İsrail'i sokağa döken yargı reformunun mimarı Rothman: Halkın hükümete güvenmediğini gördük

"Diktatörlük kurmak isteseydik hızlıca yapardık"

Hükümet karşıtı protestolara her kesimden yurttaş katılıyor (Reuters)

İsrail'i ayağa kaldıran yargı reformu düzenlemesinin mimarlarından Simça Rothman, protestoların hükümete duyulan derin güvensizliği ortaya çıkardığını itiraf etti.

Radikal sağcı Dini Siyonizm partisinden Rothman, Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a verdiği söyleşide, tartışmalı yargı reformunun “sol ve sağ meselelerinin ötesine geçtiğini, halkın hükümete duyduğu güvensizliği gösterdiğini” söyledi.

İsrail Meclisi'nin Anayasa, Adalet ve Hukuk Komitesi'nin başkanlığını yapan Rothman, şu ifadeleri kullandı: 

Temelde aslında protestolar hükümete duyulan güvensizlikle ilgili. Bu kişilerin çoğu komplo teorisyeni değil. Değişime ihtiyaç olduğunu biliyorlar ama 'Bunu yapmanız için size güvenmiyoruz çünkü dindar ve muhafazakarsınız ve başbakan hakkında üç iddianame var' diye düşünüyorlar.

ABD'den İsrail'e göçen bir ailenin çocuğu olan 42 yaşındaki siyasetçi, ülkesinde özellikle sağ kesim tarafından hukuk ve siyaset alanında önemli figürlerden biri olarak görülüyor.

Rothman, eylemcilerin ve muhaliflerin bazı argümanlarının hatalı olduğunu savunarak, sözlerine şöyle devam etti: 

İddiaların bazıları gerçekten haksız. Eğer diktatörlük kurmak isteseydik bunu hızlıca yapardık. Komiteden görüş istemezdik ve mevzuatı askıya alırdık. Ancak insanların gerçekten korktuğu bir gerçek. Bu doğru ve talihsiz bir durum.

Radikal sağcı Binyamin Netanyahu hükümetinin, yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören reform paketi nedeniyle İsrail yaklaşık 15 haftadır protestolarla sarsılıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkedeki Kanal 12 televizyonuna göre pazar günü Tel Aviv'deki gösterilere yaklaşık 115 bin kişi katıldı. Tel Aviv'in yanı sıra Batı Kudüs, Hayfa, Netanya, Birüssebi ve Rehovot'ta da protestolar düzenlendi.

Başbakan Netanyahu, yoğun tepkilerin ardından 27 Mart'ta reform paketine dair görüşmelerin ertelendiğini duyurmuştu. Meclis'in mayısta yeniden toplanıp görüşmelere devam etmesi bekleniyor.

Reform düzenlemesi Rothman ve Adalet Bakanı Yariv Levin tarafından hazırlanıyor.
 


Rothman, söyleşisinde mayısta devam etmesi öngörülen görüşmelerden umutlu olduğunu ve bazı tavizler verilebileceğini belirterek, şunları söyledi: 

Bunun ne kadar süreceğini bilmiyorum. Levin'in ya da benim düşündüğüm şeye harfiyen uyulması da gerekmiyor. Muhalefetin bir kısmı anlaşmada herhangi bir meşruiyet görmüyor ve görüşmelere iyi niyetle katılmıyorlar, bu yüzden iyimserim ama dikkatliyim.

Ayrıca Rothman, protestoların büyümesinin medyada yargı reformuna yönelik dezenformasyonla ilgili olduğunu ve hükümetinin hedef alındığını savunarak, "Bu hükümeti düşürmek için verilen savaş iyi planlanmış, eğer reformlar olmasaydı, başka bir mesele bulunurdu" dedi.

İsrail'de martta düzenlenen hükümet karşıtı protestolarda bazı eylemciler "Türkiye gibi olmak istemiyoruz" yazan pankartlar da taşımıştı. 


Independent Türkçe, Guardian, NBC

DAHA FAZLA HABER OKU