İsrail ordusu: Kadınlar özel harekat birliklerine katılamaz

Ordunun, Yüksek Mahkeme'ye gönderdiği savunmada kadınlarla erkekler arasındaki "fizyolojik farklara" dikkat çekildi

Muharebe birliklerinde görev yapan İsrailli kadın askerlerin en az 67 kilo ağırlığında ve 164 cm boyunda olması gerekiyor (Reuters)

İsrail ordusu kadın askerlerin, "erkekler ve kadınlar arasındaki fizyolojik farklar" nedeniyle bazı elit muharebe birliklerinde görev yapamayacağını savundu.

İsrail Özel Kuvvetleri'ne katılmak isteyen kadınların Yüksek Mahkeme'ye yaptığı başvurunun görüşüldüğü duruşmada İsrail ordusu savunma yaptı.

İsrail ordusunun mahkemeye sunduğu savunmada, 2020-2021'de kadınların muharebe birliklerinde görevlendirilmesine ilişkin bazı programların uygulandığı ve kararın bu programlar neticesinde verildiği belirtildi.

Yapılan çalışma ve analizler sonucunda, kadınların bazı birliklerin gerektirdiği fiziksel gücü sağlamalarının düşük ihtimal olduğuna karar verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail ordusu, ağır silahlar taşıma ve ağır çantalarla çok uzun mesafeler katetmenin kadınların yaralanma ihtimalini erkeklere kıyasla belirgin şekilde artırdığını savundu.

Ordunun mahkemeye sunduğu analizde, piyade birlikleri içindeki bazı havan timleri gibi ağırlık taşımanın ön planda olmadığı pozisyonlarda yüzlerce kadın askerin bulunabileceği ifade edildi.

İsrail ordusunun savunmasında, ordudaki pozisyonların yüzde 90'ının erkek ve kadınlara eşit şekilde açık olduğu, muharebe birliklerinde de yüzde 20'ye varan oranda kadın askerlerin olduğu belirtildi.

Martta, Arama-Kurtarma ve Muharebe Mühendislik Birliği kadın askerlere açılmış, 12 kadın asker mühendislik birliğinde istihdam edilmeye başlamıştı. Ordu, bu sürecin planlandığı gibi devam edeceğini ve Arama-Kurtarma Birliği'ne de kısa süre içinde kadın askerlerin katılacağını duyurdu.

İsrail Yüksek Mahkemesi'ne yapılan başvurulardan biri, 2020'de pilot programından çıkarılan ve gizli bir hava kuvvetleri görevine verilen bir kadın asker tarafından Özel Kuvvetler'e katılmasına izin verilmesi için yapıldı. Bir diğer başvurununsa, özel sokak komandoları birliğine katılmak isteyen bir kadın subay tarafından yapıldığı belirtildi.

İsrail ordusu mahkemeden başvuruları reddetmesini ve ordunun konuyla ilgili kendi takvimini uygulamasına izin vermesini istedi.


Independent Türkçe, Jerusalem Post, RT

DAHA FAZLA HABER OKU