İtalya'da makarna krizi: Hükümet acil toplanıyor

Buğday fiyatlarındaki düşüşe rağmen makarna fiyatlarının artması ülkeyi karıştırdı

Tüketici hakkı grupları, makarnanın sadece ürün değil, İtalyan kimliğinin parçası olduğunu savunuyor (Unsplash)

İtalya'da makarna fiyatlarındaki artış nedeniyle hükümet toplantı düzenleyecek. 

İtalyan hükümeti, makarna fiyatlarındaki ciddi artışı değerlendirmek için Sanayi Bakanı Adolfo Urso'nun çağrısıyla bugün acil toplantı yapacak. 

Bakanlığın verilerine göre, buğday fiyatlarındaki düşüşe rağmen spaghetti ve diğer makarna ürünlerinin fiyatları martta yıllık bazda yüzde 17,5 yükseldi.

Aynı dönemdeyse İtalya'nın Avrupa Birliği (AB) uyumlaştırılmış tüketici fiyatları endeksindeki (HICP) artışsa yüzde 8,1 oldu. Nisandaysa bu oran 8,8'e yükseldi. HICP, eruo bölgesinde yer alan ülkeler arasındaki enflasyon hesaplama uyumsuzluğunu çözmek için Avrupa Merkez Bankası tarafından geliştirilen bir hesaplama yöntemi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gıda ve enerji alanındaki çekirdek enflasyon ise nisanda yıllık bazda sabit kalarak yüzde 6,8 seviyesindeydi.

Ülkede makarnanın üretildiği durum buğdayının fiyatıysa resmi verilere göre geçen yıla kıyasla yüzde 30 azaldı.

Hükümetin görevlendirdiği özel komisyonun düzenleyeceği toplantıda, fiyatlarda hammadde, enerji ve üretim maliyetlerindeki artışın etkileri incelenecek. Ayrıca bunlarla ilgili ne tür adımlar atılabileceği kararlaştırılacak.

Ülkenin önde gelen tüketici hakkı gruplarından Assoutenti, fiyat artışından gıda şirketlerini sorumlu tutuyor. 

Grubun başkanı Furio Truzzi, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a "Artışların tek açıklaması, büyük gıda gruplarının kârlarını artırmak için spekülasyon yapması" dedi. 

Assoutenti'nin nisanda yayımladığı raporda, ülkede makarna fiyatlarının geçen yıla kıyasla ortalama yüzde 25 arttığı görülmüştü.

Üreticilerse enerji, ambalaj ve lojistik maliyetleri nedeniyle masrafların arttığını ve bunun makarna fiyatlarına yansıdığını savunuyor. 

Gıda üreticilerini temsil eden Unione Italiana Food'un sözcüsü Ivana Calo, makarna temelde ucuz olduğunu ve fiyat artışlarının ailelerin bütçesine "sınırlı etki edeceğini" öne sürdü.


Independent Türkçe, Washington Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU