Huawei'ye sabit disk satan Seagate'e ABD'den 300 milyon dolarlık ceza

Seagate'in, yasaklı Huawei'ye 1,1 milyar doları aşan mal sattığı açıklandı

ABD Ticaret Bakanlığı, Seagate'in Huawei'ye 7,4 milyon sürücü sattığını açıkladı (Reuters)

ABD, Huawei'ye sabit disk sürücüsü satan Seagate'e ceza verdi. ABD Ticaret Bakanlığı, Seagate'in 300 milyon dolar ödemesine hükmetti. 

ABD, ulusal güvenlik ve dış politikadaki tereddütleri gerekçe göstererek Huawei'yi 2019'da ekonomik kara listeye almıştı. Washington, Huawei teknolojisinin Çin ordusu tarafından kullanılabileceğini ve ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit edebileceğini öne sürmüştü. ABD, Huawie'ye uygulanan kısıtlamaları bir sene sonra artırmış ve şirketin, ABD teknolojisiyle ya da yazılımlarıyla tasarlanan ya da ABD'de üretilen ekipmanları kullanmasını yasaklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Ticaret Bakanlığı, dev sabit disk üreticisi Seagate'in bu kısıtlamaları ihlal ederek Huawei'ye 2020'deki kararın ardından değeri 1,1 milyar doları aşan mal sattığını bildirdi

Yetkililer, diğer şirketlerin karardan sonra Huawei'ye satışı durdurmasının altını çizdi. 

ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu'ndan Matthew Axelrod, "Bugünkü eylem, bunun sonucu" dedi. 

Seagate ise ABD dışında yapılan sürücülerin ABD düzenlemelerine tabi olmadığını savunsa da ABD Ticaret Bakanlığı'yla anlaşmaya yolunu seçti. CEO Dave Mosley şöyle konuştu:

Söz konusu sabit disk sürücüsü satışı yaptığımız sırada ilgili tüm ihracat denetimi yasalarına uyduğumuza inanıyor olsak da bu konuyu çözmenin en iyisi olduğuna karar verdik.

Seagate'in 300 milyon dolarlık cezayı 5 yıl boyunca her üç ayda bir 15 milyon dolarlık taksitler halinde ödemesine karar verildi.

ABD, ulusal güvenliği tehdit ettiği gerekçesiyle Huawei dışında Huawei'nin yanı sıra Çin merkezli ZTE, Hikvision, Dahua ve Hytera şirketlerine de Kasım 2022'de yasak getirmişti. Bu şirketlerin cihazlarının satışı yasaklanmıştı. 

Pekin ise Washington'ın bu iddialarını reddediyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU