Memleket Partisi, ikinci tur için tarafsız kalacak; Muharrem İnce hâlâ kırgın ve kızgın

Sinan Oğan ve Zafer Partisi’nin ardından gözlerin çevrildiği Memleket Partisi’nden hiçbir aday için bir destek ya da desteklememe açıklaması gelmedi

Muharrem İnce, 12 Mart 2023’te de cumhurbaşkanlığı adaylığını resmen açıklamıştı/ Fotoğraf: AA

Seçime üç gün kaldı. 

14 Mayıs’tan bu yana ise en fazla “Kim kimi destekleyecek?”i konuşuyoruz. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna az bir süre kala taraflar netleşti; Sinan Oğan, Erdoğan’ı, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini açıkladı. 

Geriye merak edilen bir isim kalmıştı ki, o da 12 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı adaylığını geri çeken Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’ydi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İnce, Kılıçdaroğlu’na destek verecek” şeklindeki haberler dolaşmaya başladı önce. 

Hele bir de partinin Merkez Yönetim Kurulu’nu seçime üç gün kala toplaması, bu haberleri daha da alevlendirdi. 

Ancak Memleket Partisi yönetiminden hiçbir aday için bir destek ya da desteklememe açıklaması gelmedi. Independent Türkçe'ye konuşan kaynaklar, bu durumun seçime kadar devam edeceğini söyledi. 

Yani son karar, herhangi bir açıklama ya da yönlendirme olmadan Memleket Partisi seçmenine bırakılmış durumda. 

"Sonra lazım olur" demişti

İnce’ye yakın kaynaklara göre bunda en büyük etken, Muharrem İnce’nin hâlâ kırgın, kızgın ve küskün olması. 

Hatta İnce, bunun sinyallerini 14 Mayıs seçimlerine bir hafta kala verdiği bir röportajda şöyle dile getirmişti: 
 

8 istemeden 5'i alamazsın, 5 istemeden 3'ü alamazsın. Siyaset yoğun emek gerektiren bir iştir. Bir iddia, ikna işidir. Siyaset tehdit işi değildir. Siyaset 'çekil' deme işi değildir. İkna edeceksin. O tabanı, o seçmeni ikna edeceksin, gönlünü alacaksın, onları incitmeyeceksin, onlara hakaret etmeyeceksin. Lazım olur sana onlar. Onların gönlünü kazanacaksın. 


“Seçmenimi incitmeyin” mesajı veren Memleket Partisi lideri, benzer mesajı nisanda katıldığı bir televizyon programında da vermişti: 
 

Bu seçimin ikinci tura kalacağı belli, gelin birbirimizi incitmeyelim. 

İncitmezsek oyları diğer tarafa aktarmak kolay olur. Ama kamplaştırırsak, kutuplaştırırsak zor olur. Ben ısrarla barış eli uzatıyorum. 


"Üçlü masa olmalıydı"

Muharrem İnce’nin ilk tur öncesi şartlarından biri, DEVA Partisi lideri Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile Millet İttifakı’nın yolları ayırmasıydı. 

Ancak bu olmadığı gibi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İnce’nin bu açıklamasına “İnce’ye teklif yapıldı. Ayrıntılara girmek istemem ama medyada da yer aldı. İnce ile görüşmemizden sonra Engin Altay’ı Muharrem beye gönderdim” şeklinde yanıt vermişti. 
 

Kemal Kılıçdaroğlu Muharrem İnce
Muharrem İnce ve Kemal Kılıçdaroğlu, 29 Mart'ta bir araya gelmişti/ Fotoğraf: AA


NTV yayınında konuşan İnce, “"21 yıllık iktidarın normalde baraja takılıyor olması lazım. Hala CHP'nin yaptığı anketlerde dahi birinci parti AK Parti çıkıyorsa ortada bir sorun bir başarısızlık var demektir” demişti. 

“CHP ve İYİ Parti hariç diğerlerinin yüzde 1 oyu bile yok. Anketlerde 0,1 görünmeyen parti Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı alıyor, milletvekilliği alıyor, Bakanlık alıyor. Oyu olmayan partilere makam dağıtılmasına karşı çıkıyorum” diyen Muharrem İnce, kendisinin bir talebi olmadığını, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’na güvenmediğini söyledi: 
 

Erdoğan'ın 18 sene bakanlığını genel başkanlık yardımcılığını yapmışlar, ben onlara güvenmiyorum. Diğer gerekçem ise bu 21 yılın hesabı sorulacak mı? 

Kılıçdaroğlu, Ali Babacan'ı yüce divana gönderecekti, şimdi Cumhurbaşkanı yardımcısı yapıyor. Oy istiyorsan Memleket Partisi var. Eğer dertleri Erdoğan'ı kazandırmaksa onu bilemem. Benim hayatım Erdoğan'la mücadele ederek geçti.

Yani bu 6'lı masa doğru kurulmamıştır. Bu masa böyle olmamalıydı, 3'lü masa olmalıydı; CHP, İYİ Parti ve Memleket Partisi.


"Bahaneleri kalmasın. Yoksa seçimi kaybettiklerinde bütün suçu bize atacaklar”

Hatırlanacağı üzere  Muharrem İnce, 12 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıklamıştı. 

İnce yaptığı açıklamada son dönemde kendisiyle ilgili kamuoyunda yer alan görüntü ve belgelerin sahte olduğunu söylemiş ve bunu bir “kumpas” olarak değerlendirmişti. 

Kurulan kumpasın arkasında "FETÖ ve PKK'nın olduğunu" söyleyen İnce, muhalefeti de eleştirerek “Bahaneleri kalmasın. Yoksa seçimi kaybettiklerinde bütün suçu bize atacaklar” ifadelerini kullanmıştı. 

"Bu aşağılık teröristlerle ömrümün sonuna kadar mücadele edeceğim”

Muharrem İnce’nin bir süredir eski partisine ve seçim öncesi gelişmeler nedeniyle medyaya kırgın olduğu biliniyor. Yalnız bırakıldığını düşünüyor Memleket Partisi lideri. 

Hatta İnce, bu konuyla ilgili 10 Mayıs’ta bir tivit atmış “45 gündür sahte dekontlarla, sahte belgelerle, sahte videolarla iftira atan ve algı operasyonu yapan FETÖ'cülere karşı bu ülkenin gazetecileri neredesiniz? Savcıları neredesiniz?” demişti. 

“Bu aşağılık teröristlerin kumpaslarından medet umanlar, bunları yayanlar, bunlara inananlar; kumpas davaları döneminde yaşananları hatırlamıyor musunuz?” diyen İnce, “Bu aşağılık teröristlerle ömrümün sonuna kadar mücadele edeceğim” ifadelerini kullanmıştı. 
 

 

Kılıçdaroğlu'ndan "soframız herkese açıktır" mesajı

Kemal Kılıçdaroğlu ise o dönem yaptığı açıklamada “Bunu yapanlar operasyoncudur. Şantajcıdır, montajcı pisliklerdir. Bunları siyasetten de toplumdan da söküp atmak gerekir. Çünkü bunlar yabancı istihbarat örgütlerinin eline düşmüş zavallı kimselerdir demiş Muharrem İnce’ye şu mesajı vermişti: 

Halil İbrahim soframız İnce'ye hep açıktır. Gelmek istiyorsa otursun yer soframıza değişimi birlikte getirelim bu ülkeye. Bu pislikleri birlikte temizleyelim siyasetin içinden. 

2021’de CHP’den istifa etmişti

İnce, 2018 yılında Erdoğan’ın karşısında CHP’nin cumhurbaşkanı adayıydı. O seçimde Erdoğan yüzde 52, İnce ise yüzde 30 civarı oy almıştı. 

Şubat 2021’de CHP’den istifa eden Muharrem İnce, aynı yılın mayıs ayında da Memleket Partisi’ni kurmuş, 12 Mart 2023’te de cumhurbaşkanlığı adaylığını resmen açıklamıştı. 

Muharrem İnce’nin adaylıktan çekilmesi, Memleket Partisi’nin oylarını da düşürdü. 

Barajı aşmayı hedefleyen parti, 502 bin 802 oy aldı. 

Independent Türkçe’ye konuşan kaynaklar, MYK’nın 25 Mayıs’taki toplantı gündeminde “parti içi konuların” da olduğunu söyledi. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU