Eski BK lideri Truss'ın Tayvan planı topa tutuldu

"Instagram diplomasisinin en berbat hali"

Truss'ın başbakanlık serüveni 45 gün sürmüştü (Reuters)

Eski Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Liz Truss'ın haftaya gerçekleştirmeyi planladığı Tayvan ziyareti tepki topladı. 

Muhafazakar Parti'den Avam Kamarası Dış İlişkiler Komite Başkanı Alicia Kearns, ülkenin önde gelen gazetelerinden Guardian'a ziyaretin BK ve Çin arasındaki hassas dengeleri bozabileceğini söyledi.

Kearns, Truss'ın ziyareti kısa süren başbakanlık görevinin ardından gündemden düşmemek için planladığını savunarak, "Bu ziyaretin ciddi bir amacı yok, sadece göstermelik. Instagram diplomasisinin en berbat örneği" dedi.

6 Eylül'de göreve başlayan Truss, sunduğu bütçe planının ülkede kaosa yol açması sonucu 25 Kasım'da istifa etmişti. 

Muhafazakar Parti'de BK'nin Rutland ilçesini temsil eden siyasetçi, ziyaretin Çin'den tepki çekeceğine ve Tayvan'ı daha zor durumda bırakacağına işaret ederek, şunları söyledi: 

Bu son derece yararsız çünkü Tayvan'daki mevcut durumu tırmandıracak. Tayvanlılar zaten Nancy Pelosi'nin ziyareti yüzünden Çin'in artan askeri faaliyetleriyle yaşamak zorunda. Liz Truss'un artık hiçbir etkisi kalmadı. Bu daha çok kendini gündemde tutma çabası.

Eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin geçen yılki Tayvan ziyaretinin ardından Pekin yönetimi ada etrafında büyük tatbikatlar düzenlemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Truss'ın temsilcisiyse Kearns'ün eleştirilerine tepki göstererek, "Eski başbakan, Tayvan hükümeti tarafından davet edildi. Tayvan, kendi halkının çıkarına neyin uygun olduğunu Rutland milletvekilinden daha iyi bilir" dedi. 

BK Başbakanı Rishi Sunak'ın yönetiminden yapılan açıklamadaysa Truss'ın ziyaret kararını bağımsız olarak aldığı ve bunun hükümetle ilgisi olmadığı ifade edildi.

Eski BK liderinin salı günü açıkladığı ziyareti haftaya hangi gün gerçekleştireceği henüz bilinmiyor. 

Truss'ın ziyaret planı Çin'de devlet medyasından da tepki topladı. Çin Komünist Partisi'nin İngilizce yayın organı Global Times'ın haberinde şu ifadelere yer verildi:

Truss, Tayvan'ın politikacıların siyasi sermaye elde etmek için istedikleri zaman ziyaret edebilecekleri bir ‘internet ünlülerinin buluşma noktası' ya da herhangi birinin Çin'i kontrol altına almak için kullanabileceği bir araç olmadığını anlamalıdır.

 


Çin - Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.


Independent Türkçe, Guardian, BBC, Telegraph 

DAHA FAZLA HABER OKU