Jesus'un çifte kupa vurgusu gerçekçi mi? "Şampiyonluk özlemi olmasaydı Jesus'a 'başarılı' diyebilirdik"

Türkiye Kupası'nda finale kalan Fenerbahçe'de gündem çifte şampiyonluk. Spor yorumcusu Haldun Domaç, Jesus'un, "İki kupayı da kazanmak isterim" sözünü ve Fenerbahçe'nin iki turnuvadaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Türkiye Kupası'nda finale kalan Fenerbahçe, ligde ise Galatasaray'ın 5 puan gerisinde 74 puanla ikinci sırada yer alıyor / Fotoğraf: AA

Spor Toto Süper Lig'de ikinci sırada olan Fenerbahçe, Ziraat Türkiye Kupası'nda da finale yükseldi. 

Turnuvanın yarı final rövanş maçında Sivasspor'u konuk eden sarı-lacivertliler, sahadan 3-0'lık galibiyetle ayrılarak ismini finale yazdıran ilk takım oldu.

Fenerbahçe, alınan bu sonucun ardından hem kupada hem de şansı az dahi olsa ligde iddiasını sürdürüyor.

Teknik direktör Jorge Jesus, uzun süredir sık sık çifte şampiyonluk sözünü akşamki maçın ardından bir kez daha dile getirdi.

Basın toplantısında konuşan Portekizli teknik adam şu ifadeleri kullandı:

Bu sezon çok farklı oldu. Takımlar 3 hazırlık dönemi geçirdi. Bu her takımı etkiledi. Bazı maçlar oynanmadan kazanıldı. Benim için bu durumun sportif gerçekliği yok. Ligde kendimize değil rakibimize bağlıyız. Kupada kendimize bağlıyız. Şu anda iki yarışın içindeyiz. Fenerbahçe’nin şampiyon olma ihtimali var. Finali kazanma ihtimali var... İki kupayı birden kazanmak isterim. Kupaları kazanmaya alışkınım. Bir kupa alırsak kötünün iyisi derim. İki kupayı alırsak harika olur." 

 

 

Fenerbahçe'nin şampiyonluğu Galatasaray'a bağlı

Süper Lig'de 74 puanla ikinci sırada bulunan Fenerbahçe'nin şampiyonluğu için iki ihtimal masada.

Galatasaray'ın Ankaragücü ile berabere kalması halinde, sarı-lacivertlilerin önce Antalyaspor'u sonrasında 37. haftadaki derbiyi en az 4 farkla kazanması gerekecek.

Galatasaray'ın Ankaragücü'ne yenilmesi halinde 4 fark şartı ortadan kalkacak.

Bu senaryoda sarı-lacivertliler önce Antalyaspor'u ardından derbide Galatasaray'ı mağlup ederek şampiyonluğunu ilan edecek.

 

Ferdi Kadıoğlu-AA.jpeg
Ferdi Kadıoğlu, Sivasspor karşısında takımının ilk golüne imza attı / Fotoğraf: AA

 

"Fenerbahçe'nin şansı matematiksel olarak devam ediyor ama Galatasaray yüzde 95 ihtimalle şampiyon"

Spor yorumcusu Haldun Domaç, Jesus’un sözlerini ve Fenerbahçe'nin iki turnuvadaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Jesus'un "İki kupayı da kazanmak isterim" sözünü yorumlayan Domaç, "Süper Lig'le ilgili noktada her şey Galatasaray'ın elinde" dedi.

