzgün ve korkmuş hissedeceğim. Bize daha çok saldırıp daha çok hakkımızı alacaklar. Daha çok şeyi yasaklayacaklarını düşünüyorum. Yine de birşeyler yapacağız, mücadele edeceğiz" dedi.

Seçimlerin cumhuriyetin 100. yılında yapıldığına dikkat çekilen haberde, "Recep Tayyip Erdoğan seçilirse 'Türkiye yüzyılı' vadediyor. Destekçileri onun daha fazla gelişim ve daha güçlü bir Türkiye getireceğini söylüyor. Eleştirenler ise daha az Atatürk, daha fazla İslamileşme ve daha karanlık bir gelecek olacağını belirtiyor" ifadeleri kullanıldı.


Independent Türkçe, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU