Fas neden ABD'nin HIMARS füzeleriyle silahlanıyor?

Fas ve ABD arasında gerçekleşen silah alım anlaşması, Kuzey Afrika'daki karmaşık askeri ve güvenlik durumunun ortasında gerçekleşti

ABD ordusunun askerleri, HIMARS Yüksek Hareketli Topçu Roketatarının yanında duruyor / Fotoğraf: AFP

ABD Savunma Bakanlığı'nın, Dışişleri Bakanlığı'nın Fas'a HIMARS füze sistemi ve teçhizatı satışına onay verdiğini duyurmasıyla Rabat Ordusu, bölgedeki "silahlanma denklemini" değiştirecek gelişmiş ve kaliteli silahlara kavuşacak.

Fas, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 524 milyon dolar bütçeli anlaşmayı onaylamasının ardından, kendisini HIMARS füzeleriyle silahlandıran ilk Afrika ülkesi ve BAE ve Ürdün'den sonra üçüncü Arap ülkesi oldu.

Pentagon, birkaç gün önce ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, HIMARS füze sistemlerinin satışına ek olarak, yaklaşık 250 milyon dolarlık maliyetle Fas'a silah ve ilgili teçhizat satışını kabul ettiğini bildirdi.

Fas, Washington'dan 18 adet HIMARS M142 ultra mobil füze rampası, 40 adet M57 taktik füze sistemi (ATACMS), 36 adet tek güdümlü çoklu fırlatma füze sistemi ve birçok gelişmiş askeri teçhizat talep etmişti.

Fas ordusu ayrıca Amerika'dan GPS'li 35 adet uzun menzilli kablosuz askeri araç sistemi, 24 adet bireysel radyo ve GPS'li uzun menzilli araç sistemi talep etti.

HIMARS füze sistemleri, başta Afganistan, Suriye, Irak savaşları ve ardından Rus-Ukrayna savaşı olmak üzere dünyadaki birçok sıcak savaşa katılmıştır. Bu da onu askeri savaşlarda kanıtlanmış ve etkili bir silah haline getiriyor.

Aynı askeri verilere göre Amerikan füze rampaları HIMARS’ın birim ağırlığı 100 ton, uzunluğu yedi metre, genişliği iki buçuk metre ve yüksekliği üç metreden fazla.

Aynı verilere göre HIMARS füzelerinin fırlatma menzili 80 kilometreye ulaşıyor ve bu sistemler altı adet jet füzesi ve bir adet balistik füze taşıyabiliyor ve sistemin konteynerinde otomatik kontrollü altı tüp bulunuyor.


Çin'den uzaklaştırma

Gözlemciler, ABD'nin Fas'a HIMARS füze rampaları satışının, Genelkurmay Başkanı Mark Milley'nin geçen mart ayında Fas'ın üst düzey askeri liderleriyle bir araya geldiği başkent Rabat'ı ziyaret etmesinin ardından hızlandığına inanıyor. 

Amerikalı general, Rabat'ta yaptığı açıklamada şuna dikkat çekti:

Fas, ABD'nin büyük bir ortağı ve müttefikidir ve istikrara ihtiyaç duyan bir kıta ve bölgede çok istikrarlı bir ülkedir.


General, Krallığın her yıl düzenlenen African Lion ortak askeri tatbikatına ev sahipliği yapmasını övdü.

Son zamanlarda Amerikan ve Fas askeri heyetleri arasında karşılıklı ziyaretler oldu ve bu ziyaretler sırasında Amerikan şirketi Boeing ile uçak endüstrisi için sınai tazminat anlaşması da dahil olmak üzere önemli anlaşmalar imzalandı.

Buna göre Apache helikopterleri önümüzdeki yıldan itibaren Fas'a teslim edilecek.

Görünen o ki, Washington'un HIMARS füze rampası anlaşmasını tamamlamadaki hızı, yalnızca bu ziyaretlerin ve ikili anlaşmaların bir sonucu olarak değil, aynı zamanda ABD'nin askeri anlaşmalar konusunda Çin'in Fas'ı çekmesinden korkmasından da kaynaklanmış görünüyor.

Geçen yıl Fas Kraliyet Silahlı Kuvvetlerinin gelişmiş füzeler ve hassas güdümlü bombalar elde etmek için Çin Havacılık Bilimi ve Endüstrisi Kurumu (CASIC) ile yoğun müzakereler yürüttü ve Kasım 2021'de ayrıca bir grup Çin uzun menzilli FD-2000B hava savunma sistemi aldı.
 


Silahın önemi

Askeri ve stratejik konularda uzman olan Muhammed İsam Larusi, yeni anlaşmayla ilgili şunları dile getirdi:

HIMARS füze rampaları Çoklu Fırlatmalı Roket Sistemine (MLRS) benzerdir, ancak teknik olarak daha hafiftirler ve diğer alanlara hızla hareket etme yetenekleri daha yüksektir. Operasyonel bir bakış açısıyla, bu füzeler sabit yapıların, özellikle depolarla ilgili altyapının ve diğer hedeflerin 200 milden fazla menzile ulaşabilecek doğrulukla vurulmasına yardımcı oluyor. Bu tür bir füzenin önemini askeri ve operasyonel açıdan ve savunma ve saldırı sistemini destekleme açısından anlamak için Rus-Ukrayna savaşına bakmak gerekir. Amerika'nın Ukrayna'ya HIMARS füze rampaları tedarik etmesi, Donbass'taki topçu batarya depoları gibi Rus altyapısını vurmasını sağladı ve bu rampalar sayesinde ilk olarak Herson'u özgürleştirebildi. Amerika, Ukrayna'ya çeşitli şartlar dayattı, bunlardan en önemlisi Rusya topraklarındaki hedefleri vurmamak ve Ukrayna'nın kurtuluşu ile yetinmekti.
 

Caydırıcılık gücü

Larusi, Fas'ın Amerikan askeri teçhizatı talebinin hangi nedenlerle ortaya çıktığına ilişkin soruya yanıt olarak şunları söyledi:

Fas ile Cezayir arasındaki gergin ilişkiler ve Cezayir'in istikrarlı ve güvenilir ortağı İran ve Rusya ile yaşanan şiddetli gerilimler göz önüne alındığında, Kuzey Afrika bölgesinde karmaşık bir askeri ve güvenlik durumu var. Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un önümüzdeki ay Moskova'yı ziyaret etmesi bekleniyor. Ziyaret sırasında Cezayir'e yeni savunma ve saldırı sistemleri sağlamak için bir anlaşma imzalanabilir.

HIMARS füze fırlatıcıları, Fas ordusunun caydırıcılık mekanizmalarını desteklemek için gerçekten ihtiyaç duyduğu gelişmiş ve kaliteli silahlardır. Cezayir bu yıl savunma bütçesini 23 milyar dolara çıkardı. Sahra'nın güneyinde bulunan Sahel bölgesindeki acil durum, Fas ordusunun, bölgede Fas'ın çıkarlarına aykırı olarak insansız hava araçlarının kullanılması durumunda caydırıcı bir güç olarak adlandırılabilecek bir güçle silahlanmaya karar vermesinin diğer nedenidir.

Bu tür silahların Fas'a satılması, Fas-Amerikan ilişkilerinin sağlamlaştırılmasının ve Rabat'ın istikrarlı ve güvenilir bir askeri ve güvenlik ortağı olarak değerlendirilmesinin bir parçasıdır. Aynı zamanda Rusya ve Sahel başta olmak üzere Afrika bölgesindeki birtakım güçlerle rekabet stratejisi geliştirmenin bir yoludur.

 

DAHA FAZLA HABER OKU