En iyi 10 kara komedi dizisi

Listenin 1 numarasında Netflix'in depresyon ve bağımlılık gibi önemli konuları işleyen cesur dizisi yer alıyor

Beef, Rotten Tomatoes'ta yüzde 99'luk bir puana sahip (Netflix)

Sinema ve eğlence dünyasından haberler veren internet sitesi Collider, kara mizah yapan en iyi 10 komedi dizisini seçti. Kimi zaman kişisel kimi zamansa sosyal problemlere dayanan hicivler ve içerdiği trajedi unsurlarıyla farklılaşan kara komedileri içeren liste, türün öne çıkan dizilerini bir araya getirdi. İşte Collider'a göre You're the Worst'ten BoJack Horseman'a kadar televizyondaki en iyi kara komediler...

10- You're the Worst (2014-2019)

fxx.JPG
FXX'in 5 sezon süren dizisinin son bölümü 2019'da yayımlandı (FXX)


Birbirine aşık olduktan sonra ilişki yaşamaya çalışan iki toksik ve kendine zarar veren kişiye (Chris Geere ve Aya Cash) odaklanan You're the Worst, karanlık romantik komedilere ilgi duyanlar için son derece ilgi çekici. Hassas konuları başarılı bir şekilde işlerken önemli konulara da yenilikçi bir şekilde ışık tutmayı başaran dizi, depresyonu doğru şekilde tasvir etmeyi başarıyor. Collider'a göre You're the Worst, bir oturuşta izlenebilecek kadar kolay akıyor. 

9- Beef (2023)

beef.jpg

British GQ'dan Jack King, Netflix'in Squid Game'den bu yana en iyi yeni dizisinin Beef olduğunu söyledi (Netflix)


A24'ün yeni dizisi Beef, bu yılın en çok beğenilen yapımlarından biri oldu. Lee Sung Jin'in yaratıcısı olduğu ve prömiyerini nisan başında yapan dizide Steven Yeun ve Ali Wong, feci sonuçları olan bir yol verme kavgasına karışan Danny Cho'yla Amy Lau rolünde. Collider'a göre intikam, aile ve akıl sağlığı gibi konulara değinen Beef, karşılıklı yıkıma dair merak uyandıran hikayesiyle güldürdüğü kadar yürek burkmayı da başarıyor.

8- Peep Show (2003-2015)

peep.JPG
Dizinin Amerikan yapımı yeniden çevrimi için çalışmalara başlandı (Objective Productions)


Britanya yapımı Peep Show, hiçbir ortak özelliği olmayan 20'li yaşlarındaki iki oda arkadaşı Mark  ve Jez'i merkeze alarak günlük yaşamlarında geziniyor. Dizi, ikilinin gerçeklerle başa çıkma çabalarını gözler önüne sererken Olivia Colman gibi tanınmış yüzleri de görme fırsatı sunuyor. Hayranları tarafından gelmiş geçmiş en iyi kara komedilerden biri olarak gösterilen Peep Show, günlük hayatın kirli gerçeklerini yakalayarak öne çıkıyor. 

7- What We Do in the Shadows (2019-)

shadows.JPG
Emmy Ödüllü dizinin başrollerinde Kayvan Novak, Matt Berry, Natasia Demetriou, Harvey Guillén ve Mark Proksch var (FX)


Jemaine Clement'in en çok izlenen paranormal dizisi, Staten Island'da yüzlerce yıldır birlikte yaşadıktan sonra modern hayatın sıradan yönleriyle başa çıkmaya çalışan eden dört vampiri izleyicilerle tanıştırıyor. Dizi, Clement ve Taika Waititi'nin aynı adlı uzun metrajlı filmine dayanıyor. Türü komik bir şekilde hicvetmeyi de başaran bu sahte belgesel, aynı zamanda kabul görmenin önemini de inceleyen büyüleyici bir senaryoya sahip.

6- Barry (2018-2023)

Barry (HBO).jpg
HBO imzasını taşıyan Barry'deki performansı Bill Hader'a Emmy Ödülü kazandırmıştı (HBO)


Son sezonu bu yıl yayımlanan Bill Hader liderliğindeki bu kara komedi, iş için Los Angeles'a taşınan ancak kendisini şehrin tiyatro sanatları sahnesinde bulan Midwest'li kederli bir kiralık katili konu alıyor. Alec Berg'le başroldeki Bill Hader'ın birlikte kaleme aldığı Barry, komik olduğu kadar dramatik olmayı da başarıyor. Collider, diziyle ilgili şöyle yazıyor:

"Barry, bu kategorideki pek çok dizi gibi kendini fazla ciddiye almasa da, hiç şüphesiz sonsuz değişim arzusunu yansıtan iyi hazırlanmış bir karakter çalışması."

5- The White Lotus (2021-)

lotus.JPG
HBO yapımı dizinin üçüncü sezonu'nun Tayland'da geçmesi planlanıyor (HBO)


The White Lotus, başından beri ilgiyle izlense de ikinci sezonu yayımlandığından beri popülaritesi daha da arttı. Sayısız komik internet miminin ortaya çıkmasına yol açan Mike White imzalı antoloji dizisi, bir tatil köyünde kalan misafirkler ve çalışanların bir haftasını konu alıyor. Akıllıca yazılmış HBO yapımı bu kışkırtıcı sosyal hiciv, Collider'a göre "güç, ahlak ve zenginlik üzerine düşündürücü mesajlar veriyor". 

4- Fleabag (2016-2019)

fleabag_AP.jpeg
Fleabag, 2019'daki Emmy Ödülleri'nden 4 ödülle dönmüştü (Amazon Prime)


Phoebe Waller-Bridge'in yazdığı, yönettiği ve başrolünde yer aldığı dizi, tamamen travma ve keder üzerine. İzleyiciler, ismini asla öğrenemedikleri alaycı ve esprili anlatıcıyı yaşadığı trajedilerle başa çıkıp iyileşmeye çalışırken takip ediyor. Ancak Collider'a göre tek sorun, birçok insan gibi anlatıcının da kendisine yardım etmeye çalışan herkesi anında reddetmesi. İlk sezonuyla da başarılı bulunan Fleabag, The White Lotus'ta olduğu gibi ikinci sezonun yayımlanmasıyla çok daha fazla kişinin ilgisiyle karşılaştı. İzleyicisini kendini sevip kabullenme, modern feminizm ve mutsuz evlilikler üzerine düşünmeye iten Fleabag, Andrew Scott'ın canlandırdığı "seksi rahip" karakteriyle de unutulmazlar arasına giriyor.

3- It's Always Sunny in Philadelphia (2005-)

sunny.JPG
2005'te FX'te yayımlanmaya başlayan dizinin oyuncu kadrosunda tecrübeli isim Danny DeVito da yer alıyor (FX)


Rob McElhenney ve Glenn Howerton tarafından yaratılan It's Always Sunny in Philadelphia, yayımlanmasının üzerinden 20 yıl geçtikten sonra bile hala en iyiler arasında gösteriliyor. Dizi, Philadelphia'da barları olan beş arkadaşı konu alıyor. Collider, dizinin yaptığı mizahı "gece kadar karanlık" olarak nitelendirirken karakterlerin üzerine şaka yapmadığı neredeyse hiçbir ciddi konu olmadığını hatırlatıyor. Haziranda 16. sezonu yayımlanacak olan diziyle ilgili Collider şu ifadeyi kullanıyor:

"Bu dizi kesinlikle herkese göre değil."

2- Succession (2018 - 2023)

succession.JPG
Dizinin final sezonuna ait bölümler her pazar yayımlanıyor (HBO)


HBO yapımı dizi, uluslararası medya ve eğlence holdingi Waystar RoyCo'yu işleten ve aile reisinin sağlığı bozulunca işi kontrol etmek için mücadele eden Roy ailesinin hikayesini anlatıyor. Jesse Armstrong tarafından yaratılan dizi, çılgın miktarda zenginliğin ne kadar yozlaştırıcı olabileceğini anlatırken aynı zamanda işlevsiz ailelere ve geride bıraktıkları yaralara da güçlü bir ışık tutuyor.

1- Bojack Horseman (2014-2020)

bojack-horseman-netflix-.jpg

Dizide Bojack Horseman'ı Will Arnett seslendirmişti (Netflix)


Çoğunlukla Hollywood'da geçen Netflix'in orijinal animasyon dizisi, bir hayalet yazara biyografisini yazdırarak yeniden gündemde olmayı uman, 1990'ların solmuş yıldızı, insan benzeri at BoJack Horseman'ı konu alıyor. Dizi bolca komedi unsuru içeriyor olsa da depresyon ve bağımlılık gibi önemli konuları işlemeyi de ihmal etmiyor. Collider, diziyle ilgili şu açıklamayı yapıyor:

"BoJack Horseman muhtemelen herkesin zevkine uygun değil ama türünün tartışmasız en sevilenleri arasında yer alıyor."
 


Independent Türkçe, Collider

Derleyen: Nazlı Erdol

DAHA FAZLA HABER OKU