Senegal'de muhalefet liderinin tecavüzle suçlandığı dava başladı

Sonko'nun destekçileri davanın siyasi bir kumpas olduğunu düşünüyor

Ousmane Sanko 2019'da Mack Sall'a karşı yarıştığı devlet başkanlığı seçimlerini kaybetmişti (Reuters)

Senegal'de muhalefet lideri Ousmane Sonko'nun tecavüz suçlamasıyla yargılandığı davanın görülmesine başlandı.

Başkent Dakar'da görülen dava öncesinde Sonko'nun destekçileri dosyanın siyasi bir kumpas olduğunu öne sürerek polisle çatıştı.

Sonko, 2021'de masaj salonunda çalışan bir kadına cinsel saldırıda bulunmak ve ölümle tehdit etmekle suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suçlamaları kabul etmeyen muhalif lider, davanın Devlet Başkanı Mack Sall tarafından tezgahlandığını ve 2024'deki seçimlere girmesinin engellenmeye çalışıldığını söylüyor.

Yerel saatle sabah 10.00 sularında başlayan davaya Sonko katılmazken, şikayetçi konumundaki kadın ve avukatlarıysa katıldı. Davaya bakan yargıç, duruşmanın ilk dakikalarında davayı gelecek haftaya erteledi.

Sonko'nun avukatları dosyaya hazırlanmak için daha çok vakte ihtiyaç duyduklarını belirtirken, şikayetçinin avukatları, "Biz iki yıldır hazırız. Her şey hazır. Yargılama bugün yapılmalı" ifadelerini kullandı.

Sonko'ya yönelik suçlamalar son iki yılda bazıları şiddet de içeren gösterilere neden olmuştu. Büyük oranda Sonko'ya destek veren gençler, Senegal Devlet Başkanı Sall'i koltuğa yapışmakla suçlamıştı.

Pazartesi günü Sonko'nun belediye başkanı olduğu Ziguinchor ve Dakar kentlerinde de destek gösterileri düzenlendi. Ziguinchor'da göstericiler Sonko'nun evinin etrafını sararak Senegalli siyasetçinin mahkemeye götürülmesini engelledi. 

Senegal İçişleri Bakanlığı gösterilerde iki kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ousmane Sonko tecavüz davasının yanı sıra ayrı bir iftira davasında geçen hafta 6 ay ceza almıştı. Temyize başvuran Sonko'ya verilen ceza onanırsa Senegalli siyasetçi cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olamayacak.


Indepedent Türkçe, Reuters, Africa News

DAHA FAZLA HABER OKU