Ünlü CEO'nun sansasyonel cinayeti aydınlatıldı: "Kız kardeş davası"

Kripto ödeme sisteminin kurucusu Bob Lee, Jack Dorsey'le birlikte çalışıyordu

43 yaşındaki Lee, iki çocuk babasıydı (Bob Lee / Facebook)

Kripto para entegrasyonuyla öne çıkan ödeme uygulamaları Cash App'in kurucu ortağı ve Square'in eski yöneticisi Bob Lee'nin sokak ortasında öldürülmesine dair yeni bilgiler elde edildi.

Lee'nin katilinin yüksek ihtimalle bir başka teknoloji girişimcisi olduğu anlaşılırken, olayda zanlının kız kardeşinin de ismi geçiyor.

Ünlü teknoloji girişimcisi, 4 Nisan'da ABD'nin San Francisco kentindeki bir sokakta bıçaklanarak öldürülmüştü. Yerel saatle 02.35 civarı bıçaklanma ihbarı alan polis ekipleri, olay yerine intikal etmiş ve saldırıya uğrayan kişinin Lee olduğu ortaya çıkmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teknoloji camiası, Lee'nin bir evsiz tarafından öldürüldüğü iddiasıyla çalkalansa da San Francisco polisi, bir başka teknoloji girişimcisini cinayet zanlısı olarak gözaltına aldı.

Lee'yi öldürmekle suçlanan Nima Momeni, aynı bölgede faaliyet gösteren Expand IT adında bir bilgisayar hizmetleri şirketinin sahibi.

Polis tutanaklarına göre şüpheli, cinayet gecesinin ilerleyen saatlerinde, bıçaklanma olayından birkaç saat önce San Francisco'nun ıssız bir bölgesinden Lee'yle birlikte geçmişti.

Bu da Lee'nin düşünülenin aksine, bizzat tanıdığı bir kişi tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor.

Polis ekipleri, iki adam arasında arabada kavga çıktığını ve tartışmanın Lee'nin Momeni adına kayıtlı araçtan indikten sonra da devam etmiş olabileceğini düşünüyor.

Ekipler olay yerinden çok uzak olmayan bir noktada cinayet silahı olan mutfak bıçağını ele geçirdi. Momeni'nin bıçağı kaçarken düşürmüş olabileceği tahmin ediliyor.

Cinayetin sebebi ne?

Momeni, ilk duruşma için cuma günü hakim karşısına çıktı ama savunma yapmadı. Savunma avukatı ve iddia makamı da cinayetle ilgili olaylara dair çok az şey söyledi.

Bölge Savcılığı, Momeni'nin kefaletle serbest bırakılmasını reddetmek için talepte bulundu.

Mahkeme belgeleri, Momeni'nin Lee'yi üç kez bıçakladığını gösteriyor.

 

ezgif-3-794ed3b5ec.jpg
Çizer Vicki Behringer, duruşmayı böyle resmetti (Reuters)


Lee'nin uzun süredir arkadaşı olan ve adı açıklanmayan bir kaynak, polise verdiği ifadede kendisinin ve Lee'nin 3 Nisan akşamının büyük kısmını Momeni'nin kız kardeşi Khazar Momeniyle içki içerek geçirdiklerini söyledi. 

İfadeye göre bir noktada Lee ve arkadaşı, Lee'nin kaldığı 1 Hotel'e gitti ve Khazar Momeni'yi de kendilerine katılmaya davet etti. Ancak kadın bu teklifi reddetti.

Lee'nin Nima Momeni'yle kız kardeşinin uyuşturucu kullanıp kullanmadığına dair tartıştığı iddia ediliyor. 

Gece 12.30'da otelden ayrılmış

İddiaya göre Lee ve arkadaşı gece 12.30'a kadar beraberdi. Ancak Lee bu civarda Khazar Momeni'yi ziyaret etmek için Millennium Tower'a gitti. Bu lüks rezidanstaki bir dairenin Khazar Momeni'ye ait olduğu belirtiliyor.

Khazar Momeni, aynı zamanda kentin önde gelen plastik cerrahlarından Dr. Dino Elyassnia'nın eşi.

Lee'nin Khazar Momeni'yle ilişkisi olup olmadığı bilinmiyor. Ancak tanıklar polise çiftin evliliğinin sorunlu olduğunu söyledi.

Ertesi sabah Lee'nin adı açıklanmayan arkadaşının, Khazar Momeni'yi aradığı ve Lee'nin eve dönüp dönmediğini sorduğu da öğrenildi. 

İfadeye göre Momeni bu görüşmede Lee'nin kendisine "bir saniyeliğine" uğradığını ama kendisi uyuyakaldığı için Lee'nin oradan ne zaman ayrıldığını bilmediğini söyledi.
 

khazar-elyassnia (1).jpg
Khazar Momeni de erkek kardeşinin yargılandığı duruşmadaydı (AP)


Lee'nin son anları

Polis tarafından Millennium Tower'dan alınan görüntüler, Nima Momeni'nin de saat 20:31'de BMW Z4 model bir araçla rezidansa geldiğini gösteriyor. Bundan 4 saat sonra Lee de binaya geliyor.

02.00'den kısa bir süre sonra hem Lee hem de Nima Momeni, şüphelinin BMW'sine binerek rezidanstan ayrılıyor.

Yine polisin topladığı diğer görüntüler Lee'nin Körfez Köprüsü'nün altında bıçaklandığını ortaya koydu.

Lee, burada biri kalçasından ve ikisi göğsünden olmak üzere üç bıçak darbesi aldı. Darbelerden biri kalbine geldiği için hayatını kaybetti.

Polis, cinayet silahı olduğuna inandıkları bıçağı kanlı bir şekilde yakınlardaki bir otoparkta buldu.

Jack Dorsey ve Elon Musk'tan tepki

Lee'nin mobil ödeme sistemlerinde Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey'le de birlikte çalıştığı biliniyor. Zira Cash App'in çatı şirketi Block'un sahibi de Dorsey.

Lee aynı zamanda, daha sonra adı Block diye değiştirilen Square şirketindeki baş teknoloji sorumlusuydu.

Dorsey, "Bu gerçek. Telefon ettiler. Kalbim acıyor" ifadelerini kullandı.

Bob, Square ve Cash App'te etkili biriydi.

Musk ise, "Tanıdığım birçok kişi ciddi şekilde saldırıya uğradı" diye tweet attı:

San Francisco'daki şiddet suçu korkunç ve saldırganlar yakalansa bile genellikle hemen serbest bırakılıyor.

 

Independent Türkçe, Futurism, SF Standard, New York Post

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU