Kılıçdaroğlu: Geçen seçim bize oy vermeyeni ikna edip sandığa götürün

Millet İttifakı'nın bir gün önceye çekilen İstanbul mitingi gerçekleşti. Yüz binlerin katıldığı etkinlikte sekiz liderin konuşması yaklaşık 2 saat 15 dakika sürdü

Millet İttifakı'nın İstanbul Maltepe'deki mitingine katılım yoğundu / Fotoğraf: Sedat Elbasan

İstanbul Maltepe, seçimlere 8 gün kala tarihi günlerinden birini yaşadı.

Millet İttifakı mitinginin adresi Orhangazi Şehir Parkı'ydı.

Saat 17.30'da başlayacağı duyurulan etkinliğe katılım yoğundu.
 

photo_2023-05-06_21-34-00.jpg
Fotoğraf: Sedat Elbasan



Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı alana öğle saatlerinde gelmeye başlayan katılımcılar hayat pahalılığı, özgürlük, adalet temalı pankartlar taşıdı.

Türkiye 14 Mayıs'taki çifte seçime doğru giderken Y ve Z kuşağı seçmen ilk kez çoğunlukta.

Maltepe'deki mitinge genç seçmenin de ilgi gösterdiği görüldü. 
 

z.jpg
Fotoğraf: Dora Mengüç

 

Dört farklı güvenlik noktasından alana girebilen katılımcılar, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek amaçlı seçim müziği yapan rapçi Ozbi'nin konserini izledi.

İttifakın belediye başkanları ve milletvekili adayları tek tek sahneye çıkıp halkı selamladı. 
 

mesajlar.png
İnfografik: Dora Mengüç


13. cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasını yapmadan önce beş partinin genel başkanları ile İBB ve ABB başkanları halkın karşısındaydı.

Karamollaoğlu: Derdimiz makam değil 

Yarım saat geç başlayan mitingde sahneye ilk çıkan Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu oldu.

Karamollaoğlu, 15 Mayıs sabahının yeni bir dönemin başlangıcı ve Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığının tescili olacağını belirtti.
 

kara.jpg
Fotoğraf: Saadet Partisi



"6 siyasi parti olarak ülkemizin son 21 yıldır içine sürüklendiği sıkıntılara derman olacağız, derdimiz makam değil" diye konuştu. 

Yavaş 12 dakika İmamoğlu yarım saat konuştu

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayları Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu konuşmalarını peş peşe gerçekleştirdi.
 

photo_2023-05-06_21-34-02.jpg
Fotoğraf: Sedat Elbasan



ABB Başkanı Yavaş, Cumhur İttifakı'nın seçim kampanyasını "Gemilerle, tanklarla, tüfeklerle seçime hazırlanıyorlar. Sanki seçime değil savaşa hazırlanıyorlar. Hepimizi sandığa gömecekmiş, ne diyeyim ben sana?" sözleriyle eleştirdi.

15 Mayıs'ı beklediklerini belirten Yavaş, 16 katrilyonluk Ankapark dosyasını anımsatarak, "Hukukun üstünlüğü yerini bulacak" dedi.

İmamoğlu: "Tayyip kork, seni yıkıyoruz" pankartı yakınına bir ambulans alalım 

İBB Başkanı İmamoğlu seçim süresince katıldığı diğer mitinglerde olduğu gibi bir kez daha "Aramızda kalsın kazanıyoruz" mesajı verdi.

İstanbul'un Türkiye siyasi tarihindeki yerini hatırlatan İmamoğlu, "Kurtuluş Savaşı dönemi Sultanahmet mitingi nasıl tarihin akışını değiştirdiyse bu miting de öyle olacak" dedi.
 

imam.jpg
Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu / Fotoğraf: İBB



Eşi Dilek İmamoğlu'nun Van mitinginde zafer işareti yaptığı görüntüleri yayınlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren İmamoğlu şunları söyledi: 

Biz size benzemeyiz. Ey kötülüklerin benzersiz sahibi! Biz ailelerimizi oy uğruna işin içine katmayız. Siyasi rakiplerimizin eşini, çocuğunu hedef haline getirmeyiz. Allah kalbinde sevgi olmayana sevgi bahşetsin. Dua edeceğim ama faydası yok. Allah senin iyiliğini versin"

İmamoğlu, seçimin ilk turda bitmesi gerektiğini ifade ederek, ikinci tura kalması halinde iktidarın her türlü işi yapabileceğini savunarak "İkinci tura giderse ellerinden geleni yapacaklar. Bunların fıtratında var" diyerek seçim güvenliğine işaret etti.

İBB Başkanı ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı İmamoğlu, "15 Mayıs sabahı uyandığınızda mis gibi demokrasi, mis gibi cumhuriyet, mis gibi eşitlik kokuyor diyeceksiniz" diye konuştu.

"6 Mayıs" vurgusu

Mitingde 68 kuşağı öğrenci liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf İnan ve Hüseyin Arslan'ın idam edilişlerinin 51. yıldönümüne ithafen Can Yücel'in "Aşk olsun" şiiri okundu ancak adları anılmadı.
 

photo_2023-05-06_21-34-06.jpg
Fotoğraf: Sedat Elbasan



İBB Başkanı İmamoğlu ise konuşmasında 31 Mart 2019 seçimlerinin 6 Mayıs'ta YSK tarafından iptaline değinip "4 yıl önce aynı gün bir yargı darbesiyle karşı karşıya kalmıştık. Yuhalayın ki; bir daha kimse buna cesaret edemesin. Ama onlara öyle bir Osmanlı tokadı atıldı ki, unutamadılar" dedi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Babacan: 14 yılda 124 doları kim çaldı?

Maltepe'deki etkinlik sahnesine çıkan ikinci siyasi parti lideri DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan oldu.

Babacan, Millet İttifakı'nın çoğunluğu sağlayacağını öne sürüp İstanbul'un bu ülkenin yoksulluğunu bilen en iyi kentlerden biri olduğunu belirtti.

DEVA Partili lideri bu sözlerinin ardından cebinden en büyük banknot 200 TL'yi çıkarıp halka gösterdi.
 

babacan.jpg
DEVA Partisi lideri Babacan / Fotoğraf: DEVA Partisi



58. ve 59. hükümette ekonomi bakanlığı görevini yürüten Babacan, paranın değerini yitirdiğini söyledi:

2010'dan bu yana ülkeyi getirdikleri şu hale bakın. Bakın bu 200 liralık banknot. 2009'da tedavüle çıktığında 134 dolar ediyordu. Bugün 10 dolar bile etmiyor. Herkesin cebindeki bu parayı bu hale düşüren 124 doları kim çaldı?"

En geç iki yıla kadar enflasyonu tek haneye indirecekleri vaadini yineleyen Babacan, "Ne kadar demokrasi o kadar ekonomi. Hukukun üstünlüğünü sağlayacağız, çürük zemine sağlam ekonomi inşa edemezsiniz" diye konuştu

Miting öncesinde beklendiği üzere Millet İttifakı'nın ekonomi A Takım kurmayları tanıtılmadı.

Uysal: Seçime darbe diyorlar

Babacan'ın ardından kürsüye çıkan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal konuşmasında ise yolsuzluk temasını işledi.

Uysal, "Bu büyük ülkenin kaynaklarını 85 milyona değil de bir avuç insana yedirenlere 'Yeter' diyeceğiz" dedi.
 

photo_2023-05-06_21-34-04.jpg
Fotoğraf: Sedat Elbasan



Türkiye'nin tarihi bir kavşaktan geçtiğini belirten Uysal, "Sadece 4-5 yıllık bir siyasi dönemi değil 1 buçuk asırlık gelişim çizgisi içinde bir devri belirliyoruz" mesajı verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "14 Mayıs siyasi darbe girişimidir" sözlerini eleştiren Uysal, "Bunların zihin dünyaları ortaya döküldü" diye konuştu.

Davutoğlu: Kıymayı 400 lirayı yiyorsunuz çünkü...

Kürsü sırası Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu'na geldiğinde 64 yaşındaki siyasetçi miting alanında "Türkiye Cumhuriyeti'nin seçilmiş son başbakanı" diye takdim edildi.

Davutoğlu, konuşmasında ülkenin tarım politikalarına değineceğini ifade etti. 
 

dav.jpg
Ahmet Davutoğlu / Fotoğraf: Gelecek Partisi



"Bunlar ejder meyvesiyle beslenip halka soğanı çok görenler. Milleti kuru soğana muhtaç edenler gidecek, Anadolu yiğitleri geri gelecek" dedi.

Davutoğlu, halkın neden pahalı et yediği konusu hakkında ise şunları söyledi:

Toprak ranttır diyen zihniyetin karşısında topraktan geldik toprağa gidiyoruz diyen bir zihniyet var. Kilosu 400 liraya et yiyorsunuz çünkü bunlar toprakla savaşıyor. İmar baronları gidecek, köylü gelecek"

6'lı masayı bir araya getiren "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" vaadinden miting esnasında bahseden tek lider Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu oldu.

Akşener: Bu ablanıza 'minnoş bir oy' rica ediyorum...

Büyükşehir belediye başkanları ve genel başkanlar "cumhurbaşkanı yardımcısı" olarak takdim edilirken İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "müstakbel başbakan" olarak tanıtıldı.

Torunu Pars ile birlikte sahneye çıkan Akşener sahnede yaklaşık 12 dakika konuştu. 
 

aks.jpg
Meral Akşener ve torunu meydandakileri böyle selamladı / Fotoğraf: İYİ Parti



"Ben de oylarınızla başbakan olmak istiyorum" diyen İYİ Parti lideri, "Burada hem CHP hem İYİ Parti seçmenleri var. Her CHP'li aileden bir tanecik oy istiyorum. Bu ablanıza da minnoş bir oy rica ediyorum. Bir oy Kemal'e bir oy Meral'e" mesajı verdi.

Seçim kampanyası başladığından bu yana İzmir ve Kocaeli mitinglerinin ardından Akşener, Kılıçdaroğlu ile birlikte üçüncü büyük etkinliğe İstanbul'daki bu buluşmada katıldı.

Meydanda "Hırsız Erdoğan" sloganları

Akşener konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın olduğunu ifade edip birlikte yolsuzluk yaptığını iddia eden bir video yayınlayan Ali Yeşildağ'a da değindi. 

İYİ Parti lideri "Recep Bey hazır kaset orda, bize küfretmek yerine sen bu videoyu bir sorgula" dedi.
 

photo_2023-05-06_21-34-03.jpg
Fotoğraf: Sedat Elbasan



Bu esnada miting alanını dolduran kalabalık "Hırsız Tayyip" sloganları attı.

Kılıçdaroğlu: Cumhur ittifakına oy vereni ikna edin, bize oy versin 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kürsüye son çıkan isimdi.

Yaklaşık iki saat boyunca Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını bekleyen kalabalık ismi anons edildiğinde kendisini coşkuyla karşıladı.
 

FveNM0hWwAAMOlL.jpg
Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu / Fotoğraf: CHP



Kılıçdaroğlu anons edilirken, "Gitti gidiyor tiran, geliyor gelmekte olan..." ifadesi dikkat çekti.

"Türkiye'ye demokrasiyi getirmeye hazır misiniz? Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye'ye hazır mısınız?" diyen Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi huzursuzluktan çıkaracaklarını, ülkeyi tek bir kişiye teslim etmeyeceklerini belirtti.

Diğer liderlerin aksine konuşmasının temelini İstanbul mitinginde de yine pozitif siyasal iletişim temeline oturtan Kılıçdaroğlu iktidarla polemiğe girmemeyi tercih edip Y ve Z kuşağına gönderme yaptı:

Değişime hazır mısınız, demokrasiyi geri getirmeye hazır mısınız? Yaklaşık 800 bini aşkın genç İstanbul'da oy kullanacak. Dünya siyasi tarihine önemli bir armağan bırakacağımızdan eminim. Birlikte mücadele ettiğimiz zaman çözülmeyecek hiçbir sorun yok. Beraber ve birlikte akılla, ahlakla, erdemle, ayrımcılık olamadan yöneteceğiz. Bu ülkeye baharı getireceğiz"

Konuşması "Hak Hukuk Adalet" sloganlarıyla zaman zaman kesilen Kılıçdaroğlu'nun sözlerine akşam ezanı arası da verildi.


 

FveNM0kWYAEHwIT.jpg
Fotoğraf: CHP



"Benim saray merakım yok, sizler gibi yaşıyorum" diyen Kılıçdaroğlu, en geç iki yıl içinde tüm Suriyeli ve Afgan göçmenleri ülkelerine göndereceklerini ifade etti ancak izleyecekleri yol haritasından bahsetmedi, mitingde en çok alkış toplayan cümlelerden biri de bu oldu.

Kendisinin cumhurbaşkanlığına "beşli çete" diye nitelediği iş insanları ve uyuşturucu baronlarının karşı çıktığını belirten Millet İttifakı adayı Kılıçdaroğlu "Sadece yuh çekmekle olmaz. Sandığa giderken cumhur ittifakına oy veren birini ikna edip yanınızda götüreceksiniz" mesajı verdi:

5'li çetelerin yurt dışına paraları nerelere getirdiklerini biliyorum. Amerika'da gökdelenler yaptığını biliyorum. Muhammed Ali Clay'ın çiftliğini nasıl satın aldıklarını biliyorum. Tamamını ama tamamını son centine kadar alıp getireceğim, bu millete vereceğim. Sadece bir işlemden 1 milyarın nasıl götürüldüğünü Meral Hanım söyledi. Onların tamamını kuruşu kuruşuna getireceğim ve size vereceğim. Kul hakkı yemem, kul hakkı yedirmem. Onlar diyorlar mı, kul hakkı yemeyeceğiz diye. Kul hakkı yiyenin burnundan fitil fitil getireceğim"

En kısa Karamollaoğlu en uzun İmamoğlu 

Millet İttifakı'nın İstanbul mitinginde en uzun konuşmayı İmamoğlu, en kısa konuşmayı Karamollaoğlu gerçekleştirdi.
 

photo_2023-05-06_21-34-01.jpg
Fotoğraf: Sedat Elbasan



İmamoğlu'nun yaklaşık yarım saat kaldığı kürsüde Karamollaoğlu 6, Uysal 20, Babacan 14, Yavaş 12, Akşener 8, Davutoğlu 18, Kılıçdaroğlu ise 15 dakika konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU