Erdoğan, CNN International'a konuştu: Rusya, ABD, Kılıçdaroğlu, Oğan mesajları...

"Bir seçimi ilk turda bitirmek yerine ikinci tura kalan bir kişi nasıl diktatör olabilir?"

CNN International, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın röportajını internet sitesinden bu fotoğrafla yayımladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD merkezli yayım kuruluşu CNN'den Becky Anderson'a bir röportaj verdi.

Rusya'yla ilişkilere yönelik konuşan Erdoğan, "Batı'nın yaptığı gibi Rusya'ya yaptırımlar uygulayacağımız bir noktada değiliz. Güçlü bir devletiz ve Rusya'yla olumlu bir ilişkimiz var. Rusya ve Türkiye'nin mümkün olan her alanda birbirine ihtiyacı var" diye konuştu.

Batı'nın da Moskova'ya yönelik politikasını değiştirmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Batı, Rusya'ya karşı dengeli bir yaklaşım sergilemiyor. Rusya gibi bir ülkeye karşı dengeli yaklaşıma ihtiyacınız var. Örneğin, tahıl koridoru girişimi... Biz burada sadece Batı'nın çıkarlarını ve ihtiyaçlarını değil, Afrika ülkelerinin çıkarlarını ve ihtiyaçlarını da düşündük. Bu bizim Başkan Putin'le olan özel ilişkimiz sayesinde mümkün olabildi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan ayrıca rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nu Türkiye'yi Rusya'dan koparmaya çalışmakla suçladı.

İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İsveç, Türkiye'deki terör gruplarının uzantılarının Stockholm sokaklarında serbestçe dolaşmasına izin verdiği sürece, İsveç'in NATO üyeliğine olumlu bakamayız. İsveç'in üyeliği için hazır değiliz. Çünkü bir NATO ülkesi konu terörle mücadele olduğu zaman güçlü bir duruşa sahip olmalı" ifadelerini kullandı.

"Hiç şüphe yok, Biden'la çalışırım"

Röportajı yapan Becky Anderson, Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden'a atıfla söylediği "Biden, Erdoğan'ı devirin emri verdi" sözlerini hatırlatarak "Biden'ın sizi devirmek istediğine gerçekten inanıyor musunuz?" diye sordu. Erdoğan, bu soruya verdiği yanıtta, "Bir seçimi ilk turda bitirmek yerine ikinci tura kalan bir kişi nasıl diktatör olabilir?" ifadelerini kullandı.

Seçimlerde liderlik ettiği Cumhur İttifakı'nın parlamento çoğunluğunu kazandığını belirten Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda da en çok oy alan aday olduğunu hatırlatarak, "Böyle diktatör mü olur?" dedi.

"Biden yönetimiyle çalışabilir misiniz, seçilmeniz durumunda çalışacak mısınız?" sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Onda hiç şüphe yok. Biden ile çalışırım. Eğer Biden giderse, yerine gelecek kim olursa olsun onunla da çalışırım" diye konuştu.

Seçimlerin ikinci turu için Oğan mesajı

Erdoğan, "Geçen 20 yılda girdiğiniz her seçimi rahatlıkla kazandınız, seçimlerde rekorlar kırdınız. Türkiye'nin tarihinde ilk kez bir seçim ikinci tura kaldı. Şu an kendinizi ne kadar rahat hissediyorsunuz?" sorusu üzerine, "Önümüzdeki pazar yapılacak seçimlerde de ben inanıyorum ki halkım güçlü Türk demokrasisini gösterecek ki yüzde 90'a varan güçlü seçmen katılımı oldu. Bu çok önemli bir katılım. Dünyada pek benzeri yok. Bu seçimlerden de temennim odur ki inşallah milletim bizi yanıltmayacak." ifadelerini kullandı.

Seçimlerin ilk turunda yüzde 5'ten fazla oy alan Sinan Oğan'ın mültecilere ilişkin duruşunun hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Ben böyle konularda pazarlık yapmayı seven biri değilim" diye konuştu.

Oğan'ın iktidarı belirleyecek kişi olacağı yönündeki yorumlar hakkında konuşan Erdoğan, "İktidarı belirleyecek olan millettir" dedi.

Mültecilerin dönüşüyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk sivil toplum örgütleri, mültecilerin ülkelerine dönebilmeleri için kuzey Suriye'de konutlar inşa ediyor. Bu süreç başlamış durumda. Bir milyon mülteciyi ülkelerine dönmeleri için teşvik ediyoruz" şeklinde konuştu.


Indepedent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU