Malezya, LGBT temalı Swatch saatlere el koydu

Saatlerin toplam değeri 14 bin dolar

Swatch yetkilileri, Malezya'daki mağazalarda saatlerin tekrar vitrine yerleştirileceğini söyledi (Swatch)

Malezya, İsviçreli saat üreticisi Swatch'un LGBT koleksiyonundaki saatleri piyasadan toplattı.

Fransız haber ajansı AFP, aralarında başkent Kuala Lumpur'daki dükkanların da yer aldığı 11 Swatch mağazasına güvenlik güçleri tarafından baskın düzenlendiğini yazdı

Haberde, Swatch'un "Pride koleksiyonunda" yer alan toplam 14 bin dolar değerindeki 164 saate el konduğu bilgisi paylaşıldı.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters da baskınların 13-14 Mayıs'ta yapıldığını aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Swatch'un CEO'su Nick Hayek, "Gökkuşağı renklerinin kullanıldığı, barış ve sevgi mesajı içeren saat koleksiyonumuzun zararlı olabileceğine dair bakış açısına kesinlikle karşı çıkıyoruz" dedi. 

Swatch'un Malezya şubesinin pazarlama müdürü Sarah Kok ise firmanın İsviçre'deki ana merkezinden verilen talimat doğrultusunda, mağazalara LGBT koleksiyonundaki saatlerden tekrar gönderileceğini belirtti. 

AFP, saatlere 1984 tarihli Matbaalar ve Yayımlar Kanunu'ndan hareketle el konduğunu aktardı. Söz konusu kanun, zararlı ya da yasadışı görülen içeriklerin paylaşılmasını ve çoğaltılmasını yasaklıyor.

Malezya İçişleri Bakanlığı'ndan kimliğini paylaşmayan bir yetkiliyse saatlerde LGBT ifadesinin ve bu topluluğun bayrağında yer alan renklerin kullanıldığını belirterek, koleksiyonun toplatılmasını savundu. 

Swatch yetkilileriyse el konan saatlerin geri alınması için hukuki işlem başlatılacağını söyledi.

Nüfusunun çoğunluğunu Sünni Müslümanların oluşturduğu Malezya'da eşcinsellik yasadışı kabul ediliyor. 2018'de iki kadın, eşcinsel ilişkiye girdikleri gerekçesiyle kırbaçlanmıştı.


Independent Türkçe, Guardian, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU