AFP: Yemen'deki barış görüşmelerinde ön anlaşma sağlandı

İran destekli Husiler, ikinci tur görüşmelere de açık olduklarını söyledi

Dünyanın en yoksul ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle insani kriz de yaşanıyor (AFP)

Suudi Arabistan ve Umman'dan Yemen'e giderek İran destekli Husilerle görüşen heyetlerin, iç savaşı bitirmek için ön anlaşma yaptığı bildirildi.

Husilerden kimliğini açıklamayan bir yetkili, Fransız haber ajansı AFP'ye şunları söyledi

Ateşkes konusunda bir ön anlaşma sağlandı. Bu kesinleştiğinde bir duyuru yapılacak. Görüş ayrılıklarının giderilmesi amacıyla ikinci tur görüşmelerin yapılmasında da mutabakata vardık.

Husilerin kontrolündeki başkent Sana'da düzenlenen bir haftalık görüşmelerin ardından heyetlerin ülkelerine döndüğü de bildirildi.

AFP'ye konuşan Husilerden bir yetkili, Suudi Arabistanlı delegelerin Husilerin barış için taleplerini Riyad yönetimine ileteceğini temin ettiğini de söyledi.

Husilerin Yüksek Devrim Konseyi Başkanı Muhammed Ali Husi de delegelerle görüşmelerin olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini belirterek, ikinci tur görüşmelere açık olduklarını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP'ye konuşan bir Husi yetkilisi, taleplerini Suudi Arabistanlı delegelerin Riyad yönetimine ileteceğini de söyledi.

Ayrıca Yemen hükümetiyle Husiler arasında esir takasının başladığı da bildirildi. 

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Sözcüsü Adnan Huzam, Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda İsviçre'de varılan anlaşma uyarınca Yemen hükümetiyle Husiler arasında karşılıklı esir değişiminin başladığını belirtti. 

İlk aşamada bugün Husilerden 250, Yemen hükümetinden 70 kişinin serbest bırakılması bekleniyor. Toplamdaysa 887 kişinin serbest bırakılması öngörülüyor.

BM girişimiyle geçen yıl 2 Nisan'da başlayan ateşkes, Husilerin süreyi uzatmayı reddetmesi nedeniyle 6 ay sürmüştü. Fakat çatışmalar eskisine kıyasla düşük seviyede devam ediyor.

ABD'nin Yemen Özel Temsilcisi Timothy Lenderking, geçen hafta yaptığı açıklamada İran'dan Yemen'deki barış sürecine destek sağlamasını ve Husilere silah sevkiyatını sonlandırmasını talep etmişti.

Tahran yönetimi resmi olarak Husilere silah verdiği iddialarını reddediyor. Ancak yıllardır ülkede incelemelerde bulunan BM müfettişleri, İran'dan silah yüklü gemilerin ülkeye gittiğini öne sürüyor. 

Son üç ayda ABD ordusu ve müttefikleri Yemen'e giden 4 gemiye el koymuş, bu gemilerde 5 binden fazla AK-47 saldırı tüfeği, tanksavar füzeleri ve patlayıcı yapımında kullanılan madde ele geçirildiği bildirilmişti. 
 


Öte yandan geçen ay İran ve Suudi Arabistan, Çin arabuluculuğunda yapılan görüşmelerde, 7 yılın ardından diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmeye yönelik anlaşmaya varmıştı. Bunun Yemen'deki iç savaşa da olumlu yansıyabileceği düşünülüyor.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal da Tahran'ın Husilere silah desteğini sonlandırmayı ve gruba Suudi Arabistan'a yönelik saldırıları durdurması için baskı uygulamayı kabul ettiğini öne sürmüştü.

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleriyse Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor. 

BM'nin ocakta açıkladığı verilere göre ülkede 7 yıldır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. 


Independent Türkçe, AFP, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU