Washington Post: Pentagon belgelerini askeri üste çalışan ırkçı bir silah meraklısı sızdırdı

Sızan belgelerin sayısının daha önce düşünülenden 3 kat fazla olduğu anlaşıldı

ABD Savunma Bakanlığı binasına beşgen yapısından dolayı Pentagon (Beşgen) deniyor. 1943'te kullanıma açılan bina halen dünyanın en büyük ofis binası kabul ediliyor (Reuters)

Pentagon'dan sızan gizli ve çok gizli ibareli yüzlerce belgenin sosyal medyaya bir askeri üste çalışan, genç, ırkçı, silah meraklısı bir kişi tarafından sızdırıldığı öne sürüldü.

ABD merkezli Washington Post gazetesi, belgelerin ilk olarak sızdırıldığı Discord grubunda yer alan kişilerden biriyle röportaj yaptı.

Gazete geçen yıldan bu  yana yayımlanmış 300 gizli belgeye ulaştıklarını açıkladı. Bu rakam, daha önce düşünülenden üç kat daha fazla belgenin dolaşımda olduğunu gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Konuyla ilgili konuşan grup üyesi, belgelerin "OG" kullanıcı ismine sahip bir kişi tarafından sızdırıldığını ve OG'nin grupta fotoğraf ve videolar paylaştığını söyledi.

Videolardan birinde OG'nin, ırkçı ve anti-semitik küfürler ettikten sonra bazı hedeflere ateş açtığını belirtildi.

İddiaya göre belgeleri sızdıran OG, grup üyelerine bir askeri üste çalıştığını ve işi gereği çok sayıda gizli belgeyi gördüğünü söyledi. 

OG'nin 2020'de mesajlaşma platformu Discord'da küçük bir grup silah ve oyun meraklısı tarafından kurulan grubun lideri gibi hareket ettiği ve geçen yıldan itibaren gizli belgeleri grupla paylaşmaya başladığı ifade edildi.

Washington Post'un görüştüğü 18 yaşından küçük grup üyesi, OG'nin hükümetle ilgili olumsuz fikirleri olduğunu, hükümeti ve istihbarat servislerini baskıcı bir güç olarak gördüğünü söyledi.

"OG sorunu nasıl çözeceğini bilmiyor, perişan durumda"

Gazetenin haberinde görüşülen grup üyesinin verdiği detayların diğer grup üyeleri tarafından da doğrulandığı vurgulandı. 

Görüşülen grup üyesi, son birkaç gün içinde OG ile temas kurduğunu belirtirken, "Ne yapacağına ilişkin çok karmaşık ve kaybolmuş görünüyordu. Neler olduğunun ve sonuçlarının ne olduğunun tamamen farkında. Ama bu sorunu nasıl çözeceği konusunda emin değil. Çok perişan görünüyordu" ifadelerini kullandı.

OG'nin grup üyelerine attığı son mesajda, "Dikkat çekmeyin ve bana bağlanabilecek herhangi bir bilgiyi silin" dediği bildirildi.

Gazete ayrıca görüşülen 18 yaşın altındaki grup üyesinin geçen pazar araştırmacı gazetecilik platformu Bellingcat'i görüştüğü grup üyesiyle aynı kişi olduğunu ancak güvenlik güçlerinin henüz bu kişiyle bir temas kurmadığına dikkat çekti.

Haberde, FBI'ın konuyla ilgili soruşturma başlattığı ve Adalet Bakanı'nın "Her taşın altına bakacağız" sözleri hatırlatıldı.

Pentagon'dan sızan istihbarat belgeleriyle ilgili ortaya çıkan detaylar sızıntının bir başka devletin istihbarat operasyonu olduğu senaryosunun zayıflatırken, oklar Pentagon içindeki gizlilik önlemlerine çevrilmiş durumda.

Amerikan basını, ABD hükümeti içinde "çok gizli" belgelere erişim izni olan toplam kişi sayısının 1,25 milyona kadar ulaştığı ve bu politikanın ciddi bir güvenlik zaafiyeti yarattığı değerlendirmesinde bulunuyor.


Independent Türkçe, The Washington Post, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU