Google Play'deki kötü amaçlı uygulamalar en az 8 milyon kez indirildi

Söz konusu uygulamalar, kendilerini oyun ve fotoğraf uygulamaları şeklinde gizliyor

(Reuters)

Telefonları yavaşlatan ve pillerini tüketen kötü amaçlı uygulamalar Android kullanıcıları tarafından milyonlarca kez indirildi.

Sanal güvenlik firması Trend Micro'dan araştırmacılar, Google Play mağazasındaki fotoğraf veya oyun uygulaması görünümündeki 85 uygulamanın zararlı reklam yazılımı içerdiğini keşfetti.

Bu uygulamaların hepsi, akıllı telefonlara ve tabletlere en az 8 milyon kez indirildi.

Trend Micro'nun mobil tehditlere müdahale mühendisi Ecular Xu, sahte uygulamaların detaylarını açıkladığı blog yazısında "Zararlı reklam yazılımlarının, Google Play’e ve gerçek hayata yönelik etki potansiyeline dair yeni bir örnek gördük" dedi.

Bu uygulamalar kapatılması zor reklamlar göstermenin yanı sıra, kullanıcı davranışı ve zamana dayalı tetikleyiciler aracılığıyla algılanmalarını önleyen özgün teknikler kullanıyor.

Bu tekniklerden biri, uygulamayı daha görünür kılmak için, yüklendikten tam 30 dakika sonra ana ekranda kısayol yaratmak.

Xu, tekniğin aynı zamanda Android kullanıcılarının uygulama simgesini ekrandaki "Kaldır" bölmesine sürükleyerek uygulamayı silmelerini de engellediğini belirtti.

Fotoğraf veya oyun uygulamaları gibi hareket eden bu programlar bir kez açıldığı takdirde, bulaştıkları cihazlarda kapatılması imkansız, uzun ve tam ekran reklam oynatmaya başlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacıların bulguları Google'la paylaşması üzerine, teknoloji devi bu kötü amaçlı uygulamaları Play Store mağazasından kaldırdı.

Artık Google mağazasında çıkmamasına karşın, bu tür uygulamaları zaten yüklemiş olan kullanıcıların bunlardan kurtulmak için cihazlarından manuel olarak silmesi gerekiyor.

Bu uygulamaların en popülerleri arasında Super Selfie, Cos Camera, Pop Camera ve Line Puzzle yer alıyor. Ayrıca Trend Micro, zararlı uygulamalarının tam listesini de yayımladı.

Araştırmacılar, Android kullanıcılarının güvenlik ve gizliliklerinin tehlikeye girmesini önlemek için, kötü amaçlı uygulama ve reklamları tespit etmek amacıyla antivirüs yazılımlarını kullanabileceklerini belirtti.

Blog yazısında ayrıca "Uygulamaları yüklemeden önce kullanıcı değerlendirmelerini okumakta fayda var. Bu değerlendirmeler, uygulamalar şüpheli davranışlar sergiliyorsa uyarıcı olacaktır" ifadelerine yer verildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU