Meclisin ilk George'u: Devrimciyim, tüm halkların hakkı için çalışacağım

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Mardin Milletvekili Adayı Süryani George Aslan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmeye hak kazandı. Aslan, Mardin ve Süryanilerin sorunlarının takipçisi olacağını söyledi

Süryani temcilsi George Aslan Meclis'e girmeye hak kazandı / Kolaj Independent Türkçe

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 28. dönem seçimi tamamlandı.

Yeni meclis 5 gruplu ve 15 parti ile daha renkli olacak.

Ancak azınlık temsilcileri için bu söylemek pek mümkün değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Resmi olmayan sonuçlara göre azınlıklara mensup sadece iki aday milletvekili seçilebildi.

Bunlardan biri Adalet ve Kalkınma Partisi listelerinden İstanbul 2. bölge 9. sıradan aday gösterilen Ermeni asıllı Sevan Sıvacıoğlu.

Bir diğer isim de Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nden Mardin 4. sıradan aday gösterilen Süryani asıllı George Aslan.

Aslan, Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Taşköy (Arbo) doğumlu. 

12 Eylül döneminde 26 ay Ankara Mamak Cezaevi'nde hapis yattı. 

Cezaevinden çıktıktan sonra Hollanda'ya yerleşti.

 

George Aslan
George Aslan / Fotoğraf: Twitter

 

37 yıl Avrupa'da yaşayan Aslan, Shemsho dergisinin kuruculuğu ve editörlüğünün yanı sıra Süryani topluluğu için faaliyet gösteren birçok dernek ve vakfın kuruluşu ve yönetiminde aktif yer aldı.

Kendi deyimiyle Avrupa'da yaşadığı süre boyunca Türkiye'den hiç kopmayan ve gelişmeleri yakından takip eden Aslan, hedef ve yapmak istediklerini Independent Türkçe'ya anlattı.

Adaylık süreciniz nasıl başladı, teklif HDP'den mi geldi?

Adaylık için ben başvuruda bulundum. Bilindiği gibi Halkın Emek Partisi'nin (HEP) geleneğinden gelen partiler her dönem azınlıklara kontenjan ayırır. Benim dışımda başka Süryani arkadaşlar da müracaat etmişlerdi ama tercih benden yana kullanıldı. Bu dönemde Süryanilerin temsilcisi olarak parlamentoda bulunacağım.

"Beş dil biliyorum"

Dinlerin ve dillerin kenti olarak bilinen Mardin'de dünyaya gelmişsiniz. Kentte konuşulan dillerin kaç tanesini biliyorsunuz?

Süryanice, Kürtçe, Türkçe ve Hollandaca konuşuyorum. Ayrıca tam hakim olmamakla beraber bir de Arapça biliyorum. Dolayısıyla Mardin'de konuşulan tüm dilleri bildiğimi söyleyebilirim.

 

George Aslan ve partililerin seçim çalışması
George Aslan ve partililerin seçim çalışması / Fotoğraf: Twitter

 

"Midyat'ta kanalizasyon meselesi içler acısı"

Mardin'in sorunlarını gözlemleme imkanınız oldu mu, yaşadığı problemlerle ilgili neler söylemek istersiniz?

Doğrusu bölgede yeniyim, çünkü uzun yıllar Avrupa'da yaşadım. Bölgeye geldiğimden beri gelen şikayet, istek ve talepleri not edip öğrenmeye çalışıyorum. Seçim çalışmaları kapsamında gittiğimiz yerlerde birçok köyün yolunun olmadığı gördüm. Yollar toprak ve asfalt yok. Mesela bazı yerlerin kanalizasyon sorunu var. Bunların başında da Midyat geliyor. Midyat bir turizm şehri ve çok da büyümüş. Hem batı illerinden hem de Avrupa'dan yoğun bir turist akını var. Kanalizasyon meselesi gerçekten içler acısı. Bazı yerlerle kanalizasyon borusu bile yok. Burada yaşayan insanların anlattığına göre yaz aylarında kötü kokuya dayanmak mümkün değil. Bu Midyat'a yakışmayacak bir durum ve yakından ilgileneceğim konulardan bir tanesi olacak.

"Halkların kardeşliğine inanan bir insanım ve devrimciyim"

Süryanilerin ne gibi sorunları var ve çözüm önerileriniz neler? 

Hem Süryanilerin hem de bölgede yaşayan insanların birçok sorunu var. Daha yeniyim ama öğrenmeye çalışıyorum. Süryanilerin tapu meselesi dışında komşu köylerle de birtakım sorunları ve vakıflara ait mallarla ilgili problemler var. Bütün bunları sırasıyla gündeme getireceğim. Hem Süryanilerin hem de Mardinlilerin hakları için çalışacağım. Çünkü her şeyden önce Mardin milletvekiliyim. Ayrıca Türkiye'de ezilen, sömürülen, tüm halkların ne sorunu varsa elimden geldiği kadar gündemde tutmaya çalışacağım. Halkların kardeşliğine inanan bir insanım ve devrimciyim. 

 

George Aslan
Mardin'de yaşayan Süryanilerin tapu başta olmak üzere pek sorunu bulunuyor / Fotoğraf: Twitter

 

"Tapu sorunları devam ediyor"

Süryanilere ait arazi meselesi çokça gündeme geldi. Tapu sorunları ne durumda, devam ediyor mu?

Evet, maalesef sözünü ettiğiniz sorunlar devam ediyor. Yurtdışına giden halkımız 20 yıldan bu yana topraklarına geri dönüyor. Döndüklerinde alışık olmadığı bir durumla karşılaştılar. Çünkü döndüklerinde tapu kadastro işlemleri başlamıştı. Yasal konulardan pek haberdar değillerdi. Şöyle; tapu kadastro işlemleri bitirdikten sonra listeleri ilan ediyor ve diyor ki yapılan işleme itirazınız varsa 2 hafta içerisinde başvurun. Kanunen belirtilen süre içerisinde itiraz yapılmadığında askıya çıkan ilanlar geçerli oluyor.

"Meclisteki ilk işim tapu meselesi olacak"

Malum insanlarımızın çoğu yerleşim alanında değil ve birçoğu yurtdışındayken o listeler ilan edildi. Burada olmadıkları itiraz edemediler ve birçok arazi devletin hazinesine geçti. Mesela birçok köyün içindeki arazi hazine malı olarak kayıtlarda yer alıyor. Hazine de bu arazilerin bir kısmını TOKİ'ye devretti. TOKİ de bunları fahiş fiyatlarla tekrar satmak istiyor. Mecliste ilk işim bu sorunları gündeme getirmek olacak. En azından yeniden bir araştırmanın yapılıp yanlışların düzeltilmesi doğrultusunda girişimlerin olacak. Ne kadar başarılı olacağım bilmiyorum ama bu yönde çaba sarf edeceğim.

 

George Aslan
George Aslan değişimden yana oy kulllanma çağrısında bulundu / Fotoğraf: Twitter

 

"Değişim için sandığa gidin"

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı ve vatandaşlar 28 Mayıs'ta tekrar sandık başına gidecek. Bununla ilgili bir çağrınız var mı?

21 yıldır Türkiye'yi tek bir adam yönetiyor. Halklarımıza çağrım şudur; 28 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığının 2. tur seçimleri olacak. Halklarımız gerçekten değişimden yanaysa ve Türkiye'ye gerçek bir demokrasinin gelmesini istiyorsa, lütfen sandığa gitsinler ve oyunu değişimden yana kullansın. Yani Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na oy versinler.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU