Körfez ülkeleri Schengen vizesine benzeyen birleşik bir vize vermeyi düşünüyor

Turizm sektörünün altı ülkenin GSYH'sine katkısını artırmak için ortak bir turizm stratejisi geliştiriliyor

Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında bu vizenin nasıl alınacağı konusunda bakanlar düzeyindeki görüşmeler sürüyor / Fotoğraf: AFP

Körfez ülkeleri, Avrupa Birliği'nin (AB) 'Schengen' vizesine benzer şekilde, altı ülkenin tamamına girmek için birleşik bir vize vermeyi düşünüyor.

İnternet haber siteleri, Körfez yetkililerinin bakanlar düzeyinde, birleşik bir vizenin nasıl alınacağı etrafında dönen tartışmaların varlığından bahseden açıklamalarından alıntılar yaptı.

Hotelier Middle East dergisinin aktardığına göre Bahreyn Turizm Bakanı Fatıma es-Sayrfi, şu anda Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Arap Seyahat Pazarı fuarının oturum aralarında "Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerini kapsayan birleşik bir vize verilmesi düşüncesi var" dedi.

KİK ülkeleri arasında bu vizenin nasıl alınacağına ilişkin bakanlar düzeyinde görüşmelerin sürdüğünü de sözlerine ekleyen es-Sayrfi, "Bunun çok yakında olacağını düşünüyoruz. Çünkü yurt dışından gelenlerin genellikle bir ülkede değil birkaç Körfez ülkesinde vakit geçirdiklerini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Es-Sayrfi ayrıca, "Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan ile birlikte ortak tanıtımından yararlandı. 2022 yılında 8,3 milyon turist hedeflerken 9,9 milyon turiste ulaştık. Çünkü Körfez pazarları ile birlikte ülkemizde turizmin tanıtımına katkı sağladık" diye konuştu.


Deneysel testler

Es-Sayrfi sözlerini şöyle sürdürdü:

Geçtiğimiz yılın sonunda Katar'da düzenlenen FIFA 2022 Dünya Kupası, Körfez ülkeleri arasında birleşik vize konusunda karşılıklı iş birliği için başarılı bir 'deneysel test' olarak görüldü. Temaslar sürüyor ve Körfez bölgesi için bir 'Schengen' vizesinin çok faydalı olabileceğine dair artan bir görüş var. Gün gelecek turistler herhangi bir ülke ismi vermeden Avrupa'ya gideceğini söyleyenler gibi 'Körfez'e gidiyoruz' diyecekler.


BAE Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Abdullah es-Salih ise Arap Seyahat Pazarı gündemi kapsamında gerçekleştirilen tartışma oturumunda, "KİK'e bağlı tüm ülkeler turizm sektörünün, ekonomilerinin büyümesi için hayati önem taşıdığına inanıyor" ifadelerini kullandı.

Es-Salih, "Turizm sektöründe ortak pazarımız ve birleşik politikalarımız var. KİK ülkeleri, büyümeyi kolaylaştıracak kapsamlı düzenleme, politika ve prosedürlere sahip olarak arz ve talebin her iki tarafından da yararlanabilir" dedi.


İyi tecrübe

Es-Salih sözlerini şöyle sürdürdü:

KİK ülkeleri, ziyaretçilere iyi bir deneyim sunmaları halinde onların bölgedeki diğer ülkeleri de ziyaret edebileceklerine inanıyor. Bunu yaparak, birçok ülke arasında kısıtlama olmadan hareket edebilecekleri, sınır ötesi seyahatleri kolaylaştırabilecekleri ve Körfez'in çeşitli ülkelerini ziyaret etmek için tek bir paket oluşturabilecekleri için daha mutlu olacaklar.


Es-Salih, "Bakanlar, turizm sektörünün altı ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'sına (GSYİH) katkısını artırmak, vatandaşların istihdamını teşvik etmek, rekabet gücünü yükseltmek ve sürdürülebilir bir turizm sektörü sağlamak amacıyla Körfez ülkeleri için birleşik bir turizm stratejisi belirledi" dedi.

Es-Salih son olarak "KİK ülkeleri arasında, Körfez ülkelerindeki tüm destinasyonları tanıtan yeni bir uygulama ve web sitesinin başlatılması ve diğer ülkelerdeki etkinliklere tek bir çatı altında nasıl gidileceği ve katılınacağı konusunda bir anlaşmamız var. Bu, konseyin genel vizyonunun bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.
 


Aynı bağlamda Suudi Arabistan Turizm Kurumu CEO'su Fahd Hamiduddin şunları söyledi:

Bugünlerde gezginler ve turistler sadece bölgedeki bir ülkeyi ziyaret etmeyi düşünmüyor. Yarının gezginlerinin her zaman birden fazla istasyona, rotaya ve bölgeye bakacağına inanıyorum.


Hamiduddin, ülkesinin Katar'daki FIFA 2022 Dünya Kupası'ndan büyük fayda sağladığını ve bunun da ortak teklifleri teşvik etme ve herkese fayda sağlama olasılığını yansıttığını sözlerine ekledi.

Arap Seyahat Pazarı fuarının bölgesel düzeyde turizm etkinliklerinden biri olması dikkat çekiyor.

Fuar, her yıl, seyahat ve turizm endüstrisindeki çalışanlar için tüm alanları kapsayan turizm anlaşmalarını karşılamak, iletişim kurmak ve uygulamak için eşsiz bir fırsat olarak düzenleniyor.

Fuar kapsamında, turizm pazarındaki en son araştırmaları ve trendleri sunmak amacıyla, bu sektördeki uzmanların katılacağı bir dizi seminer, tartışma oturumları ve özel çalıştaylar düzenlenecek.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU