Dünyada 1 Mayıs: Milyonlar alanları doldurdu

Farklı coğrafyalardan benzer talepler duyuluyor

Fransa'da gösteriler yılbaşından beri sürüyor (AP)

Her sene olduğu gibi bu yıl da işçi ve emekçiler, Mayıs'ın gelmesiyle birlikte bayramlarını dünyanın dört bir köşesinde kutluyor. 

filipinler
Filipinler'in başkenti Manila'da da kortejler oluşturuldu (AFP)


Diğer yandan 1 Mayıs, ekonomik adaletsizliğin pençesindeki milyonlar için protesto zamanı anlamına da geliyor. 

tayvan

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in maskesini takan bir gösterici, iş kanununda yapılan reformların hesabını sordu (Reuters)


Üç yıl süren Kovid-19 kısıtlamalarının ardından Asya genelindeki eylemlerde katılımın çok arttığı görüldü. 

srilanka

Sri Lanka'da Karl Marx, Friedrich Engels, Vladimir Lenin gibi isimlerin portreleri, Kolombo'da Halk Kurtuluş Cephesi tarafından düzenlenen gösteride taşındı (AP)


Japonya'nın başkenti Tokyo'da toplanan binlerce gösterici hükümetin savunma bütçesini iki katına çıkarmasına karşı geldi. Bu paranın halkın refahı için harcaması gerektiği savunuldu. 

hindistan
Hindistan'ın Haydarabad kentindeki sendika üyeleri dans da etti (AP)


Güney Korelilerin ön plana çıkan talebi, daha yüksek maaştı. Onbinlerce kişi yüksek enflasyon ve fazla çalışma saatlerinin maaşlara yansımadığını vurguladı. 

güney kore

Güney Kore'nin başkenti Seul'de Sendijakar Konfederasyonu kalabalık oluşturmayı başardı (AP)


Kuzey Kore İşçi Partisi'nin resmi yayın organı Rodong Sinmun gazetesinde ilginç bir başyazı yayımlandı. İşçilerin üretimdeki kotalarını doldurarak ülkenin lideri Kim Jong-un'a daha fazla destek vermesi gerektiği savunuldu. 

endonezya

Endonezya'daysa istihdam yaratmaya yönelik yasanın işçiler ve çevreye zarar vereceği haykırıldı (AP)​​​​​​​


Lübnan'daki göçmen ev işçileri de ekonomik krizdeki bu ülkede eylem düzenledi. Nüfusun dörtte üçünün fakirlik koşullarında yaşadığı Ortadoğu ülkesinde işçiler omuz omuzaydı. 

Lübnan
Lübnan'da ev işçileri sendikası "Sizin köleniz değiliz" derken Beyrut'taki komünistlerin eyleminde davul ve zurna da görüldü (AP)


İspanya çapında 70'ten fazla yürüyüş düzenlendi. Güçlü sendikalar, AB ortalamasına göre zaten düşük kalan maaşlar yükselmezse "sosyal çatışma" yaşanacağı uyarısında bulundu. Haftada 4 gün çalışma planları desteklendi.

Başkent Madrid'de avukatlar izin günü hakkı için harekete geçti zira mevcut yasalar onların yılda 365 gün boyunca göreve hazır olmasını talep ediyor. Aileden birinin ölümü ya da acil tıbbi durumlar da mazeret olarak kabul görmüyor. Son yıllarda pek çok avukat, serum takılıyken çalışmak zorunda kalmalarını gösteren fotoğrafları internette paylaşıyor. 

yunanistan

Yunanistan'ın başkenti Atina'da seçimlere 20 gün kalsa da sokaklar hareketli (AP)


Fransa'da sendikalar uzun zamandır sürdürdükleri protestolarda dile getirdikleri talebi bir kere daha yüksek sesle haykırdı: "Emeklilik yaşını 62'den 64'e yükseltmeyin!" 

Farklı sıkıntılar da bu günde dile getiriliyor. Küresel iklim değişikliğinin dünyanın sonunu getirebileceğini savunanlari, Paris'teki Louis Vuitton Müzesi'ni spreyle boyadı.

Güçlü sendikalar, iklim eylemcileriyle birleşince katılımcı sayıları yüksek oldu. 2024 Paris Olimpiyatları da protesto edildi. Bu karar kamuoyunda geniş kesimler tarafından iyi karşılanmasa da emniyet müdürleri, istihbarat için kendilerine verilen drone kullanma iznini kullandı.

fransa
Paris'teki gösterilerde biber gazları eksik olmadı (AP)


Almanya'da kadın ve LGBTQ+ bireylere yönelik şiddet protesto edildi. Nisan'ın son gününde düzenlenen "Geceleri Geri Alıyoruz" yürüyüşüne binlerce kişi katıldı. Polisle tek tük çatışmalar yaşansa da bu gösteri büyük ölçüde sorunsuz geçti. Bugün ülke çapında pek çok işçi eylemi düzenleniyor.

Baskıların eylemleri engellediği yerler de oldu. Seçimlerin yaklaştığı Pakistan'daki bazı kentlerde sokaklarda eylem yapılması yasaklandı. Peşaver'de sendikalar kutlamalarını iç mekanlarda yapmak zorunda kaldı. 

pakistan
Pakistan'da geçen sene başbakanlık görevinden alınan İmran Han'ın destekçileri, Lahor'da onun otomobilinin etrafına üşüştü (AP)


Ukrayna'yı istila eden Rusya'daki eylemler de, komünist dönemdeki gösterilerle kıyaslanmak bir yana dursun, önceki yılları dahi arattı. 

rusya
Rusya Komünist Partisi, Moskova'daki Kızıl Meydan yakınlarında Karl Max heykeli civarında gösteri yaptı (AP)


 

Independent Türkçe, Reuters, AP

DAHA FAZLA HABER OKU