Fenerbahçe'nin Süper Lig şampiyonluğu için Galatasaray'ın hata yapmasını beklemesi gerektiğine vurgu yapan Domaç, "Galatasaray hata yapmadan Fenerbahçe'nin Süper Lig'i kazanması mümkün görünmüyor. Ve bu saatten sonra da Galatasaray'ın hata yapacağı ihtimalini çok az görüyorum. Ben, Fenerbahçe'nin şansının matematiksel olarak devam ettiğini ama Galatasaray'ın yüzde 95 ihtimalle şampiyon olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

 

Arda Güler-AA.jpeg
Arda Güler, Sivasspor karşısında 90 dakika sahada kaldı / Fotoğraf: AA

 

"Taraftarın Türkiye Kupası ile tatmin olması pek mümkün değil, yönetimi rahatlatır"

Sarı-lacivertli ekibin sezonu Türkiye Kupası şampiyonluğu ile taçlandırması durumunda taraftarların bakış açısını da yorumlayan Domaç, şu ifadeleri kullandı:

Taraftarın Türkiye Kupası ile tatmin olması pek mümkün değil. Jesus, Avrupa'da mücadeleye başladığında 'Hedefimiz Avrupa değil, Süper Lig'de şampiyonluk' diyordu. Hedefinizi buraya koyuyorsanız, ulaşamadığınıza göre bu başarısızlık olarak algılanabilir. Fenerbahçe'nin dokuz yıldır kupa kazanamıyor olması, şimdi onun kulpunu tutuyor olması yönetimi rahatlatacak bir durum. Ali Koç eleştirilirken hep 'Bir teneke kupa bile yok' deniliyor. Eğer Fenerbahçe bu kupayı alırsa o takdirde küçük bir teselli oluşur. " 

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jorge Jesus'un A Spor'a verdiği demeçte Türkiye'nin Avrupa'daki başarı durumuna değinmesinin önemli olduğuna dikkat çeken Domaç, "Fenerbahçe'nin ve diğer takımların bu sezon Avrupa'da aldığı puanlar, Türkiye'nin Avrupa'da 2024-25 sezonunda tekrar beş temsilciye dönmesini sağladı" şeklinde görüş belirtti. 

"Fenerbahçe'nin şampiyonluk özlemi olmasaydı Jesus'a 'başarılı' diyebilirdik"

Gelinen noktada Jesus'un ortaya koyduğu tabloya göre başarısız olmadığını düşünen Domaç, Portekizli teknik adamla ilgili şöyle konuştu:

Totalde ortaya çıkan tabloda da başarısız göremeyiz. Şu anda kupa finalini oynuyor. Kupayı alırsa bir cepte kupa var. İkincisi Galatasaray'ın ardından ikinci olma durumu söz konusu. Bu ligde şampiyonluktan sonra en önemli derece. Bir de Avrupa'da çok başarılı geçen bir sezon var. Bütün bunlara baktığımızda Fenerbahçe'nin 8 yıllık şampiyonluk özlemi olmasaydı gerçekten de Jesus'a başarılı diyebilirdik.  

 

Jorge Jesus-AA.jpg
Jorge Jesus / Fotoğraf: AA

 

"Transfer ortak akılla yürütülür, Jesus da 'Anahtar teslimi alırım' demezse kalması yararlı olur" 

Fenerbahçe'nin gelecek sezon Jesus'la devam edip etmeme kararının belirli kriterlere bağlanması gerektiğini düşünen Domaç, sözlerini şöyle noktaladı:

Jesus eğer tek başına bütün bu transferlerin geliş gidişleri konusunda egemen olacaksa kalmasından yana değilim. Bu sezon kendi sistemine uygun olsun diye yaptığı transferlere baktığımızda önemli bir bölümünden Fenerbahçe verim alamadı. Üstelik sezona Ali Koç'un 'Sadece beş oyuncu lazım' diyerek başladığı bir sezonda 16 transferle sezonu tamamladı. Bu transfer konusunda bir hovardalıktır, harcamadır. Onun için eğer Fenerbahçe ortak akılla bir transfer politikası yürütecekse ve Jesus 'Ben anahtar teslimi alır, öyle devam ederim' demeyecekse kalması yararlı olur. Ama eğer aksi olacaksa kalması çok yararlı olmaz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU